Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще ни помогнат ли приетите поправки при "неизбежната самоотбрана"

Снимка: Радио Видин

В началото на месеца Парламентът единодушно прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, които дават възможност за освобождаване от наказателна отговорност при неизбежна самоотбрана. Предложените изменения предвиждат да не се счита за превишаване на пределите на "неизбежна самоотбрана", когато нападението е извършено при противозаконно влизане в жилище, когато е насочено срещу живота, здравето и половата неприкосновеност на нападнатия, когато е извършено от двама или повече души, нощем или от въоръжен човек. Предложените промени са предназначени да направят уредбата на "неизбежната отбрана" ясна и разбираема, не само за юристите, а и за всеки гражданин, който извършва защитно действие срещу непосредствено и противоправно нападение. Какво ни е позволено, когато трябва да се защитим? Коалиция "Обединени патриоти" са инициатори на предложението. На какъв етап е днес тази идея- попитахме Росен Живков, депутат НФСБ от видинския регион:

"Мина на първо четене в Парламента, с подкрепата и на ГЕРБ. Продължават обсъжданията и дебатите, а ние сме дали максималния срок и възможност за обсъждане между първо и второ гласуване. В България от 30 години владее не някоя политическа сила, а владее страха. Частната собственост трябва да бъде защитена абсолютно категорично, но когато остават недовършени неща зад запетаята- значи нещо куца и не е както трябва да бъде"- коментира Росен Живков.

Жоро Александров разговаря с Красимир Богданов, депутат от ВМРО от област Враца.

"До момента Наказателният кодекс не беше добре изработен, особено в случаите, когато има нахлуване в домовете и опасност за живота и здравето на личността. Ние не казваме, че стимулираме хората да притежават оръжие и да се защитават сами и да няма грижа от страна на държавата. Това е поредната наша стъпка от плана на Каракачанов за справяне с маргинализирани групи и борбата с битовата престъпност"- каза Красимир Богданов.

Какво ни позволява Законът при самоотбрана? 

"Според сега действащия закон ние имаме право на всякаква самоотбрана, по всякакъв начин и всякакъв вид, в рамките на това, което отговаря на посегателствата и на характера на нападението. Правната уредба на самозащитата и защитата на имуществото, както и защитата на близки е уредена по един много добър начин в Наказателния кодекс. Основното, което е предвидено там, е правото на съда да преценява във всяка една ситуация дали има превишаване на пределите на неизбежната самоотбрана"- обясни Пламен Стефанов, адвокат от Видин.

Какви са предимствата ни когато владеем някакво бойно изкуство и какво ни е позволено да използваме при самозащита? Разговаряхме с Вартан Папикян, дългогодишен треньор по карате във Видин:

"Плюсът е, че този човек открива себе си, собствените си сили и възможности, собствената си сила и независимост. След това следва отговорността на неговото поведение, приложено с добри намерения и в помощ на хората"- сподели Вартан Папикян.

Предложенията, направени от групата на "Обединени патриоти" имат за цел да решат огромен 30-годишен проблем в България, коментира в началото на месеца заместник- председателят на ВМРО Юлиан Ангелов. Според него в малките населени места безчинстват определени групи върху възрастните хора, върху имуществото, върху собствеността и върху личността. 30 години за съжаление и българската съдебна система, и българските политици реагираме твърде толерантно на тези проблеми. Крайно време е българският парламент, българските политици да поемат своята отговорност и да застанат зад хората, подчерта още Юлиан Ангелов. Одобряват ли видинчани направените предложения и трябва ли да има подобни поправки в Закона?  

"Възрастните хора са тотално беззащитни и трябва да има такива промени. Би трябвало и полицията да си върши много повече работата ... Много е спорен този въпрос, защото при какъвто и да е случай на посягане върху човешката личност, дали при самоотбрана или при нападение, е грях. Докато не се сложи ред в тая държава и всеки да спазва Закона, нещата няма да се оправят"- коментираха видинчани. 

Ще бъдат ли окончателно приети гласуваните на първо четене промени- тепърва предстои да разберем. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45