Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Живеем в пренаселени домове

Снимка: Архив на Радио ВИДИН

Около 40% от домакинствата в България живеят в пренаселени домове, показва статистика на Евростат. Значението  на жилищния сектор е огромно като фактор за икономическото развитие и обновлението на населените места. Според статистиката, в България има средно 550 жилища на 1000 човека, като жилищата са много повече, отколкото домакинствата. Над 97% от собствеността е частна. Броят на необитаемите жилища обаче расте, като те са над 31% от всички жилища в страната. Според различни проучвания през 2030 година преселването в градовете ще бъде факт за трима от всеки пет жители на планетата. Населението в гетата ще се увеличи двойно и ще достигне 2 милиарда души. Това поставя огромни проблеми пред властите, които управляват градовете - като климатични и жилищни промени. Ето какво каза по темата Минчо Бенов - директор на "Хабитат България":

"Всъщност 50% живеят в пренаселени жилища...При нас пренаселеността е втора по ръст, като пред нас е  Румъния с над 50%... Обезпечеността с жилища в страната е висока. Около 3 600 000 жилища за около 3 000 000 домакинства...В жилищната система на страната има едни големи дисбаланси, които през годините се задълбочават и не им се обръща внимание...От една страна имаме пренаселеност, а от друга имаме необитаеми жилища...Има проблем и за придобиване на нови жилища и така младите хора остават при родителите си...В България тези проблеми се съпътстват поне още от три проблема - липсата на алтернативни модели за осигуряване на достъп до жилища - примерно за строене на жилища на непазарен принцип..."

Националната жилищна стратегия 2018 - 2030 г. е рамков документ за развитието на жилищния сектор, който съдържа пакет от цели на държавната жилищна политика, средствата за постигането им и отговорностите на всички заинтересовани страни - гражданите, държавата, общините, частния и неправителствения сектор. Жилищният сектор е един от двигателите на икономическото развитие, стимулира икономиката и подпомага обновяването на градовете и населените места. През 2016 г. жилищното строителство създава около 11% от брутния вътрешен продукт на сектор "Строителство". Добре провежданата национална жилищна политика със своите дългосрочни цели осъществява необходимия баланс между икономическия растеж, жилищното задоволяване и градското обновяване, регулира пазарите на имоти и допринася за благоденствието на обществото и на отделния човек.

Във Видин търговията със жилища е в застой, коментира Стефан Филаретов, собственик на агенция за недвижими имоти:

"Има застой на пазара. Търсят се двустайни и евтини жилища...Във Видин няма ново строителство. Кооперациите са строени преди 10 години и там има свободни жилища, които не са купени... За да придобие някой жилище, трябва да има хубава заплата..."

Независимо от факта, че жилището не попада в сферите на законодателната хармонизация в ЕС, редица хоризонтални регулации имат съществено влияние и налагат съобразяването на жилищната стратегия с тях. Пример за това са правилата за държавната помощ, за енергийната ефективност, за обществените поръчки, стандартите за строителните продукти и материали, секторните стратегии, препоръки и ръководни насоки в социалната, екологичната и други сфери.

"Мъжът строи къщата, жената прави от къщата дом"- така гласи една българска поговорка. "Домът е бил свято място за българина", смята етнографа от видинския музей Десислава Божидарова:

"В Северозападна България задругите се запазват доста време. Там са живеели всички...Домовладиката е решавал кога и за кого да се прави нова къща... Запазена е и привързаноста на хората към дома... Тук и порасналите вече деца се грижат за родителите си... В Европа не е така. Там като навършат пълнолетие, напускат дома..."

