Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гореща есен на политическата сцена

Снимка: БГНЕС

Есенната сесия на Народното събрание започна с остри изказвания и упреци. В обръщението си от трибуната на парламента президентът Румен Радев отправи критики към изпълнителната власт и призова за засилен контрол от страна на парламента. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова отвърна, че присъствието на президента при откриването на есенната сесия на парламента е можело да бъде знак за диалог между институциите за едно начало за утвърждаване на техния авторитет, но се е превърнало в разделителна линия.

СнимкаПолитици и анализатори вече предвидиха, че предстоящият парламентарен и политически живот ще премине изцяло под знака на местните избори, които са насрочени за края на октомври.

"Ще ми се политическият сезон на парламента да остане встрани от политическата битка за кметове на населените места, но предполагам, че следващите няколко месеца това ще определя и поведението на политическите групи в Народното събрание, въпреки че предстоят много сериозни законопроекти, които трябва да бъдат приети, включително и Държавният бюдже", каза пред БНР Александър Ненков, депутат и зам.-председател на ПГ на ГЕРБ.


В първия ден на есенната сесия на Народното събрание "БСП за България" отправи остри критики към правителството. От името на групата лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че ще бъде предявена конституционна жалба срещу практиката на управляващите да раздават пари от държавния бюджет за партийни цели.

Снимка"Предстоящите местни избори ще бележат новия сезон- и парламентарен, и политически. БСП винаги е имала ясна концепция и визия за развитието на местната власт, на общините. Нашата парламентарна група обиколи цяла България, запозна се със специфичните проблеми на различните общини. По отношение на бюджета- както всяка година, ние внасяме нашите предложения, нашия алтернативен бюджет, касаещ здравеопазване, образование, основните стълбове на държавността. Ще внесем промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, като искаме по-голяма част от местните данъци да остават в общините, за да не бъдат толкова зависими от държавния бюджет и от парите, които Бойко Борисов раздава от бюджета през прозореца на джипа си. Ще следим и процеса по избор на нов главен прокурор, както и една много важна тема, за която обаче не се говори, това са двамата наместници на европейския главен прокурор в България. Към този момент няма абсолютно никаква процедура по какъв начин те ще бъдат избирани и назначавани. Искаме прозрачност и отчетност, защото те ще имат много големи правомощия. Това са основните тенденции, които се очертават до края на политическия сезон", посочи народният представител от Видин и секретар на ПГ на БСП Филип Попов.

От "Обединени патриоти", част от управляващата коалиция, поискаха ревизия на постигнатото и неизпълненото в средата на мандата.

Снимка"Трябва да се отчетат резултатите от досегашния период на общо управление с ГЕРБ. Изтече половината от мандата и трябва да се отчитат вече и резултати, а не само обещания. Трябва да видим и до къде се стигна с увеличаването на пенсиите, защото това е поето от нас- "Обединени патриоти", че до края на мандата минималната пенсия ще достигне 300 лева. Няма да променяме нито формата на управление, нито регистрацията на парламентарната група, въпреки напускането на депутатите от "Атака". Това тяхно решение не е причина за отслабване на кабинета или за парламентарна и управленска криза", обясни депутатът от "Обединени патриоти" Росен Живков.
В навечерието на местните избори конфронтацията между политическите сили очаквано отново се изостри. Анализаторите очакват "гореща" есен.

