Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Съществуват добри практики за интеграция на малцинствата

Снимка: Архив на Радио ВИДИН

От години се говори за  интеграцията на ромите. Случва ли се и какви добри практики има в тази насока, това бе обсъдено на кръгла маса във Видин под наслов "Модели на добри практики за интеграция на ромите". 

Сред добрите примери на форума бяха посочени медиаторите. Това са хората, които помагат на институциите в решаването на казуси от различен вид. В България моделът на здравния медиатор е въведен през 2001 г. от екипа на Фондация "Здравни проблеми на малцинствата". Тогава пилотно се изпълнява проект в квартал "Изток" на град Кюстендил. Обучени са и първите пет здравни медиатори. "Вече имаме не само здравни, но и медиатори ангажирани с образованието и труда", коментира Петър Цветанов зам. председател на Националната мрежа на здравните медиатори:

"Програмата за здравните медиатори е един от примерите за добри практики... Предисторията на Националната мрежа на здравните медиатори започва през 2001 г., когато в България се заговори за сериозните проблеми в областта на здравеопазването и особено за затруднения достъп на малцинствата до системата на здравни услуги. Това води до трайни увреждания на здравето, проблеми с диагностициране на заболявания, които са сравнително лесно разпространявани - като туберкулоза и др., детска и майчина смъртност, ниско имунизационно покритие, предпоставка за възникване на епидемии. Очертава се тревожна картина на здравния профил на уязвимите групи... Въвеждането на професията на здравния медиатор беше нов и непознат модел за България, който адресира проблемите, свързани с достъпа до здравни и социални услуги сред групите в неравностойно положение в българското общество..."

Медиаторската професия е въведена в редица европейски страни. В Испания и Франция здравно-медиаторната програма има над двадесетгодишна история. Във Финландия медиаторите се наричат "интеркултурни посредници", в Холандия - "образователи на етническите малцинства", в Румъния и Молдова - "санитарни медиатори", в Словакия - "здравни медиатори",  в Сърбия - "теренни здравни работници".

"Преди стартирането на здравното медиаторство една Фондация направи едно изследване в няколко града и издаде доклад, наречен "Здравни проблеми при малцинствата - пътища и средства за тяхното преодоляване". В този доклад професор Търнев посочва, че ромите живеят 10 години по-малко. Това по себе си обосновава появата на здравните медиатори..." - коментира Сашо Ковачев, здравен  медиатор от сдружение "Лараго" Кюстендил.

През годините професията се разви от пилотна неправителствена дейност до държавна политика - от 2007 г. здравните медиатори се назначават от общините със средства, отпуснати от държавния бюджет.  Постоянните усилия на членовете на мрежата и успешната работа на здравните медиатори на терен доведоха до превръщането на Мрежата в най-голямата неправителствена организация в България, чиито членове ежедневно работят на терен, сред уязвимите общности.

Освен здраве и образование на ромската общност и е необходима и работа. Трудовата заетост е с ключова роля за интеграцията. 

"Фондация “Земята - източник на доходи” се стреми към позитивна промяна в обществото като дава уникалната възможност на бедни ромски семейства да се научат да бъдат успешни предприемачи и чрез земеделие да се издържат самостоятелно... Фондация "Земята - източник на доходи"  на много места в страната е помогнала за семеен бизнес на ромски семейства. Отглеждат овощни дървета, кози, зеленчукови градини, отварят магазини и др. Подобен модел от Фондацията се разработва и в община Хайредин в Северозападна България..." - заяви проф. Иван Пенов председател на Фондацията.
.

Сред участниците в кръглата маса бе и Цонко Цонев - безспорно позната личност, свързана с Каварна и рок музиката. През мандатите през които беше кмет, той успя да узакони ромските къщи и даже направи нов квартал. Защото освен здраве, образование и работа големия проблем на ромите е узаконяването на къщите им.

