Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинчани: "Изборите в България не са честни"

Снимка: БГНЕС

Преди дни депутатите гласуваха промени в Изборния кодекс след 15-часово заседание. За да запази кворума в Народното събрание, управляващата партия ГЕРБ гласува заедно с ДПС промени в Изборния кодекс, които ограничават преференциалния вот. Против предложението гласуваха от БСП, ВМРО и "Воля" с мотива, че така се обезсмисля преференциалният вот. От ВМРО призоваха президента да наложи вето. Два дни по-късно БСП обяви, че напуска парламента, а вчера ръководството на ГЕРБ ревизира решението си и по-късно внесе в деловодството на Народното събрание нов проект на Закон за изменение и допълнение на Изборния кодекс, с който се възстановява преференцията.

Насрочено е и заседание на правната комисия на парламента, на което ще бъдат разгледани процедурни правила за избор на нов състав на Централната избирателна комисия.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче заяви:

"Не се връщаме в Народното събрание". Тя допълни, че въпреки промяната в позицията на ГЕРБ, условията на левицата не са изпълнени в пълнота и определи промяната в позицията на ГЕРБ и лидера Бойко Борисов като "сценка, на която вече и децата не вярват".

Филип Попов"Случиха се радикални неща по отношение на демокрацията, на правовата държава. Тези неща бяха предизвикани от ГЕРБ и управляващата коалиция заедно с ДПС. Промените в Изборния кодекс осигуряват служебна победа на ГЕРБ в предстоящите избори, диктатура в секционните избирателни комисии. Това е антидържавно поведение, антидемократично и против върховенството на закона в една правова държава. Това е последната капка, която преля наистина чашата и ние следва да защитим именно тези ценности, за които сме се борили- демокрация, правова държава, правов ред. Заради това напуснахме парламента", обясни народният представител от Видин Филип Попов.



"Тази обстановка е нормална част от политическия процес. Партиите търсят всякакъв начин да фокусират обществено внимание върху себе си, за да бъдат "на гребена на вълната" за предстоящите избори. Това е партийно поведение, което, за съжаление, наблюдаваме преди всички избори. Наблюдава се устойчива партийна развала във всички цветове на партийната политическа гама. В целия политически спектър има осезаемо занижаване на качеството, на човешкия капацитет, който да може да изведе страната до нови хоризонти. Това става много по-ясно видимо, когато наближат избори. В последните години ценностният политически дебат се измества от съществените за гражданите въпроси. Често виждаме партиите, когато им е изгодно, да се обединяват, без значение от партийната си окраска и идеологически корен. Видяхме нещо подобно с Изборния кодекс. Всички партии, без изключение, си носят своя кръст за това, че през последните 15 години много девалвира политическото говорене и че много власт взеха партийните апарати и партийните бюра. Това е много вреден процес", коментира изпълнителният директор на Института за модерна политика Петър Кичашки.

На фона на последните политически скандали Генади Вельов попита видинчани: "Честни ли са изборите в България?":

"Съмнявам се. Правят се много машинации в преброяването... Моето мнение е, че не са честни. И на мен са предлагали да си продада гласа. Още не сме узрели за честни избори... По-фалшиви избори от нашите не може да има. Който и да дойде- все си е едно и също. Без значение дали е ГЕРБ, БСП, жълти, зелени- едни и същи са. Нямаме избор... Да има някой вкаран в затвора за нечестни избори? Значи са честни... В големите градове са по-честни отколкото в малките общини, където винаги е имало местни феодали, които разполагат с благата на хората и техните потребности... За всичко лъжат... С тези купени гласове не може да се очаква нищо честно... Не са честни, не ходя вече на избори и няма да ходя..."

Петър Кичашки"С наближаването на изборите партиите ще стават все по-агресивни и ще използват всеки повод за нагнетяване на политическото напрежение", прогнозира Петър Кичашки и добави:

"Ще ми се да има системно желание у повечето партии да отворят изборния процес за гражданите. Това капсулиране, този изолационизъм на партийните ядра, на партийните политбюра от гражданите и от пулса на обществените настроения, в дългосрочен план е вредно за демокрацията. Този процес ще доведе до скъсване на тази вече доста изтъняла нишка на доверие в политическото представителство и тогава, както има много подобни примери в историята, политическата класа ще бъде сменена. В момента вместо да виждаме реално и автентично политическо представителство, виждаме автопредставление- партиите се самопредставляват, а не представляват тези групи от обществото, които търсят своето представителство в Народното събрание."


Повече по темата- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00