Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Цветелина Ботева: "Кметовете трябва да имат определен образователен ценз"

| обновено на 12.04.19 в 18:05
24
Цветелина Ботева, кмет на село Камено поле
Снимка: Радио ВИДИН

"Трябва да се помисли за избора на селски и общински кметове, които да отговарят на някакъв образователен ценз", категорична е Цветелина Ботева, кмет на село Камено поле, община Роман и допълва:


"Повярвайте ми, аз се срамувам, наблюдавайки селски кметове, общински кметове и общински съветници, които трудно четат. Аз съм четвърти мандат кмет, но преди това съм работила 18 години като учител и директор на училището, и се срамувам да ги слушам. Да не говорим пък, че общинският съветник би трябвало да ни съветва и поучава... Всичко това би могло да се избегне с въвеждането на образователен ценз. Не може всеки чичо да влезе в Общинския съвет с галошите или пък да стане кмет, защото това се нарича позор..."


СнимкаПрез всичките тези години, майката на четири деца по неволя е била и чистачка, и полицай, и кмет. Твърди, че познава добре проблемите на селото и на жителите му:


"Кмет съм от 2003 година и твърдя, че добре познавам хората и населеното място, на което съм толкова години кмет. Що се отнася до живота в селото, не мога да изтъкна положителни насоки. С всяка година положението става все по-тежко, защото тук безработицата е голяма и липсата на заетост кара хората да мизеруват. Към момента постоянните ни жители са 605, а по настоящ адрес- 703. Повече от 70 % са от тях са роми, но аз не мога да се оплача от ромското население, защото те от едно време са интегрирани сред останалите.  
Снимка

Лошата инфраструктура и липсата на загриженост от страна на общинското ръководство и на държавата за третокласния път Мездра- Бяла Слатина, ограничава до максимум обществения транспорт. Просто от селата в нашия край като че ли никой не се интересува. И най-голямото село в община Роман е най-силно наказвано. Най-малко са капиталовите средства, най-малко са работните места, а селото е с 18 км улична мрежа, която следва да бъде почиствана. Има и един друг проблем. Истината за безработицата е, че трябва да бъде създадена заетост, при която да се създава някакъв вид продукт. Метенето по улиците не води до кой знае какви добри резултати. Тук трябва да се инвестира от социалното министерство еднократно, за да подадеш ръка на безработния, да създадеш някакъв бизнес и след това той сам да се бори и да си изкарва парите. Само ходенето по улиците с тези метли, не носи облаги за никой", 
допълва Ботева.  
Снимка

Жителите на селото също нямат с какво да се похвалят. Повечето от тях са се наредили на дълга опашка пред селската поща и чакат да им дойде редът да получат пенсията си:


"Какво тегло теглим, си знаем само ние. С една дума- мизерна работа... Аптека нямаме, а трябва да има. Лекарствата си ги  взимаме от Мездра, кой както може... Да вземат да оправят тази поща да е в ред. Чакам от 7 часа сутринта за да си взема пенсията, а вече е 12:30 часа. Не е виновна жената, ама трябва по-рано да се подготви, за да оправи по-бързо хората. Ние сме възрастни хора и не издържаме на такова чакане... На 87 години съм, не мога да ходя, а тук седя и чакам по цял ден. Нито мога да си ида, нито мога да се оправя. Как я мисли тази управа, не знам. В селото се краде много. Умре ли човек, ще го погребат тази вечер, утре Снимкавечер вече са разбили дома и крадат... Къщите разсипаха на хората, прозорци свалиха, врати свалиха, дюшеметата взеха- то е страшна работа тук, страшна работа. И няма никакъв контрол в Камено поле. Ние, старите хора сме за съжаление... Полицай в селото имаме, ама аз нито го познавам, нито го виждам. Говорят, че вече има две момчета, които са в затвора за кражби по къщите в Камено поле... Карат ги в полицията в Роман, ама нищо не става. Те ги пускат веднага-  малолетни били и край... Аз съм на 84 години и за мен най-важното сега вече е децата ми да са добре. Другото не е важно. Какво да искам повече...", коментират накратко живота си жителите на селото.


"Последните години са много тежки за Камено поле, защото над 150 безработни питат за работа, а такава за съжаление няма. Много са и възрастните хора, които се нуждаят от лични асистенти, но не отговарят на необходимите условия. И Снимкамен ме боли като виждам тези хора, как си отиват с голяма мъка. Населението ни е застаряващо. Тези, които заминаха за по-големите градове или в чужбина, за съжаление няма изгледи да се върнат. Много от къщите в селото вече са пусти", допълва и кметицата. 


