Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кога климатикът е опасен?

3
Снимка: Радио ВИДИН

През летните месеци, заради по-високите температури, все повече хора използвт климатици. Без  значение дали сме на работа, вкъщи или в колата, когато градусите се повишат, всеки има нужда от разхлаждане. Климатикът може да ни осигури градусите, които желаем, за да се чувстваме добре. Освен ползите, които този електрически уред ни носи, няма как да не споменем и опасностите, които крие.

Според видинския кардиолог д-р Цветан Ценков, не е препоръчително да се спи на климатик, поради опасност от настиване. Казва го от позицията на потърпевш:

"Една китайска поговорка гласи- ако някой го мразиш сложи го на течение да поспи и е готов. На мен ми се случи да заспя под климатика и се събудих настинал. Климатиците, за да се използват в тези горещини, е хубаво да не бъде голяма разликата с тази навън. Ако навън е 30 градуса, климатикът трябва да е 24 минимум, 5-6 градуса разлика. За да може тялото да понесе по-добре горещината, след като излезеш от стаята на улицата. Тези температурни разлики не влияят много добре, това е буквално много голяма разлика. Целият проблем е в термообмяната и термодинамиката, когато е настроен на малка температурна разлика, се чувстваме комфортно. Най-добре е климатикът да духа горе, където е топлия въздух и да го върти от горе надолу. А ако духа директно към нас, е страшно неприятно, човек на настива, схваща се, а има случаи и на фациалис, когато лицевия нерв се възпалява и тогава човек получава едно много неприятно видимо заболяване с провисване на устната и т.н."

Кардиологът д-р Цветан Ценков


Жителите на Видин използват климатици, но са запознати с опасностите, показа анкетата ни:


"Нямаме климатици, но ако човек седи под климатик, може да изстине... Лятото ни е горещо, зимата ни е студено, както е, така... Използвам климатик, не е опасен, но зависи как го използва човек. Аз го използвам минимално, да не е 24 часа включен, да не духа към мен, да е на голямо разстояние и да не е голяма разликата между външната и вътрешната температура. Имал съм инциденти, схващания, почваш да кихаш, да кашляш...Климатика го използваме, за да е по-хладно в следобедите. Използваме го за целия апартамент- отваряме вратите и то става хладно навсякъде. Ако излезеш навън от студено на топло, това оказва влияние върху организма."


Опасен или не, климатикът трябва да се използва вниматнелно- по-добре е въздушната струя да не е насочена пряко към човек; градусите, които поддържа, не трябва да са със значителни разлики от тези навън. Разбира се, има хора, които предпочитат климатикът да работи на по-ниски градуси, но те трябва да знаят, че това носи риск за здравето.


Галерия

Вижте още

Мъж с COVID-19 тръгнал за лекар с пневмония, но преди това решил да напазарува и да си плати осигуровките

Мъжът с положителна проба за коронавирус, настанен в болницата в Монтана, е пастор в един от ромските квартали в Лом. Пътувал е във Франция и Германия. "Тръгнал за лекар с пневмония, но преди това решил да напазарува и да си плати осигуровките" , разказа д-р Илияна Събчева , началник на отделението по инфекциозни болести в монтанската болница: "..

публикувано на 03.04.20 в 14:42

От Спешното във Видин алармират, че не ги тестват за COVID-19

Отказан е бърз тест за COVID-19 на медик от видинската болница "Света Петка", бил в контакт с пациент, дал положителна проба за вируса. Това пише в социалните мрежи Марияна Върбовска от лечебното заведение. Тя твърди, че в Спешното отделение се работи без достатъчно предпазни средства. Ръководството на болницата е взело решение да не се изпращат..

публикувано на 03.04.20 в 13:08

В „Музикална зона“ слушаме Dua Lipa

 Поводът е новия й албум "Future Nostalgia", който излезе миналия петък- 27 март, а не на 3 април, каквито бяха първоначалните планове. Новият албум на Дуа Липа е факт по-рано от очакваното поради факта, че вторият ѝ студиен проект е изтекъл предварително в интернет пространството.Той включва хитовия сингъл "Don’t Start Now", разбиващото парче..

публикувано на 30.03.20 в 09:38

"Неделник" от 29 март 2020 година

Ето го. "Неделник" брой 302-ри вече е тук. Започваме със старите видински вестници за начало, защото и нашите пра дядовци са имали своите грижи. И то доста сериозни. Mакар и със скромна осанка, църквата "Св. Георги" в белоградчишкото село Орешец вече два века обгръща със светлина всеки, пристъпил прага и. За нея ще чуем разговора на..

публикувано на 29.03.20 в 14:56

Ралица Ерик: В Италия паника няма, но хората ги е страх

Пусти улици , затворени училища и магазини, неработещи кафенета, празни паркове... Към днешна дата гледката е нормална за всяка страна, попаднала в капана на пандемията от коронавирус. След Китай, сред най-засегнатите страни, с най-висока смъртност, е Италия.  Ралица Ерик е от Видин , но от 20 години живее в малкото градче Санта Кристина..

публикувано на 27.03.20 в 14:00

Нежеланите кучета - как се отнасяме към тях

Натали Митова живее във видинското село Генерал Мариново. Преди няколко месеца й отровили 4 от кучетата, в момента се грижи за 6 малки кученца, които намерила изхвърлени, а преди дни чува как бият куче в двора на съседката. Сподели, че вече не иска да мълчи за агресията на хората над животните . На 20 март, към 8.00 часа, чува удари и пищене:..

публикувано на 26.03.20 в 15:29

"Неделник" от 22 март 2020 година

Празни са улиците на градове и села. Какво да се прави!!! Това е положението и трябва да се съобразяваме. Хайде да си напълним душите с Радио ВИДИН и брой 301- ви на предаването "Неделник". Разлистваме старите вестници за начало за да научим какви тегоби и грижи са имали нашите прадеди. Знаете ли, че на 21 март се отбелязва международния..

публикувано на 22.03.20 в 13:51