"В началото на първия ми мандат създадох сектор "Интеграция на малцинствата" към общинската администрация, в състава на който бяха включени трима роми. Те бяха отговорни за изработването на конкретни мерки за реализирането на националната политика по отношение на различните етноси. Така за първи път бе внедрен метод на работа, при който роми са пряко ангажирани с решаването на проблемите на ромското малцинство на територията на Община Каварна... Успяхме да създадем работна група в общината. Хората идваха и подпомогнати от служителите узаконяваха къщите си... Една земеделска земя я преобразувахме и прекарахме вода и електричество. Там хора строяха своите къщи..." -  разказа Цонко Цонев за модела за законно строителство и жилищно узаконяване в община Каварна.

Проблема с незаконните жилища е навсякъде. Във Видин бяха изградени социални жилища, но Красимир Кънев председател на Българския хелзински комитет не ги одобрява:

"...Проблема не се решава с построяването на социални комплекси... България има огромен жилищен фонд, а не го използва. Объркано ни е законодателството... В Европа няма и не може да има незаконно жилище. При нас нещата не са наред..."

Донка Панайотова - председател на сдружение "Организация Дром" смята, че Общината във Видин е успяла поне да узакони доста жилища в квартал "Нов път".

"...Около 30 до 40% са незаконните къщи в квартала... Трябва да се узаконят...." - смята тя.

Интересен пример за решаването на жилищните проблеми изнесоха от община Кула, където са ремонтирали пустеещи къщи и там са настанени роми. Така в града няма обособена ромска махала.

Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

В Плешивец се притесняват при всеки проливен дъжд

В ружинското село Плешивец не могат да забравят трагедията от 2014 година, когато заради обилните дъждове местната река преля и наводни къщите и стопанските постройки. Преди няколко дни поройни дъждове и буря за малко не предизвикаха нов потоп там. Селото се размина само с наводнени мазета и отнесена настилка на десетина улици.  "Подобни..

публикувано на 29.05.20 в 17:00

След извънредното положение: Хайде на хорото, но без да се докосваме!

На 24 май работещи в танцови музикални школи излязоха на протест пред Министерския съвет, за да изразят негодуванието си, че школите са все още затворени като част от мерките срещу коронавируса. След протеста танцовите зали, театрите и оперите вече могат да работят и на закрито при определени изисквания. Ще се справят ли самодейните състави и..

публикувано на 28.05.20 в 14:48

Станахме ли по- дисциплинирани заради коронакризата

Кризата, която ни връхлетя в началото на 2020 година се отрази негативно върху всички сфери на социалния и икономическия живот на жителите на много страни по света. Хората не бяха подготвени за подобно предизвикателство и в началото дори много от тях изпаднаха в паника от събитията, които възникваха час след час и неизвестните ставаха все повече и..

публикувано на 27.05.20 в 12:22
Паметник на въстаника пред Пановата къща в Белоградчик

170 години от въстанието във Видинско- истинското поражение е в забравата

Навършват се  170 години от въстанието в Северозападна България . Въстание, което по своето величие и трагизъм не отстъпва на Априлското, но за съжаление е потънало в забрава. Причина за бунта срещу османския поробител е тежкото положение на българите в този край, исканията за реформи, административна автономия и самоуправление на местното население...

публикувано на 26.05.20 в 14:05

Могат ли да се оптимизират социалните услуги в условия на криза

Община Монтана въвежда механизми за реорганизиране на социалните услуги в условията на криза и извънредно положение. Предприетите стъпки са резултат от съвместната работа на "Форум Гражданско Участие", Български център за нестопанско право и сдружение "Закрилници" в рамките на инициативата "Вход за граждани". "Забелязахме доста липси в голяма..

публикувано на 25.05.20 в 12:09

Приближаваме ли се към виртуалното бъдеще?

По време на извънредното положение, а дори и сега доста от времето ни свързано с работа, обучение или просто общуване минава във виртуалното пространство. Направи ли човечеството една голяма крачка към своето виртуално бъдеще по време на тази ситуация и какво ще е то? Милена Узунова е главен редактор на списание "Образование" и публикува там..

публикувано на 21.05.20 в 14:23

Има ли ясна визия туризмът за лято 2020

Министерството на туризма започна консултации за създаване на гаранционен фонд, в който ще се генерират отчисления на всички участници по веригата туристически продукт- краен клиент и който ще трябва да защити както техните интереси, така и вземанията на потребителите. Това стана ясно в края на миналата седмица, на среща между министъра..

публикувано на 20.05.20 в 12:52