Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 септември 2019 година

Снимка: Радио Видин

Кметът на Община Видин Огнян Ценков и общинското ръководство посетиха Пречиствателната станция за отпадъчни води, която е завършена изцяло. Подписан е и Протокол Образец16 от Държавна приемателна комисия.


Работна група в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество ще решава проблема с фалшивите болнични. По данни на работодателите измамите с болнични листове ощетяват хазната с около 400 млн. лева годишно и с не произведена продукция за около 1 милиард лева. 

Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания проведе заседание, във връзка с констатирания случай на заболяването Африканска чума по свинете в индустриален свинекомплекс в с. Новоселци, съобщиха от Областна администрация Видин. 


Граждани на Лом протестират заради недовършения ремонт на ул."Софийска" в квартал "Младеново", която е главният път от Лом за София и Монтана. Вчера и днес Инициативен комитет от граждани за кратко затваряли пътя.


Последното заседание на Общински съвет - Видин  за мандат 2015-2019 година се проведе днес. В дневния ред бяха заложени 11 точки за разглеждане. Предложението "Подобряване качеството на атмосферния въздух" по оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 година бе обсъдено на днешното заседание на Общински съвет Видин. То предизвика дебати от страна на Росица Кирова от ГД "Единни за промяна". Мерките, които община Видин е заложила за подобряване качеството на атмосферния въздух  са : почистване с измитане и измиване на инертните материали, както и допълнително озеленяване. 

На 20 и 23 септември в пиковите часове се спира движението на камионите над 12 т по автомагистралите, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". 

Асоциация на индустриалния капитал в България настоява при изплащане на болничните да се въведе период на изчакване. Така е в повечето европейски страни. Това заяви председателят на работодателската организация Васил Велев по време на проведената днес кръгла маса на тема "Злоупотребите с болнични листове - вреден за обществото феномен".

По инициатива на библиотеката пред сградата на градското читалище в Мездра се състоя среща на деца и служители от Служба за пожарна безопасност и защита на населението Мездра. 


До края на септември ще приключи ремонтът на улица "Индустриална" в Монтана, определян като едно от предизвикателствата на строителния сезон, съобщиха от Община Монтана.


Започва изграждането на модерен спортен комплекс във Враца. Враца ще има нов спортен комплекс, с две игрища за минифутбол, модерна база и възстановителен център. Спортният комплекс ще се намира в непосредствена близост до стадион „Христо Ботев“. На терен от 8 дка ще бъдат изградени две игрища, с изкуствена настилка, като едното от тях ще е закрито. Обектът е отдаден под наем на инвеститора за срок от 10 години, с решение на Общински съвет - Враца.

От 1 януари до 31 август 2019 г. на територията на област Видин са били регистрирани общо 287 пътнотранспортни произшествия с четири жертви и 64 ранени. Данните съобщи началникът на сектор "Пътна полиция" Владимир Герасимов.

В Монтана представиха новият брой на Алманах "Огоста". Със свои творби в сборника за литература, изкуство и култура участват 134 автори от страната и чужбина


Паметна плоча на полковник барон Николай Притвиц - командир на Трети ескадрон на Лейбгвардейския улански полк от дивизията на генерал Леонов бе открита в Монтана. Паметната плоча е дело на скултора Теодоси Антонов и бивш директор на художествената галерия, който е и един от инициаторите за поставянето на барелефа, заедно  с Йордан Герасимов, бивш директор на Държавния архив в Монтана. Притвиц се счита за освободител на Голяма Кутловица от турците, тъй като командваните от него войскови части са първите, които влизат в селището на 21 ноември 1877 година. 

Видинското село Покрайна за трета година ще е домакин на фестивала на занаятите "Нашенци у старо време". Организира го местното читалище "Просвета 1927". Над 10 занаятчии и читалища са заявили участие. 

Спектакълът "12-та нощ" по Уилям Шекспир ще бъде представен в Белоградчик и Видин. Режисьор е Валерия Вълчева, а  организатор - сдружение "Театър вятър".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 април 2024 година

В урок по история за  Търновската конституция , проведен под формата на състезание, се включиха десетокласници от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин. Те показаха познанията си за процеса на приемане на първата българска конституция и за учредителите.  Забраната за износ на инсулинови лекарства и антибиотици за деца се..

публикувано на 16.04.24 в 18:00

Във Видин представиха идея за популяризиране на Културен център "Жул Паскин"

Концепция за популяризирането на Културен център "Жул Паскин" представиха от архитектурно студио "Ателие 3" на среща в реновираната сграда на бившата Видинска синагога. Идеята е посетителите да научат не толкова известни факти за Видин, за еврейската общност, както и за творчеството на големия художник Жул Паскин, роден в града. Това ще бъде..

публикувано на 16.04.24 в 17:15

Във Враца предлагат 2 май да е неучебен ден в общината

Втори май да бъде неучебен за училищата на територията на община Враца предлага Красимир Богданов . Местният общински съветник се мотивира с възможността да не се прекъсва серията от почивни дни, която включва официалните празници и неработните дни в началото на май. Според него времето може да бъде използвано пълноценно за подготовка за..

публикувано на 16.04.24 в 16:32

Шофьор получи наказание за опит за трафик на хора през Дунав мост 2

С условно наказание от 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“ и глоба от 3 000 лева приключи дело на Района прокуратура - Видин срещу шофьор на товарен автомобил за опит за трафик на хора през границата. На 30 януари той е опитал да изведе  13 сирийци  от страната през граничния пункт при Дунав мост 2 , съобщиха от Апелативната прокуратура в..

публикувано на 16.04.24 в 15:03
Снимката е илюстративна

Първи за годината случай на коклюш е регистриран в Монтана

Регистрираха първи случай на коклюш за годината в област Монтана . Заболяването при детето е преминало леко. То е регистрирано при 6-годишно дете от детска градина в Монтана. Случаят е първи за годината. Взети са всички противоепидемични мерки, съобщи Елена Тодорова, старши инспектор в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в града. "Детето е с..

публикувано на 16.04.24 в 14:55

Видински ученици показаха знания за Търновската конституция

В урок по история за Търновската конституция , проведен под формата на състезание, се включиха десетокласници от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин . Те показаха познанията си за процеса на приемане на първата българска конституция и за учредителите.  Задоволство от представянето на учениците изрази преподавателят по история..

публикувано на 16.04.24 в 14:08

Готова е програмата за великденските празници в Монтана

Монтана ще посрещне Великден с песните на дуета Соня Чакърова и Димитър Аргиров , съобщават от Общината. Заедно с тях на откритата сцената на пл. „ Жеравица “ ще бъде и Фолклорен ансамбъл „ Ситница “. Празничният концерт ще започне на 5 май в 10:30 ч. Великденската програма на общината включва още 4 концерта, посветени на най-големия..

публикувано на 16.04.24 в 14:00