Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кога климатикът е опасен?

3
Снимка: Радио ВИДИН

През летните месеци, заради по-високите температури, все повече хора използвт климатици. Без  значение дали сме на работа, вкъщи или в колата, когато градусите се повишат, всеки има нужда от разхлаждане. Климатикът може да ни осигури градусите, които желаем, за да се чувстваме добре. Освен ползите, които този електрически уред ни носи, няма как да не споменем и опасностите, които крие.

Според видинския кардиолог д-р Цветан Ценков, не е препоръчително да се спи на климатик, поради опасност от настиване. Казва го от позицията на потърпевш:

"Една китайска поговорка гласи- ако някой го мразиш сложи го на течение да поспи и е готов. На мен ми се случи да заспя под климатика и се събудих настинал. Климатиците, за да се използват в тези горещини, е хубаво да не бъде голяма разликата с тази навън. Ако навън е 30 градуса, климатикът трябва да е 24 минимум, 5-6 градуса разлика. За да може тялото да понесе по-добре горещината, след като излезеш от стаята на улицата. Тези температурни разлики не влияят много добре, това е буквално много голяма разлика. Целият проблем е в термообмяната и термодинамиката, когато е настроен на малка температурна разлика, се чувстваме комфортно. Най-добре е климатикът да духа горе, където е топлия въздух и да го върти от горе надолу. А ако духа директно към нас, е страшно неприятно, човек на настива, схваща се, а има случаи и на фациалис, когато лицевия нерв се възпалява и тогава човек получава едно много неприятно видимо заболяване с провисване на устната и т.н."

Кардиологът д-р Цветан Ценков


Жителите на Видин използват климатици, но са запознати с опасностите, показа анкетата ни:


"Нямаме климатици, но ако човек седи под климатик, може да изстине... Лятото ни е горещо, зимата ни е студено, както е, така... Използвам климатик, не е опасен, но зависи как го използва човек. Аз го използвам минимално, да не е 24 часа включен, да не духа към мен, да е на голямо разстояние и да не е голяма разликата между външната и вътрешната температура. Имал съм инциденти, схващания, почваш да кихаш, да кашляш...Климатика го използваме, за да е по-хладно в следобедите. Използваме го за целия апартамент- отваряме вратите и то става хладно навсякъде. Ако излезеш навън от студено на топло, това оказва влияние върху организма."


Опасен или не, климатикът трябва да се използва вниматнелно- по-добре е въздушната струя да не е насочена пряко към човек; градусите, които поддържа, не трябва да са със значителни разлики от тези навън. Разбира се, има хора, които предпочитат климатикът да работи на по-ниски градуси, но те трябва да знаят, че това носи риск за здравето.


Галерия

Вижте още

Проектантска грешка застрашава вековни стенописи

За проблем с ремонтирания покрив на старинната църква "Св. Георги Руян" в село Гара Орешец съобщи слушател на Радио Видин. Ремонтът на църквата бе извършен на два етапа. Първият етап бе спешно укрепване на 200- годишния храм, което бе направено през есента на 2018 година. В края на миналата година бе завършен и вторият етап с който бе ремонтирана..

публикувано на 25.02.20 в 16:13

Дорис Драгович в „Музикална зона“

Дорис Драгович е хърватска певица и едно от най- големите имена на хърватската поп сцена. Родена е в Сплит на 16 април 1961 г. Музикалната й кариера започва през 1981 г. като певица на тогавашната група "More". През 1986 Дорис напуска "More" и започва самостоятелна кариера.  Популярната хърватска певица неведнъж е споделяла, че ако животът не я беше..

обновено на 24.02.20 в 10:55

"Неделник" от 23 февруари 2020 година

"Неделник" брой 297- ми ви очаква. Старите вестници преглеждаме с интересни факти от миналото за начало. След това ви сещам с ученици от ПГ"Проф. д-р Асен Златаров" и ПГТ"Михалаки Георгиев" , които взеха участие в Образователна мобилност за младежи, наречена "Изповед по цвят", заедно със свои връстници от училището по изобразителни изкуства..

публикувано на 23.02.20 в 14:02

Видинско момиче става посланик за един ден

Жасмина Цветанова е момичето, което ще представи България в инициативата "Посланик за един ден" . Тя е деветокласничка и учи в ПГ "Проф д-р Асен Златаров" Видин, специалност Икономика и мениджмънт". Жасмина взе участие в конкурса с есе в регламента "Ако бяхте посланик за един ден, как щяхте да популяризирате България на световната сцена?" . В есето..

публикувано на 18.02.20 в 15:25

В „Музикална зона“ слушаме Сергей Четкович

Сергей Четкович е известен черногорски певец от бивша Югославия. Роден е в Титоград (дн. Подгорица) на 8 март 1976 година.  Започва певческата си кариера през 1998 година на известния фестивал „Сунчане скале“, където участва с песента „Била си ружа“. Две години след соловия му дебют издава първия си албум, носещ името „Кристина“. Албумът жъне..

публикувано на 17.02.20 в 09:50

"Неделник" от 16 февруари 2020 година

Трифон Зарезан и Свети Валентин отминаха, но вкусът на любов и вино остава. И така "Неделник" брой 296- ти вече е на сайта. За начало разлистваме старите вестници в съвместната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев". Оставаме с библиотеката, но този път в Библиопощата във Видин, където писателят Нинко Кирилов представи пред ученици..

публикувано на 16.02.20 в 14:31

"Вселюбовна"е новата песен на Красимир Михайлов

Видинският бард Красимир Михайлов композира нова песен. Тя носи името "Вселюбовна" и е повод днес на празника на влюбените да ви срещнем с него и естествено да чуем песента. Новата песен "Вселюбовна" е по негов текст и музика, а аранжимента е на Красимир Гюлмезов. "Създадох една своя мечта, която ме преследва от години...Вселюбовна е дума..

публикувано на 14.02.20 в 17:33