Българските експерти от години настояват за това, коментира специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова. Тя обясни, че трансмастните киселини са изкуствено създадени и крият рискове за здравето:
"Трансмастните киселини са получени по синтетичен път в началото на миналия век от един французин, който търсел заместител на скъпото краве масло и в лабораторни условия успял от други източници на мазнини, в това число прословутото палмово масло, в присъствие на водород при висока температура получава едно хидрогениране на молекулата на мастните киселини и преминаването им от течна в твърда форма... Но човешкият организъм няма ензимни системи, които да разграждат такива трансформи и оттук нататък са проблемите за здравето..."
Проф. Байкова обясни, че трансмастните киселини вредят най-вече на малките деца, бременните жени и възрастните хора:
"Трансмастните киселини повишават лошия холестерол... Освен всичко друго, тъй като не могат да се разграждат, трансмастните киселини се имплантират, тоест те стават част от клетъчната структура на човека, а именно клетъчната мембрана, и разпознаваемостта на клетката към външни болестотворни агенти, в това число канцерогенни, е силно, силно занижена. Тоест имунната ни система е парирана, не можем да разпознаваме и организмът да се бори с елиминиране на болестотворни субстанции. Не на последно място от тях нашите деца станаха пълнички, защото те консумират тези захарни изделия... Най-голям е рискът за децата, защото техните адаптационни механизми за отбрана с вредителите на околната среда, за справяне с подобен род съставки, които са несвойствени за тези развиващи се организми, представете си какви щети нанасят. Минават, разбира се, и през плацентарната бариера и мозъчната бариера. Така че бременните жени, моля, да избират качествена натурални храни и въобще да забравят за лъскави опаковки, за такива с непрочетени от тях етикети..."
Специалистът апелира също потребителите да се откажат от имитиращите продукти, защото в тях няма нищо натурално, а просто някакъв пълнител, при това вреден или рисков за здравето.
Повече по тази и останалите теми може да чуете в звуковия файл.
Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..
В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст. Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..
Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела. "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..
В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..
Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега,..
Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..
Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..