"Светла посока в момента не виждаме, защото като че ли е забравено, че Северозападът е в много тежко състояние и трябва да му се обърне внимание. И най-важното- липсата на правомощия на селските кметове доведе до там, че ако си близък или си от групата на общинския кмет, можеш да направиш нещо. Ако ли не- за теб няма нищо. През последните 4 години не е направено нещо, с което да се зарадват хората от Камено поле с изключение на една детска площадка в селския парк, на която се радват децата. Може би трябва да се внесе предложение за нов закон, който да даде право на селските кметове да кандидатстват по европейските програми, да имат право да разполагат с финанси и да направляват средствата там, където е необходимо. 
Снимка

Хубавото в селото е, че все още имаме училище, което е защитено. Имаме и детска градина. Независимо, че там учат ромчета, децата са добри, не можем да се оплачем и от родителите им, които са съвестни и обръщат внимание на децата си.


Не можем да се похвалим обаче за опазването на частната собственост. Имаме една групичка от малолетни, които почти всяка нощ вършат нещо нередно или ограбват хорските къщи. Липсата на адекватно законодателство по отношение на извършените от деца престъпления е сериозен проблем не само за Камено поле, но и за околните села. И за съжаление остава чувството за безнаказаност. Не съм доволна от работата на полицията, защото тук имаме една табела с приемни часове, която само си стои на вратата. Полицаите ни посещават само по сигнал. Комуникацията ни с тях от месец октомври миналата година се загуби съвсем. Никой в селото не знае имаме ли квартален или нямаме и какво изобщо се случва.


Тук имаме уникален каньон, който трябва да бъде популяризиран, но не сме в състояние да следим внесените за целта проекти, защото комуникацията и кореспонденцията не е с кметството, а с общинското ръководство. Това бе и една от причините през изминалите години да не се реализира една туристическа пътека, както и един парк"
, обяснява Цветелина Ботева, кмет на Камено поле- селото, което претендира да е едно от най-старите населени места в България. Край него са открити сечива на близо 40 000 години.
А как се опазват историческите обекти, които съвсем не са малко тук, както и подробности по повдигнатите въпроси, можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

В Плешивец се притесняват при всеки проливен дъжд

В ружинското село Плешивец не могат да забравят трагедията от 2014 година, когато заради обилните дъждове местната река преля и наводни къщите и стопанските постройки. Преди няколко дни поройни дъждове и буря за малко не предизвикаха нов потоп там. Селото се размина само с наводнени мазета и отнесена настилка на десетина улици.  "Подобни..

публикувано на 29.05.20 в 17:00

След извънредното положение: Хайде на хорото, но без да се докосваме!

На 24 май работещи в танцови музикални школи излязоха на протест пред Министерския съвет, за да изразят негодуванието си, че школите са все още затворени като част от мерките срещу коронавируса. След протеста танцовите зали, театрите и оперите вече могат да работят и на закрито при определени изисквания. Ще се справят ли самодейните състави и..

публикувано на 28.05.20 в 14:48

Станахме ли по- дисциплинирани заради коронакризата

Кризата, която ни връхлетя в началото на 2020 година се отрази негативно върху всички сфери на социалния и икономическия живот на жителите на много страни по света. Хората не бяха подготвени за подобно предизвикателство и в началото дори много от тях изпаднаха в паника от събитията, които възникваха час след час и неизвестните ставаха все повече и..

публикувано на 27.05.20 в 12:22
Паметник на въстаника пред Пановата къща в Белоградчик

170 години от въстанието във Видинско- истинското поражение е в забравата

Навършват се  170 години от въстанието в Северозападна България . Въстание, което по своето величие и трагизъм не отстъпва на Априлското, но за съжаление е потънало в забрава. Причина за бунта срещу османския поробител е тежкото положение на българите в този край, исканията за реформи, административна автономия и самоуправление на местното население...

публикувано на 26.05.20 в 14:05

Могат ли да се оптимизират социалните услуги в условия на криза

Община Монтана въвежда механизми за реорганизиране на социалните услуги в условията на криза и извънредно положение. Предприетите стъпки са резултат от съвместната работа на "Форум Гражданско Участие", Български център за нестопанско право и сдружение "Закрилници" в рамките на инициативата "Вход за граждани". "Забелязахме доста липси в голяма..

публикувано на 25.05.20 в 12:09

Приближаваме ли се към виртуалното бъдеще?

По време на извънредното положение, а дори и сега доста от времето ни свързано с работа, обучение или просто общуване минава във виртуалното пространство. Направи ли човечеството една голяма крачка към своето виртуално бъдеще по време на тази ситуация и какво ще е то? Милена Узунова е главен редактор на списание "Образование" и публикува там..

публикувано на 21.05.20 в 14:23

Има ли ясна визия туризмът за лято 2020

Министерството на туризма започна консултации за създаване на гаранционен фонд, в който ще се генерират отчисления на всички участници по веригата туристически продукт- краен клиент и който ще трябва да защити както техните интереси, така и вземанията на потребителите. Това стана ясно в края на миналата седмица, на среща между министъра..

публикувано на 20.05.20 в 12:52