Всъщност пoвeчe oт пoлoвинaтa oт бългapcĸoтo нaceлeниe oбитaвa жилищa в тyxлeни ĸъщи, a oĸoлo 45 нa cтo oт бългapитe живeят в aпapтaмeнти в блoĸoвe, coчaт oбoбщeни дaнни нa Eвpocтaт зa жилищнитe ycлoвия в cтpaнитe нa EC. Oĸoлo 85 нa cтo oт бългapитe пpитeжaвaт coбcтвeн дoм. Toвa e eдин oт нaй-виcoĸитe пoĸaзaтeли в Eвpoпeйcĸия cъюз. Бългapитe пpитeжaвaт oбщo oĸoлo 3,9 милиoнa жилищa-  2,6 милиoнa ca в гpaдoвeтe и oĸoлo 1,3 млн. в ceлaтa. Знaчитeлeн e бpoят нa жилищнитe cгpaди oт тyxли - нaд 600 xил. cгpaди ca oт бeтoн и тyxли, a нaд 1,5 млн. oт тyxли и гpeдopeд. Близo 75 xил. ca жилищнитe cгpaди /c нaд 500 xил. aпapтaмeнтa в тяx/, изгpaдeни cъc cтoмaнoбeтoн. Oĸoлo 19 xиляди ca пaнeлнитe cгpaди y нac, в ĸoитo имa нaд 900 000 aпapтaмeнтa, oбитaвaни oт близo 1,7 млн. бългapи. Heмaлъĸ e и дeлът нa нeoбитaeмитe cгpaди, пpeдимнo в ceлcĸи paйoни.


Видинчани смятат, че основната причина да не се купуват жилища, е липсата на работа и високи заплати.


Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Ковид-19 предизвиква по-висока тревожност в обществото

Тревога или спокойствие изпитва българина при увеличаването на заразените с Ковид-19?. Едно изследване на "ГАЛЪП Интренешанъл" показва, че с ръста на тестване и на положителни проби за коронавирус тревогата сред българите отново започва да расте, но няма предразположение за затягане на мерките.  Нещата са динамични и след като преди дни..

публикувано на 09.07.20 в 15:00

Коронакризата и пакет "Мобилност" срещу транспортния бранш

Министрите на транспорта и на външните работи на 9 държави от Европейския съюз изпратиха писмо до евродепутатите срещу настоящата версия на пакета "Мобилност". Сред подписалите се са и българските министри Екатерина Захариева и Росен Желязков. В писмото се настоява евродепутатите да разгледат внимателно пакета по време на предстоящата сесия на 8 юли..

публикувано на 08.07.20 в 11:40

За професията, която помага на другите да застанат в светлината на прожектора

В "Посоките на делника" изваждаме наяве хората, които създават имидж, но остават в сянката на институциите или на публичните личности. Днес е п рофесионалният празник на пиарите.  Отбелязва се от няколко години насам. От месец март с Решение на Министерски съвет датата 7 юли официално е обявена за професионален празник на специалистите по..

публикувано на 07.07.20 в 15:00

Какво показаха резултатите от Националното външно оценяване на седмокласниците

51.06 е средният брой точки на 7-класниците на Националното външно оценяване /НВО/ по български език и литература за 2020 година, при максимален брой 100 точки. По математика тази година средният брой точки е 36.33 точки.  "Постижимостта на въпросите с избираем отговор през 2020 година по български е по-висока, за сметка на постижимостта на..

публикувано на 06.07.20 в 13:05

На почивка в Северозапада- защо не?

Ситуацията с коронавируса промени плановете на цели семейства за почивка през лятната отпуска. Има ли начин да почиваме през летните месеци без да пътуваме на далеч? Красивите места са до нас и е нужно да ги преоткрием. Северозападна България крие много места, където хората могат да си изкарат приятно отпуската, без да е нужно да пътуват на..

публикувано на 02.07.20 в 16:23

Ще бъде ли въведена минимална работна заплата по отрасли

Минималната работна заплата вече ще бъде определяна по отрасли, чрез браншови преговори, които ще започнат още тази година. Това стана ясно преди дни, когато бяха разяснени приоритетите в Националното тристранно споразумение. В момента минималната заплата се изчислява административно от държавата и е в размер на 610 лв. "Една от най-важните точки е..

публикувано на 01.07.20 в 11:28
Акад. Богдан Петрунов

Акад. д-р Богдан Петрунов: Разхлабването на мерките създаде фалшиво усещане, че вече няма зараза

Разхлабването на мерките създаде едно фалшиво усещане, че всичко е приключило, а заразата оказва се, продължава да я има. Така  коментира ситуацията с разпространението на коронавируса бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести, академик д-р Богдан Петрунов.  Здравните власти само преди дни обявиха, че заразата вече не е..

публикувано на 30.06.20 в 15:00