Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивелина Матева: С топли дрехи, червено вино и свинско месо оцеляваме през зимата в Палилула

13
Ивелина Матева, кмет на село Палилула
Снимка: Радио ВИДИН

В малкото монтанско село постоянно живеят около стотина души, предимно възрастни хора, чиито деца са се изселили или в големия град, или в чужбина. Главната му забележителност е жп линията Видин- София, която минава през селото и четири пъти дневно на малката му гара спира влак. Освен това, нищо друго необикновено не се случва тук - просто едно от многото села в Българския Северозапад.


И все пак, Палилула си има свой собствен облик и характер. Той се оформя на първо място от интересното му име, за което има няколко легенди. Едната от тях разказва как още по време на турското робство оттук минал бей и на влизане в селото решил да си запали лулата. Но докато успее да я разпали напълно, вече били стигнали края на селото. Беят възкликнал: "Какво малко село - колкото една пали лула!" И така останало и името му- Палилула. Друга интересна версия представя кметският му наместник, Ивелина Матева:


"Името идва от древността. Навремето, в долната част на селото, където сега е изворът, е имало езеро. Тук е бил царският път и когато керваните минавали за Рим или Константинопол, се отбивали да си почиват. Тук те палели лулите си и си почивали ..."


В селото няма магазин, няма постоянен лекар или аптека. Няма дори назначени по някоя от програмите за временна заетост към кметството. И все пак, тук също живеят хора със своите радости и болки:


"Занимавам се с животновъдство- гледам крави и кози. Млякото е на 45 стотинки, а един чувал трици- 9.50 лв. Но кой го интересува това? Вземеш някой лев, дадеш го за животните, каквото остане- за теб и това е. Такъв ми е животът... Засега съм безработна. Трудно е, защото, когато си на временна работа все имаш някакви надежди. Работиш обаче по програмите шест месеца и после няма накъде... Селото е спокойно и хубаво, но няма работа... Живея от 20 години в селото след пенсионирането ми в Монтана. По професия съм учителка. Селото ни е на много хубаво място- гора, река, но е трудно за живеене. Хората са работели повече в селското стопанство и пенсиите им сега са много ниски- около 200- 300 лева. Проблем е също, че нямаме магазин, сол дори нямаме откъде да си купим... Здравна помощ нямаме отникъде. Много ни е трудно, че лекарствата трябва да си купуваме от Монтана.  В Бойчиновци аптеката не работи със Здравната каса..."


Когато преди години дошла тук от Стара Загора, Ивелина Матева надали си е представяла как точно ще протече животът ѝ. Днес тя разчита единствено на себе си за решаването на проблемите:


"Сама си паля печката в кметството, сама чистя и снега отпред, на жп спирката, както и тази на училищния автобус. Когато мине снегоринът, остава сняг и с лопатата разчиствам след него, за да могат да минават колите. На самотноживеещите хора също правя пътеки до дървата и до тоалетните навън..."


Зимите тук са сурови, горските пожари през лятото са чести, а и река Ботуня плаши с наводнения. И за да не възникват нови проблеми, държи хората в селото да са готови за всякакви предизвикателства от природно или друго естество:

"Всяка година, при започването на зимния сезон, разяснявам на всички, че трябва да си купят свещи- поне 4 броя, два пакета ориз, леща, боб, най-малко 5 килограма брашно, хлебна сода и суха мая. Не се знае каква зима ще имаме и затова всяко семейство трябва да има хранителни запаси от първа необходимост поне за 3 дни. Също така им провеждам инструктажи за действие при земетресение, наводнение или химическа атака..."


И за да са готови да посрещнат предизвикателствата, в селото е създадена специална гасаческа група от доброволци:

"В нея участват мъже, жени, баби и дядовци. На всички съм направила тупалки- това са едни гуми с дървени дръжки, като мухоловките, но по-големи. Оставила съм ги на възлови места в селото. При възникването на пожар се обаждаме на телефон 112 и им даваме сведения докъде сме стигнали с гасенето му. Справяме се добре. Имаме график за това кой е с лопата и кой е с тупалка. Събирам ги със сирената или по телефона. След като свърши пожарът, отиваме до магазина, купуваме една каса бира, купуваме салам и месце за скарата, сядаме на центъра на селото до чешмата и така се отблагодарявам за помощта. Тези хора няма да бъдат в доброволния отряд, ако ти нямаш нужното отношение към тях. Всичко е диалог. Трябва да намериш начина да говориш и с възрастния, и с младия..."  


Нашата работа тук не е само административна, а преди всичко- реална полза за хората, допълва кметският наместник. И може би и заради това, в селото все по-често се връщат и млади хора- едни от съседните градове, други чак от София, в къщите на своите предци...

 

Целите интервюта и подробности за живота в Палилула, можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00