Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нужни ли са държавни субсидии за партиите?

Снимка: Движение "Модерна България"

Партийните субсидии отново са на дневен ред. Премиерът Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ внася законопроект за 1 лев субсидия за партиите срещу получен един действителен глас на избори, вместо сегашните 11 лева. Проектозаконът беше подкрепен от 10 гласа на депутати на ГЕРБ и Обединени патриоти в правната комисия. Срещу него гласува Йордан Цонев от ДПС, а депутатите от БСП отказаха да участват в гласуването.

Държавата финансира политическите партии вече 19 години. Идеята е въведена от правителството на ОДС. Основната причина, която се изтъква е независимостта на политическите субекти, защото имат нужда от средства, за да извършват своята дейност, а ако не им ги дава държавата, ще ги набавят по друг път, който може да ги вкара в зависимости. Най-спорен обаче остава размерът на субсидията. В момента в България тя е сред най-високите в Европейския съюз.

Според Института за пазарна икономика (ИПИ) това, което отсъства напълно от дебата, са последиците от намаляването на партийните субсидии. Никой не се занимава и с темата откъде партиите ще намират средства за кампании и събития, обучение и набиране на кадри и мрежа, смята Адриан Николов от ИПИ, който нарече предложението част от "популисткото надцакване на партиите":

Адриан Николов"Формално никой всъщност не иска да намалява чувствително субсидията. Това не е първият път, когато премиерът Борисов призовава към намаляване на субсидията до 1 лев, но тогава парламентът не го прие. Лошото е, че сега може би сме изправени пред ситуация, в която този законопроект вече ще види подкрепата на депутатите. Популистко надцакване е участието на всички парламентарни субекти в една и съща посока. В рамките на няколко дни всички партии се опитаха по един или друг начин да предложат някаква форма на намаление на субсидията, без изобщо на преден план да излезе диалогът кому е необходима тази субсидия, защо изобщо съществува и какви биха били последствията, ако тя се премахне. Очевидно е, че в България на практика, ако изключим партийната субсидия за по-малките партии, ще останем с няколко големи, които вече имат добре развита мрежа и могат да се самофинансират. Всички останали ще отпаднат."

През 2016 година имаше и референдум, предизвикан от Слави Трифонов и шоуто му. Един от трите въпроса в него беше: "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде 1 лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?". С "Да" отговориха 2 516 791 души или 72.16% от гласувалите. Оттогава вече близо три години дебатът не стихва. Активна кампания за намаляване на субсидията за политическите сили проведе и Движение "Модерна България", част от което е видинчанинът Петър Кичашки, сега ръководител в Института за модерна политика.

Петър Кичашки"Партийните субсидии трябва да бъдат в едно нормално русло, да покриват разходите на партиите за съществуване, но да не се превръщат в повод за финансово-партиен разгул, както е в момента. Абсолютно е недопустимо най-бедната държава в ЕС да дава за партийни субсидии десет пъти повече отколкото дава най-богата държава- Германия. Това показва едно брутално скъсване между политическата система и желанията, разбиранията, волята и въжделенията на избирателите. На това трябва да се сложи край и да се потърсят мостове за връщане на политиците в обществото, а не превръщането им в привилегирована партийна каста, която се е отделила далеч от хората, само защото разполага с десетки милиони за партийна дейност, които реално са безотчетни и каква дейност тече- виждаме всички."

В повечето държави в Европа има държавно финансиране на партиите по различни методики, но в Малта и Швейцария например няма пряко финансиране от държавния бюджет. Там средствата за партийна дейност идват от членски внос и от дарения. И в Холандия партиите се издържат основно от членски внос. Как ще се справят българските политически сили, ако им бъдат орязани държавните субсидии, предстои да видим...

Повече по темата и какво смятат видинчани за партийните субсидии- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00
Пламен Димитров

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 31.07.24 в 10:45

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00