Снимка"Новият политически сезон започва под знака на предстоящия местен вот, който е изключително важен и интересен за хората, тъй като той е най-близък до тях самите. Това е вотът, при който те най-добре познават хората, които биха избрали. Интересно в началото на сезона е изказването на президента Румен Радев- отново изключително критично, остро. Интересно е, че той вече започна не само да критикува, а и да говори какво трябва да се направи. В точките, които предложи, е и т.нар. пряко гражданско участие- това е начин за преодоляване на институционалната криза и преодоляване на кризата на демокрацията- възможността гражданите по-пряко да могат да участват в политиката на страната... Очаква ни изключително гореща есен. В областните градове битката за местния вот ще е изключително интересна. Трябва да се види ГЕРБ ще успее ли да задържи местата, в които спечели на предишните избори, БСП дали ще успее да направи пробив на места, в които ГЕРБ има свои кметове. Така че наистина ни очаква една много интересна есен- с много неизвестни, с много страсти, с много борби. Надявам се самата битка да се води по честен начин чрез идеи, чрез дебати, за да може хората да изберат по-добрия кандидат на базата на това, което им предлага, а не на базата на мръсен и черен PR", коментира политологът в агенция "Галъп интернешънъл" Светлин Тачев.

Предизборната кампания официално ще стартира след малко повече от две седмици. Неофициално обаче битката за кметските постове вече върви с пълна сила. Какъв ще е резултатът- предстои да видим.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.


Вижте още

Подценен ли е трудът на жените в семейството

Жените и момичетата по света посвещават ежедневно 12 милиона часа на грижи за роднини, деца и домакинство. Ако тази работа бъде измерена с минималната заплата в съответната държава, общата сума би възлязла на 11 трилиона долара годишно. Изчисленията са направени от хуманитарната организация "Оксфам" и показват колко подценена е този вид работа...

публикувано на 27.01.20 в 15:14

Хората в село Арчар искат работа

Гостуваме в село Арчар . Село със забележителна древна история, с известни личности, с амбициозни хора, направили много за благоустрояването и развитието на селото. Село, за което се казва, че в неговото минало е неговото бъдеще. Село Арчар е възникнало още по времето на Римската империя под името Рациария. Създадено през II век като постоянна..

публикувано на 24.01.20 в 11:00

30 % от домакинствата у нас не успяват да платят сметките си навреме

България е на второ място в ЕС по невъзможност за плащане на комуналните услуги навреме /30% от домакинствата/ . Това сочи ново годишно изследване на ЕС за доходите и условията на живот. Как бихме могли да се справим с този проблем? Йордан Генов  е директор в платформата "Моите пари" и дава своите съвети:  "Бюджета на едно домакинство има..

публикувано на 23.01.20 в 12:04

Създават фонд за подпомагане на болницата във Видин

Общински фонд във Видин ще помага на многопрофилната болница в града. Въпреки, че общината има само 11 % дял в акционерното дружество, а мажоритарен собственик е държавата, общинските съветници се обединиха около каузата за лечебното заведение. Сформирана е временна общинска комисия, която да подготви нормативната уредба за създаването..

публикувано на 22.01.20 в 15:02

Ще има ли достойни минимални заплати в целия ЕС?

Ще има ли минимална работна заплата за целия Европейски съюз ? Идеята подхранва надеждите особено в по-бедните държави в общността, като България. Европейската комисия обяви, че започва консултации по предложението минималното възнаграждение да е определен процент от средните доходи в дадената страна от ЕС, а не да бъде въведена еднаква за съюза..

публикувано на 21.01.20 в 14:48

Стабилна икономика с ниски заплати

Българинът смята, че икономиката на страната се развива и в същото време не е доволен от доходите си. 54,3% от българите са доволни от икономическия климат и възможностите в страната. 59,7% не са удовлетворени от личните си доходи. В парламента със сигурност попадат 4 формации, ако изборите са днес- ГЕРБ, БСП, ДПС, Обединени патриоти. Това..

публикувано на 20.01.20 в 13:43

Кметът на Ослен Криводол иска да превърне селото в архитектуран резерват

"Амбицията ми е да превърна Ослен Криводол в архитектурен резерват". Това заяви в "Добро утро, кмете" новоназначеният кметски наместник на мездренското село- Роман Иванов: " Ослен Криводол е село с голям потенциал. То е много красиво, много спокойно и много тихо място. Хората са много добри. Намира се в подножието на Стара планина, средната надморска..

обновено на 17.01.20 в 17:30