Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елица Петрова: Грижата за собственото ни здраве е предпоставка за дълъг и достоен живот


Едва 40 % от хората в България знаят и контролират високото си кръвно налягане. Ето защо тази година Световният ден за борба с хипертонията - 17 май, премина под мотото "Качеството на фокус при оптимален контрол на кръвното налягане". Какво означава оптимален контрол, обясни в предаването "Направление здраве" председателят на Фондация "Национална мрежа сърце за сърце" Елица Петрова:

"Най-важното, което хората трябва да правят, е да се фокусират върху оптимален контрол, да се фокусират изобщо върху проследяване на своето състояние. Качествен контрол означава, че човек трябва да измерва кръвното си налягане, ако иска да контролира заболяването артериална хипертония, минимум два пъти на ден по едно и също време. Хубаво е да си избира момент сутрин, когато е спокоен, когато не бърза за работа, вечер също да отделя по минутка-две за себе си. Ако иска да проследява своите стойности и да има качествена терапия на артериална хипертония, трябва да записва своите стойности поне 5 последователни дни. С такива резултати един кардиолог или лекуващ лекар спокойно може да даде оптималната терапия за лечение."

Хората, които са здрави, но желаят да следят кръвното си налягане, биха могли да го правят по 1-2 пъти седмично, посочи Елица Петрова. Тя припомни кои стойности се смятат за нормални и кога се говори за артериална хипертония:

"Според последните проучвания на Световната здравна организация прицелните стойности на кръвното налягане вече са 139/89. Светът живее по нов начин, хората се хранят различно, преживяват различен стрес, има прекалено много заболявания и затова вече стойности 120/80 не се приемат като прицелни стойности. А всичко, което е над 140/90, се приема за артериална хипертония. Разбира се, че всеки един човек е строго индивидуален и не можем да го сложим под общ знаменател - 139/89. Има хора, които живеят с по-ниски стойности, но всичко, което е над 140/90 се смята вече за патология."

Рисковите фактори за артериална хипертония са добре известни, но не се спазват от хората, посочи още председателят на Фондация "Национална мрежа сърце за сърце":

"Прекалената консумация на сол в храната, прекалената консумация на алкохол, тютюнопушенето, стресът, липсата на физическа активност, липсата на контрол върху кръвното налягане, липса на редовно проследяване... Всичко това са рискови фактори, които водят до изключително сериозни сърдечносъдови заболявания, до мозъчни катастрофи и точно по тази причина България е на едно от първите места по смъртност. Защото хората знаят какво трябва да правят, но не го правят. И, второ, когато става въпрос за превенция, хората смятат, че на тях няма да им се случи, че може да им се размине. Цялата тази незаинтерсовантост към личното здраве, предизвиква подобни резултати."


Една от основните цели на Световния ден за борба с хипертонията тази година бе да даде гласност на артериалната хипертония като висок рисков фактор за инфаркт и мозъчен инсулт. В тази връзка Елица Петрова припомни първите симптоми на инсулта и защо е важно веднага да се потърси медицинска помощ:

"Трябва да потърсиш спешно медицинска помощ, в рамките на 3 часа трябва да стигнеш до лекар, за да можеш да намалиш процента на инвалидизация и да спасиш живота си. Що се отнася до тези внезапни предупредителни признаци на мозъчен инсулт, хората трябва да знаят, че те са свързани с внезапна слабост и виене на свят, с проблем с говора, световъртеж, внезапен проблем с ходенето, загуба на равновесие, силно необяснимо главоболие, проблеми със зрението и внезапно изтръпване на лице, ръце или крака, особено от едната страна на тялото. Ако усетим някой от тези симптоми, веднага трябва да позвъните на телефон 122, защото лекарите имат само около 3 часа време, за да спасят живота ви...В заключение бих призовала всички да имат по-сериозно отношение към себе си, към живота си, към здравето си. Да контролират редовно кръвното си налягане, да се опитват да се движат повече, разбира се, не говорим за тежка физическа активност, но приятната разходка през деня, срещата с добри хора, добрите мисли, малкото, но редовно отношение към здравето, би могло да ни донесе един достоен и дълъг живот в България."

Повече по тази и останалите теми в предаването може да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41