Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалисти бият тревога: Децата страдат от липса на спорт

4
Снимка: Радио Видин
Министерството на младежта и спорта организира за четвърта поредна година Европейска седмица на спорта в България, която се провежда от 23 до 30 септември в 12 български града. Това е инициатива на Европейската комисия за насърчаване на заниманията със спорт и двигателната активност сред населението в Европа. Затова в "Посоките на делника" говорим за физическите занимания и тяхното влияние върху правилното развитие на децата. България е традиционно спортна държава, но за съжаление в годините на прехода държавата обърна гръб не само на професионалния спорт, но и на масовия и училищния.

"Това, разбира се е огромна грешка. Спортът е много важен за правилното израстване на нашите деца. Спортуването допринася за изграждането на различни качества от физическо, емоционално, психологическо, социално и морално естество. Спортът в България е в беда, децата имат изкривявания, обездвижени и с наднормено тегло са. Скоро, много скоро ще имаме огромен проблем с деца полуинвалиди", каза гостът в студиото на Радио ВИДИН Вартан Папикян, треньор по бойни спортове.

СнимкаЗащо спортът е от изключителна важност за правилното развитие на децата разговаряме и с Таня Методиева, учител по физическо възпитание и спорт в горен етап. Допринася ли спортът и за социалните умения на децата, обичат ли да спортуват и към кои видове спорт имат предпочитание децата, попитахме още педагога от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин.

"Спортът е важен, за да сме здрави, приучава към постоянство, организация, работа в екип, дисциплина. За никого не е тайна, че в последно време подрастващото поколение е обездвижено. Обвиняват новите технологии, които навлязоха в живота ни. Постоянно в час и извън клас им напомням, че трябва да се раздвижат, да помислят за собственото си здраве , да излизат навън и спортуват", каза преподавателят.  

Практикуването на различни видове спорт при децата подобрява цялостното им функционално състояние, укрепва опорно-двигателния апарат, подобрява гъвкавостта, силата и бързината, координацията и пространствената ориентация. Децата, които са физически активни по-рядко имат проблеми с теглото. Спортът оказва дългосрочно положително влияние върху двигателните навици, както и правилно отношение към собственото тяло и здраве, посочи още педагогът по физическо възпитание Таня Методиева.

Красимир Денов е учител по физическо възпитание и спорт в ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в монтанското село Габровница. От опита в работата си с малки деца знае, че ако едно дете не е ангажирано със спорт или някакъв вид изкуство, то не може правилно да се развива и физически, и емоционално.

"В много училища липсват спортни салони. Или ако има, са много малки и не може един цял клас от 28 деца, например, да са активни пълноценно в часовете по физическо възпитание. Не се обръща внимание, разбита е спортната база като цяло в страната. Институциите в България да помислят повече за осигуряване на по-добра спортна база за децата"
, каза Красимир Денов.

Обичат ли видинските деца да спортуват и да се движат изобщо? Тези въпроси Венцислав Величков зададе на подрастващите. Оказа се, че децата обичат да спортуват, но признават, че не навсякъде базите са добри:

"Да, спортувам, три вида спорт, от години... И аз, тренирам лека атлетика, плувам. Спортуването е хубаво нещо. Извън училище за някои видове спорт има условия за практикуване, но за други няма база. Преди няколко дни ремонтираха залата по лека атлетика. Ние дадохме пари за залата, а не Общината."


Още по темата за спорта и децата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45