Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се договорят ли работодатели и синдикати за нови трудови договори

Снимка: Радио ВИДИН

Нов тип трудови договори поискаха работодателските организации в средата на миналата седмица. В тях брутният доход и чистото възнаграждение ще трябва да бъдат посочени отделно. По този начин ще стане ясно каква е реалната цена на труда у нас и какви разходи прави бизнесът за служителите и работниците. Според сегашните наредби в Кодекса на труда бизнесът плаща 60% от осигурителните вноски, а работникът- 40%. Осъществимо ли е това и какво казват работодатели, синдикати и работещи?

Работодателските организации настояват осигурителните вноски да бъдат разпределяни поравно между работодатели и работници. Според бизнеса това няма да се отрази на заплатите, тъй като ще бъде компенсирано от увеличението на трудовите възнаграждения. За целта, с промени в трудовия кодекс, може да бъдат въведени нов тип трудови договори, каза за БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев

"Предложението е в трудовите договори да се записват две числа, като едното е общият разход за труд, както е в Румъния, Македония и в много други страни. Другото число е нетната сума, която получава след всички удръжки работникът. Така, в рамките на общия разход за труд и на нетния доход, нищо няма да се промени." 

Това, обаче няма да повиши доходите на хората. Предложението за подобна реформа тепърва ще бъде обсъдено със социалните партньори. 

Какво казват синдикатите по темата и ще бъдат ли ощетени от тези промени работниците? От КТ "Подкрепа" се обявиха категорично против каквато и да е промяна в съотношението на осигурителната тежест между работници и работодатели. Според Ваня Григорова от синдиката, това е изключително опасна тенденция. 

"Това е първата стъпка към следващото искане, а именно- изцяло плащане на осигуровките от страна на работника и освобождаване на бизнеса от тези му задължения. Ние видяхме как това се случи в Румъния. Дори представителите на работодателите не развиха идеята в цялост и работниците не разбраха за какво става въпрос"- каза за Радио ВИДИН Ваня Григорова.

Повишението на минималната работна заплата от началото на 2019 година разбуни отново духовете и предизвика редица коментари по темата. Формирането ѝ у нас се определя по административен път, което е неправилно, коментира Цветан Симеонов от Българската търговско- промишлена палата. Това допълнително затруднява работодателите. Освен това икономиката ни е напълно "офлайн", което допълнително затруднява работата на бизнеса, коментира Радосвет Радев от Българската стопанска камара:

"Разбираем е гневът на работодателите, защото ние сме страната, която създава едни от най- иновативните и дигитални продукти, а едновременно с това сме в офлайн среда на отношенията си." 

Как формирането на минималната работна заплата засяга работодателите според Ваня Григорова от КТ "Подкрепа": 

"Работодателите са изключително недоволни от начина, по който се формира минималната работна заплата. Ние не можем също да бъдем доволни, тъй като това е изцяло правителствено решение, но алтернатива засега няма, защото всичките ни опити да стигнем до разбирателство по отношение на формирането на минималната работна заплата се увенчаха с неуспех" - поясни Ваня Григорова.

Потърсихме за коментар Вероника Ценова, експерт към регионалния съвет на КНСБ във Враца. Солидарни ли са независимите синдикати с колегите си от КТ "Подкрепа" или ще подкрепят исканията на работодателите? 

"Солидарни сме, разбира се, и няма как да подкрепим такива искания от страна на работодателите, които биха намалили практически доходите на работниците и служителите. Едно преразпределение на осигурителната тежест и повишаването ѝ за сметка на работника довежда до реално намаляване на доходите му. Специално тук, в Северозападна България, се знае, че изоставаме достатъчно, за да можем да ги намаляваме и по този начин" - каза Вероника Ценова.

Запознати ли са видинчани с исканията на работодателите и според тях това ще ощети ли работниците и служителите в частния бизнес- това ги попитахме в анкетата по темата:

"На работодателите никога не им стигат парите, въпреки всичко. Аз и не знам какви работни места са отворени в Северозапада... Вече дори и не знаем какви предприятия има тук... Каквото и да кажем, каквото са решили- това и ще направят... Нищо няма да стане, докато не се промени цялата тази система на олигарси, на кражби и на мафиотски структури. Кажете ми какво работи специално във Видин?! Има пазар, на който се продават зеленчуци, има и бутици, в които се продават дрехи втора употреба със смърдящи китайски обувки." 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В лятното кино на Тошевци предпочитат старите български филми

На 24 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се отправяме към село Тошевци, община Грамада. Просветителски и образователен дух цари в село Тошевци. Хората, които живеят тук са в пенсионна възраст, но възрастта не е преграда за тяхното желание да се образоват, да..

публикувано на 24.05.24 в 11:15
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21