Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се договорят ли работодатели и синдикати за нови трудови договори

Снимка: Радио ВИДИН

Нов тип трудови договори поискаха работодателските организации в средата на миналата седмица. В тях брутният доход и чистото възнаграждение ще трябва да бъдат посочени отделно. По този начин ще стане ясно каква е реалната цена на труда у нас и какви разходи прави бизнесът за служителите и работниците. Според сегашните наредби в Кодекса на труда бизнесът плаща 60% от осигурителните вноски, а работникът- 40%. Осъществимо ли е това и какво казват работодатели, синдикати и работещи?

Работодателските организации настояват осигурителните вноски да бъдат разпределяни поравно между работодатели и работници. Според бизнеса това няма да се отрази на заплатите, тъй като ще бъде компенсирано от увеличението на трудовите възнаграждения. За целта, с промени в трудовия кодекс, може да бъдат въведени нов тип трудови договори, каза за БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев

"Предложението е в трудовите договори да се записват две числа, като едното е общият разход за труд, както е в Румъния, Македония и в много други страни. Другото число е нетната сума, която получава след всички удръжки работникът. Така, в рамките на общия разход за труд и на нетния доход, нищо няма да се промени." 

Това, обаче няма да повиши доходите на хората. Предложението за подобна реформа тепърва ще бъде обсъдено със социалните партньори. 

Какво казват синдикатите по темата и ще бъдат ли ощетени от тези промени работниците? От КТ "Подкрепа" се обявиха категорично против каквато и да е промяна в съотношението на осигурителната тежест между работници и работодатели. Според Ваня Григорова от синдиката, това е изключително опасна тенденция. 

"Това е първата стъпка към следващото искане, а именно- изцяло плащане на осигуровките от страна на работника и освобождаване на бизнеса от тези му задължения. Ние видяхме как това се случи в Румъния. Дори представителите на работодателите не развиха идеята в цялост и работниците не разбраха за какво става въпрос"- каза за Радио ВИДИН Ваня Григорова.

Повишението на минималната работна заплата от началото на 2019 година разбуни отново духовете и предизвика редица коментари по темата. Формирането ѝ у нас се определя по административен път, което е неправилно, коментира Цветан Симеонов от Българската търговско- промишлена палата. Това допълнително затруднява работодателите. Освен това икономиката ни е напълно "офлайн", което допълнително затруднява работата на бизнеса, коментира Радосвет Радев от Българската стопанска камара:

"Разбираем е гневът на работодателите, защото ние сме страната, която създава едни от най- иновативните и дигитални продукти, а едновременно с това сме в офлайн среда на отношенията си." 

Как формирането на минималната работна заплата засяга работодателите според Ваня Григорова от КТ "Подкрепа": 

"Работодателите са изключително недоволни от начина, по който се формира минималната работна заплата. Ние не можем също да бъдем доволни, тъй като това е изцяло правителствено решение, но алтернатива засега няма, защото всичките ни опити да стигнем до разбирателство по отношение на формирането на минималната работна заплата се увенчаха с неуспех" - поясни Ваня Григорова.

Потърсихме за коментар Вероника Ценова, експерт към регионалния съвет на КНСБ във Враца. Солидарни ли са независимите синдикати с колегите си от КТ "Подкрепа" или ще подкрепят исканията на работодателите? 

"Солидарни сме, разбира се, и няма как да подкрепим такива искания от страна на работодателите, които биха намалили практически доходите на работниците и служителите. Едно преразпределение на осигурителната тежест и повишаването ѝ за сметка на работника довежда до реално намаляване на доходите му. Специално тук, в Северозападна България, се знае, че изоставаме достатъчно, за да можем да ги намаляваме и по този начин" - каза Вероника Ценова.

Запознати ли са видинчани с исканията на работодателите и според тях това ще ощети ли работниците и служителите в частния бизнес- това ги попитахме в анкетата по темата:

"На работодателите никога не им стигат парите, въпреки всичко. Аз и не знам какви работни места са отворени в Северозапада... Вече дори и не знаем какви предприятия има тук... Каквото и да кажем, каквото са решили- това и ще направят... Нищо няма да стане, докато не се промени цялата тази система на олигарси, на кражби и на мафиотски структури. Кажете ми какво работи специално във Видин?! Има пазар, на който се продават зеленчуци, има и бутици, в които се продават дрехи втора употреба със смърдящи китайски обувки." 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00