Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нужни ли са държавни субсидии за партиите?

Снимка: Движение "Модерна България"

Партийните субсидии отново са на дневен ред. Премиерът Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ внася законопроект за 1 лев субсидия за партиите срещу получен един действителен глас на избори, вместо сегашните 11 лева. Проектозаконът беше подкрепен от 10 гласа на депутати на ГЕРБ и Обединени патриоти в правната комисия. Срещу него гласува Йордан Цонев от ДПС, а депутатите от БСП отказаха да участват в гласуването.

Държавата финансира политическите партии вече 19 години. Идеята е въведена от правителството на ОДС. Основната причина, която се изтъква е независимостта на политическите субекти, защото имат нужда от средства, за да извършват своята дейност, а ако не им ги дава държавата, ще ги набавят по друг път, който може да ги вкара в зависимости. Най-спорен обаче остава размерът на субсидията. В момента в България тя е сред най-високите в Европейския съюз.

Според Института за пазарна икономика (ИПИ) това, което отсъства напълно от дебата, са последиците от намаляването на партийните субсидии. Никой не се занимава и с темата откъде партиите ще намират средства за кампании и събития, обучение и набиране на кадри и мрежа, смята Адриан Николов от ИПИ, който нарече предложението част от "популисткото надцакване на партиите":

Адриан Николов"Формално никой всъщност не иска да намалява чувствително субсидията. Това не е първият път, когато премиерът Борисов призовава към намаляване на субсидията до 1 лев, но тогава парламентът не го прие. Лошото е, че сега може би сме изправени пред ситуация, в която този законопроект вече ще види подкрепата на депутатите. Популистко надцакване е участието на всички парламентарни субекти в една и съща посока. В рамките на няколко дни всички партии се опитаха по един или друг начин да предложат някаква форма на намаление на субсидията, без изобщо на преден план да излезе диалогът кому е необходима тази субсидия, защо изобщо съществува и какви биха били последствията, ако тя се премахне. Очевидно е, че в България на практика, ако изключим партийната субсидия за по-малките партии, ще останем с няколко големи, които вече имат добре развита мрежа и могат да се самофинансират. Всички останали ще отпаднат."

През 2016 година имаше и референдум, предизвикан от Слави Трифонов и шоуто му. Един от трите въпроса в него беше: "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде 1 лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?". С "Да" отговориха 2 516 791 души или 72.16% от гласувалите. Оттогава вече близо три години дебатът не стихва. Активна кампания за намаляване на субсидията за политическите сили проведе и Движение "Модерна България", част от което е видинчанинът Петър Кичашки, сега ръководител в Института за модерна политика.

Петър Кичашки"Партийните субсидии трябва да бъдат в едно нормално русло, да покриват разходите на партиите за съществуване, но да не се превръщат в повод за финансово-партиен разгул, както е в момента. Абсолютно е недопустимо най-бедната държава в ЕС да дава за партийни субсидии десет пъти повече отколкото дава най-богата държава- Германия. Това показва едно брутално скъсване между политическата система и желанията, разбиранията, волята и въжделенията на избирателите. На това трябва да се сложи край и да се потърсят мостове за връщане на политиците в обществото, а не превръщането им в привилегирована партийна каста, която се е отделила далеч от хората, само защото разполага с десетки милиони за партийна дейност, които реално са безотчетни и каква дейност тече- виждаме всички."

В повечето държави в Европа има държавно финансиране на партиите по различни методики, но в Малта и Швейцария например няма пряко финансиране от държавния бюджет. Там средствата за партийна дейност идват от членски внос и от дарения. И в Холандия партиите се издържат основно от членски внос. Как ще се справят българските политически сили, ако им бъдат орязани държавните субсидии, предстои да видим...

Повече по темата и какво смятат видинчани за партийните субсидии- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00