Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да оценим риска на работното място?

Снимка: БГНЕС

Често говорим за оценката на риска на работното място. Прави се, за да се установят опасностите, свързани с работата, работния процес и работната среда, с последващо вземане на решение за ограничаване или премахване на този риск. С това се цели намаляване на трудовия травматизъм и професионалните заболявания в предприятието. Правната уредба за оценката на риска се съдържа в Закона за здравословни и безопасни условия на труд и Наредба № 5 за реда, начина и периодичността за извършването ѝ на Министерството на труда и социалната политика и Министерството на здравеопазването. Работодателите и лицата, които за своя сметка работят сами или в съдружие, са длъжни да направят оценка на риска за здравето и безопасността на работниците и служителите. 

Знаем ли как да реагираме, ако има такъв риск? Повече по темата от конфедералния секретар на КТ "Подкрепа"- Александър Загоров:


"Оценката на риска се извършва от специалистите на предприятието, при необходимост подпомогнати от външни специалисти, със съдействието на лица, ангажирани в трудовия процес - ръководители, работници или техни представители, комитетите и групите по условия на труд. Оценката на риска е внимателно изследване на всички аспекти на работата, за да се установи какво може да причини нараняване, заболяване или вреда, както и преценка дали опасността може да бъде премахната, а ако не - какви предпазни мерки трябва да бъдат предприети за отстраняване, намаляване и контролиране на риска... Може да  търсите синдикатите по всяко време... Съгласно законодателството, работодателят е длъжен  да направи оценка на риска, която да обхване работното оборудване, помещенията, работните места, организацията на труда, използването на суровини и материали и другите аспекти на работната среда и работните процеси, които представляват опасност или имат значение за безопасността и здравето при работа... Опасностите на работното място могат да са с източник, свързан с работната среда, работното оборудване, използваните суровини и материали, организацията и естеството на извършваната работа, изискванията към работещия при изпълнение на работните процедури и т.н. Като член на Европейския съюз България, в частност работещите, ги защитават и органи на Европейския съюз..."
 

Нормативните актове в областта на здравословните и безопасни условия на труд можете да намерите в рубриката "Документи" на сайта на Министерството на труда и социалната политика.


На семинар във Видин беше представен "OiRA" инструмента (от англ. Online Interactive Risk Assessment- Онлайн интерактивна оценка на риска). Мероприятието е част от кампанията "Здравословните работни места управляват опасните вещества" на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа /ЕАБЗР/. С този инструмент се цели повишаване на осведомеността относно рисковете, произтичащи от опасните вещества на работното място и насърчаване на култура за превенция на риска. Как действа OiRA обяснява Кирил Бинев, главен експерт в КТ "Подкрепа":


"OiRA може да бъде използван от всеки желаещ да оцени свързаните със здравето и безопасността рискове, които е възможно да съществуват на работното място. В същото време OiRA е предназначен да бъде от най-голяма полза за по-малките предприятия. OiRA е разработен със специалната задача да ги подпомага при оценяването на рисковете на работното място и при изготвянето на документирана оценка на риска, включително план за действие, съобразен с изискванията за съответната стопанска дейност... Лесно може да се намери в интернет. Необходима е регистрация с валиден електронен адрес... Оценката се извършва на четири основни етапа. На този етап преглеждате конкретната оценка, която ви предстои да започнете и имате възможност допълнително да я приспособите към специфичния характер на извършваната от вас стопанска дейност. OiRA ви представя поредица от потенциални опасности или проблеми за здравето и безопасността, които е възможно да съществуват на вашето работно място. Като отговаряте с "да" или "не" на твърденията/въпросите, потвърждавате дали въпросните опасности или проблеми са налице. По ваша преценка вие може да подминавате въпроси и да отговаряте на по-късен етап. Следва оценка. На този етап ви се дава възможност да определите степента на риска за всеки от проблемите, срещу които сте отбелязали "за разрешаване" при идентифицирането на рисковете. На четвъртия етап от оценката можете да решите какви мерки ще предприемете по отношение на идентифицираните рискове и какви ресурси е вероятно да са ви необходими. Въз основа на тази информация на следващия етап автоматично се генерира доклад..."


Тодор Георгиев е работил 28 години във "Видахим" и счита, че и тогава и сега контролът на риска и безопасността  на работното място е занижен:


"Всичко беше проформа. Инструктаж и нищо по-съществено. Имаше инциденти тогава... Трябва да има безопасност на труда, а рисковете да се сведат до минимум. Няма нищо по- ценно от човешкия живот... Сега се гледа печалбата... Синдикатите и да потърсиш надали ще помогнат..."


Най-пряко ангажирани да следят да не се накърняват трудовите права на работниците и служителите са:


1. Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". Тази агенция има множество териториални структури, които следят за спазването на трудовото законодателство;


2. Синдикалните организации. Синдикатът представлява професионална организация за защита на интересите на работниците и служителите пред работодателя. За да може синдикатът да те защити, е необходимо да членуваш в синдикалната организация в предприятието, в което работиш;


3. Съдилищата в България. В случай, че работодателят нарушава трудовите ти права, имаш право да потърсиш и съдебна защита.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Какви са последствията от горските пожари

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на Европейския съюз от началото на 2024 година. Това сочат данни на Европейската система за горски пожари, базирани на спътникови изображения. Близо 400 хиляди декара българска гора вече са изпепелени от огъня през тази година при средни за страната в периода 2006-2023 около 10 хиляди..

публикувано на 19.08.24 в 14:55

Промени в Закона за горите предлагат от "Възраждане"

"Възраждане" предлагат промени в Закона за горите. С промените ще бъде затворена "вратичка", с която общините могат да продадат изгорели гори за изграждане на фотоволтаични системи.  " Тази година, 2024-а, е рекордна и по отношение брой възникнали горски пожари и по отношение на площ изгорели гори. Предполагам, както и Вие така и ние срещаме..

публикувано на 19.08.24 в 14:52

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15