Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ще се договорят ли работодатели и синдикати за нови трудови договори

Снимка: Радио ВИДИН

Нов тип трудови договори поискаха работодателските организации в средата на миналата седмица. В тях брутният доход и чистото възнаграждение ще трябва да бъдат посочени отделно. По този начин ще стане ясно каква е реалната цена на труда у нас и какви разходи прави бизнесът за служителите и работниците. Според сегашните наредби в Кодекса на труда бизнесът плаща 60% от осигурителните вноски, а работникът- 40%. Осъществимо ли е това и какво казват работодатели, синдикати и работещи?

Работодателските организации настояват осигурителните вноски да бъдат разпределяни поравно между работодатели и работници. Според бизнеса това няма да се отрази на заплатите, тъй като ще бъде компенсирано от увеличението на трудовите възнаграждения. За целта, с промени в трудовия кодекс, може да бъдат въведени нов тип трудови договори, каза за БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев

"Предложението е в трудовите договори да се записват две числа, като едното е общият разход за труд, както е в Румъния, Македония и в много други страни. Другото число е нетната сума, която получава след всички удръжки работникът. Така, в рамките на общия разход за труд и на нетния доход, нищо няма да се промени." 

Това, обаче няма да повиши доходите на хората. Предложението за подобна реформа тепърва ще бъде обсъдено със социалните партньори. 

Какво казват синдикатите по темата и ще бъдат ли ощетени от тези промени работниците? От КТ "Подкрепа" се обявиха категорично против каквато и да е промяна в съотношението на осигурителната тежест между работници и работодатели. Според Ваня Григорова от синдиката, това е изключително опасна тенденция. 

"Това е първата стъпка към следващото искане, а именно- изцяло плащане на осигуровките от страна на работника и освобождаване на бизнеса от тези му задължения. Ние видяхме как това се случи в Румъния. Дори представителите на работодателите не развиха идеята в цялост и работниците не разбраха за какво става въпрос"- каза за Радио ВИДИН Ваня Григорова.

Повишението на минималната работна заплата от началото на 2019 година разбуни отново духовете и предизвика редица коментари по темата. Формирането ѝ у нас се определя по административен път, което е неправилно, коментира Цветан Симеонов от Българската търговско- промишлена палата. Това допълнително затруднява работодателите. Освен това икономиката ни е напълно "офлайн", което допълнително затруднява работата на бизнеса, коментира Радосвет Радев от Българската стопанска камара:

"Разбираем е гневът на работодателите, защото ние сме страната, която създава едни от най- иновативните и дигитални продукти, а едновременно с това сме в офлайн среда на отношенията си." 

Как формирането на минималната работна заплата засяга работодателите според Ваня Григорова от КТ "Подкрепа": 

"Работодателите са изключително недоволни от начина, по който се формира минималната работна заплата. Ние не можем също да бъдем доволни, тъй като това е изцяло правителствено решение, но алтернатива засега няма, защото всичките ни опити да стигнем до разбирателство по отношение на формирането на минималната работна заплата се увенчаха с неуспех" - поясни Ваня Григорова.

Потърсихме за коментар Вероника Ценова, експерт към регионалния съвет на КНСБ във Враца. Солидарни ли са независимите синдикати с колегите си от КТ "Подкрепа" или ще подкрепят исканията на работодателите? 

"Солидарни сме, разбира се, и няма как да подкрепим такива искания от страна на работодателите, които биха намалили практически доходите на работниците и служителите. Едно преразпределение на осигурителната тежест и повишаването ѝ за сметка на работника довежда до реално намаляване на доходите му. Специално тук, в Северозападна България, се знае, че изоставаме достатъчно, за да можем да ги намаляваме и по този начин" - каза Вероника Ценова.

Запознати ли са видинчани с исканията на работодателите и според тях това ще ощети ли работниците и служителите в частния бизнес- това ги попитахме в анкетата по темата:

"На работодателите никога не им стигат парите, въпреки всичко. Аз и не знам какви работни места са отворени в Северозапада... Вече дори и не знаем какви предприятия има тук... Каквото и да кажем, каквото са решили- това и ще направят... Нищо няма да стане, докато не се промени цялата тази система на олигарси, на кражби и на мафиотски структури. Кажете ми какво работи специално във Видин?! Има пазар, на който се продават зеленчуци, има и бутици, в които се продават дрехи втора употреба със смърдящи китайски обувки." 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още
Диана Русинова

Диана Русинова, ЕЦТП: Грешно е да се прехвърля цялата отговорност към МВР

С всеки изминал ден  безпрецедентната криза по българските пътища  се задълбочава.  Срещу нея се обяви Министерството на вътрешните работи, въвеждайки 13 допълнителни мерки .  Закъсня ли противодействието на пътния травматизъм? Изчерпан ли е моделът на контрол, който акцентира върху глобите повече, отколкото на административните превантивните..

публикувано на 18.08.22 в 10:15

Второкласните пътища са най-опасни в Монтанско

Най-много пътно-транспортни произшествия на територията на област Монтана са се случили на второкласните пътища , каза в "Посоките на делника" главен инспектор Елвис Иванов , началник сектор "Пътна полиция". "Т.нар проблемни или опасни пътни участици по принцип такова техническо понятие не съществува, съществува понятието участък с..

публикувано на 18.08.22 в 10:10
Филип Гунев

Филип Гунев: МВР не се бори срещу войната по пътищата, а имитира мерки

С всеки изминал ден безпрецедентната криза по българските пътища се задълбочава. Срещу нея се обяви Министерството на вътрешните работи, въвеждайки 13 допълнителни мерки .  Закъсня ли противодействието на пътния травматизъм? Изчерпан ли е моделът на контрол, който акцентира върху глобите повече, отколкото на административните превантивните мерки?..

публикувано на 18.08.22 в 10:10

Четем ли книги и предпочитани ли са хартиените издания?

Според проучване на Асоциация "Българска книга", 20% от българите не са чели книги през последната година. Най- активно четящи са хората между 40 и 60 години. От Асоциацията, коментират като тревожен този факт и допълват, че голяма част от анкетираните нямат нито една книга в дома си. Най- слаб е интересът в групата между 15 и 30 години и те четат..

публикувано на 17.08.22 в 12:00

Трусът в БСП Видин - разпад или оздравителен процес?

В навечерието на парламентарните избори знакови лица от ръководството на БСП във Видин напуснаха партията в знак на несъгласие с политиката на Корнелия Нинова. Ръководството на левицата веднага ги обвини в задкулисни игри, търсене на лични облаги и липса на идеология. Какви са мотивите на двете страни в конфликта? Остана ли в историята "червената..

публикувано на 16.08.22 в 14:31

Няма изграден буферен паркинг от Враца до Видин, твърдят от Съюза на международните превозвачи

Колоните от тирове, чакащи да преминат по Дунав мост 2 на излизане от страната, са на километри от граничния пункт с Румъния. Трафикът е рекорден. Чакащите от своя страна затрудняват движението на входа на Видин.  През последните седмици тапите на пътя между Видин и Дунавци са почти ежедневие.  "То на две, три места има колони...

публикувано на 15.08.22 в 13:05

Жители на Боровци: Бихме искали наистина да сме част от страна в ЕС

Срещата ни днес е с жители на берковското село Боровци, за да проверим какво не стига на местните за да се чувстват наистина жители на страна от ЕС. Защо в селото няма банкомат, каква е причината за проблемите с водоснабдяването и с електроснабдяването. Как се живее в населено място със смесено население и до какви проблеми води това. Запазили ли са се..

публикувано на 12.08.22 в 11:40