Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 20 септември 2019 година

Снимка: Радио Видин

Кметът на Община Видин Огнян Ценков и общинското ръководство посетиха Пречиствателната станция за отпадъчни води, която е завършена изцяло. Подписан е и Протокол Образец16 от Държавна приемателна комисия.


Работна група в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество ще решава проблема с фалшивите болнични. По данни на работодателите измамите с болнични листове ощетяват хазната с около 400 млн. лева годишно и с не произведена продукция за около 1 милиард лева. 

Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания проведе заседание, във връзка с констатирания случай на заболяването Африканска чума по свинете в индустриален свинекомплекс в с. Новоселци, съобщиха от Областна администрация Видин. 


Граждани на Лом протестират заради недовършения ремонт на ул."Софийска" в квартал "Младеново", която е главният път от Лом за София и Монтана. Вчера и днес Инициативен комитет от граждани за кратко затваряли пътя.


Последното заседание на Общински съвет - Видин  за мандат 2015-2019 година се проведе днес. В дневния ред бяха заложени 11 точки за разглеждане. Предложението "Подобряване качеството на атмосферния въздух" по оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 година бе обсъдено на днешното заседание на Общински съвет Видин. То предизвика дебати от страна на Росица Кирова от ГД "Единни за промяна". Мерките, които община Видин е заложила за подобряване качеството на атмосферния въздух  са : почистване с измитане и измиване на инертните материали, както и допълнително озеленяване. 

На 20 и 23 септември в пиковите часове се спира движението на камионите над 12 т по автомагистралите, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". 

Асоциация на индустриалния капитал в България настоява при изплащане на болничните да се въведе период на изчакване. Така е в повечето европейски страни. Това заяви председателят на работодателската организация Васил Велев по време на проведената днес кръгла маса на тема "Злоупотребите с болнични листове - вреден за обществото феномен".

По инициатива на библиотеката пред сградата на градското читалище в Мездра се състоя среща на деца и служители от Служба за пожарна безопасност и защита на населението Мездра. 


До края на септември ще приключи ремонтът на улица "Индустриална" в Монтана, определян като едно от предизвикателствата на строителния сезон, съобщиха от Община Монтана.


Започва изграждането на модерен спортен комплекс във Враца. Враца ще има нов спортен комплекс, с две игрища за минифутбол, модерна база и възстановителен център. Спортният комплекс ще се намира в непосредствена близост до стадион „Христо Ботев“. На терен от 8 дка ще бъдат изградени две игрища, с изкуствена настилка, като едното от тях ще е закрито. Обектът е отдаден под наем на инвеститора за срок от 10 години, с решение на Общински съвет - Враца.

От 1 януари до 31 август 2019 г. на територията на област Видин са били регистрирани общо 287 пътнотранспортни произшествия с четири жертви и 64 ранени. Данните съобщи началникът на сектор "Пътна полиция" Владимир Герасимов.

В Монтана представиха новият брой на Алманах "Огоста". Със свои творби в сборника за литература, изкуство и култура участват 134 автори от страната и чужбина


Паметна плоча на полковник барон Николай Притвиц - командир на Трети ескадрон на Лейбгвардейския улански полк от дивизията на генерал Леонов бе открита в Монтана. Паметната плоча е дело на скултора Теодоси Антонов и бивш директор на художествената галерия, който е и един от инициаторите за поставянето на барелефа, заедно  с Йордан Герасимов, бивш директор на Държавния архив в Монтана. Притвиц се счита за освободител на Голяма Кутловица от турците, тъй като командваните от него войскови части са първите, които влизат в селището на 21 ноември 1877 година. 

Видинското село Покрайна за трета година ще е домакин на фестивала на занаятите "Нашенци у старо време". Организира го местното читалище "Просвета 1927". Над 10 занаятчии и читалища са заявили участие. 

Спектакълът "12-та нощ" по Уилям Шекспир ще бъде представен в Белоградчик и Видин. Режисьор е Валерия Вълчева, а  организатор - сдружение "Театър вятър".
Вижте още

Снимката на 26 февруари 2020 година

Напредъка по проект "Модернизация на път I – 1 /E-79/ Видин – Ботевград" бе обсъден на работна среща по инициатива на областната администрация.  В нея са участвали представители на общините Видин, Грамада, Димово, Макреш и Ружинци, на Служба по геодезия, картография и кадастър – Видин, директорите на Областно пътно управление-Видин и Областна дирекция..

публикувано на 26.02.20 в 17:58

Митрополит Даннил търси начин да запази църквата в село Живовци

Видинският митрополит Даннил посети църквата в монтанското село Живовци. Храм "Свето Възнесение" изплува от водите на язовир "Огоста", след като нивото му спадна драстично. Храмът е построен през 1858 година. Повече от половин век църквата не се използва, след като селото е отчуждено, заради строителството на "Огоста". "Всеки един..

публикувано на 26.02.20 в 17:34

Трима кметове от Северозапада в ръководния състав на НСОРБ

Трима кметове от Северозападна България бяха избрани в управителния съвет на Националното сдружение на общините в република България. Форумът, на който кметове и председатели на Общински съвети избраха ръководни органи, се проведе в София.  В Управителния съвет влязоха Златко Живков, който кара шести мандат начело на община Монтана и..

обновено на 26.02.20 в 16:59

Социални помощи за над 25 милиона лева са отпуснати в Монтана

Социални помощи за над 25 милиона лева са отпуснати през миналата година на нуждаещи се в област Монтана. С тях са подпомогнати близо 33 000 лица и деца. Спрямо 2018 с 2% повече са отпуснатите помощи. През 2019 година повече средства са получили хората с увреждания- ръстът е над 4%. "Общо за периода от 1 януари до 31 декември 2019 година са..

публикувано на 26.02.20 в 16:03

За вредата от алкохола говориха пред видински ученици

В регионална библиотека "Михалаки Георгиев" в град Видин пред ученици от IX клас на ППМГ "Екзарх Антим I" беше представена презентация на тема "Вредата от алкохола". Употребата на алкохол нараства все повече в цяла Европа сред хората на възраст от 16 до 69 години, включително и в България. "Резултатите показват, че над 13% от хората на 15 и повече..

публикувано на 26.02.20 в 15:05

БСП настоява за извънредно заседание на Общинския съвет във Видин заради коронавируса

Общинските съветници от БСП настояват за извънредно заседание на Общинския съвет във Видин заради опасността от разпространение на коронавирус в региона. Искането ще бъде внесено днес в деловодството на съвета, обяви председателят на групата на социалистите Димитър Велков : "Община Видин трябва да предприеме мерки за защита и превенция на..

публикувано на 26.02.20 в 13:48

Приключват отчуждителните процедури по трасето на Е-79

Напредъка по проект "Модернизация на път I – 1 /E-79/ Видин – Ботевград" бе обсъден на работна среща по инициатива на областната администрация. В нея са участвали представители на общините Видин, Грамада, Димово, Макреш и Ружинци, на Служба по геодезия, картография и кадастър – Видин, директорите на Областно пътно управление-Видин и Областна..

публикувано на 26.02.20 в 13:33