Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Приемната грижа- професия или призвание

За Приемната грижа казват, че спасява детството и създава личности. Според чл.34 А от Закона за закрила на детето, "Приемната грижа е отглеждане и възпитание в семейна среда на дете, което е настанено в семейство на близки и роднини или в приемно семейство". С една дума- грижата за чуждо дете в своя дом. А защо се налага това и защо изобщо трябва да се стига до нея?


Оказва се, че в България близо 5000 деца растат в социални домове. Всяка година повече от 1000 бебета се разделят със своите майки още от родилните отделения. Много често биологичните родители са изправени пред сериозни трудности в отглеждането на децата си като безработица, бедност, тежко заболяване или криза в семейните отношения.


В такъв момент за детето е по-добре да отиде в приемно семейство, докато проблемът на неговото  бъде разрешен и то се върне в естествената си среда. В България практиката е, когато родителите не могат по дадена причина да се грижат за детето си, то веднага да бъде изпратено в социален дом, където няма как да получи качествена грижа, внимание и обич, от които всеки малчуган се нуждае, за да расте уверен и спокоен.


Приемната грижа е възможност детето да не попадне в един от 100-те домове в България, а да отиде в семейството на други хора, които да му дадат цялата си любов и подкрепа. Приемните родители осигуряват безопасна, стабилна и сигурна среда за децата и в повечето случаи подкрепят детето и родното му семейство и работят в посока те да заживеят отново заедно.


"Приемната грижа е една много важна и отговорна обществена задача, при която сърцати хора се грижат за деца, които никой и под никаква форма не иска", каза за Радио Видин Александър Миланов от Националната пациентска организация. Самият той е отрасъл в социално заведение, но е намерил своя път в живота. Днес Александър е един успял млад човек-  клиничен социален работник, който 2018 г. управлява Център за немедицинска грижа, работил е като маркетинг мениджър в голяма детска неправителствена организация, консултирал е и УНИЦЕФ. От 2010 г. подкрепя доброволно Националната асоциация за приемна грижа.


"За децата, които отиват в приемното семейство, е важно да се знае, че преди това за тях са търсени възможности да бъдат настанени при близки и роднини. Затова аз съвсем отговорно казвам, че децата в приемните семейства са деца, които никой не иска за определен етап от живота им. И в този ред на мисли, хората , които стават приемни родители, освен житейската си мотивация и опит, трябва да имат и много голямо сърце... В Приемната грижа в България влизат обикновено хора, които са на или над средната възраст, тъй като Приемната грижа не е много привлекателна за младите хора. И това е поради простата причина, че приемните родители работят на граждански договори, т.е. договор за услуга, за която не се начисляват осигуровки. Затова младите избягват по този начин да се погрижат за чуждо изоставено дете, колкото и да е висока мотивацията им..."


"Първият приемен родител съм за областта от 2007 година", обясни за Радио Видин Цветелина Милославова, координатор за област Видин на Националната асоциация по приемна грижа.


"В момента се грижа за две деца и във времето назад също съм се грижила за едно или две деца. Едното от децата, за които се грижа е у нас от 2007 година. Така се случи, че това дете не беше осиновено, не е прекъснала връзка с нейните родители и в момента е в 12 клас. Пълна отличничка е и много съм горда с нея. Даже от Президентството ми се обадиха да си подаде документи за стипендия като пълна отличничка в училището, където учи в момента. В началото наистина беше трудно- детето бе наистина с изоставане в развитието от неглижирането в институцията. Благодарение обаче на нейните усилия и на моето търпение успяхме и резултатите сега ги виждаме. Чувала съм от колеги колко им е трудно с деца, изведени от семейства. Не беше ми се случвало, но сега последното ми дете е точно такова и какво да ви кажа- Маугли в женски вариант. Много е самостоятелна за възрастта си, много оправна спрямо себе си, но наследените липси от семейството, няма как да не окажат влияние. ...В коя джунгла е расла ли, ами в нашата, видинската джунгла и е жалко, защото детето има капацитет, но не е развит...", допълни Цветелина Милославова.

 

Кои са проблеми пред Приемната грижа специално в малките провинциални градове, какво се изисква от един приемен родител и има ли случаи на недобросъвестно изпълнение на задълженията. Интересни факти и статистически данни можете да чуете в звуковия файл от интервютата на Александър Миланов от Националната пациентска организация, Цветелина Милославова, координатор за област Видин на Националната асоциация по приемна грижа и Десислава Николова- гл.експерт "Закрила на детето" към Регионалната дирекция Социално подпомагане.Вижте още

Как приема обществото новите мерки и забрани, заради коронакризата

Сякаш неусетно, почти ежедневно ставаме свидетели на нови забрани и изисквания, свързани с разпространението на пандемията от COVID-19. Реакциите в социалните мрежи не се забавиха и голяма част от обществото открито продължава да показва, че няма доверие на стъпките, които управляващите и Националният оперативен щаб предприемат, за да ни предпазят..

публикувано на 28.10.20 в 12:30

COVID-19 упорито настъпва и в Северозапада

България е засегната от втора вълна на разпространение на COVID-19 и по всичко личи, че положението сега е значително по-сериозно от пролетта. През последните седмици случаите на заразени рязко се увеличиха. За да се стигне до рекордните 2243 нови случая на коронавирус за последното денонощие. По-притеснителното е, че близо 30% от направените вчера..

публикувано на 27.10.20 в 14:10

С Видин в сърцето

В деня на Видин - 26 октомври, Димитровден, търсим мнението на някои от носителите на званието "Почетен гражданин на Видин" за града и бъдещето му.  Професор Андрей Пантев е роден 1939 година в село Раковица. Интелектуалец, учен и публицист, с ярко присъствие в българския духовен живот. "Почетен гражданин на Видин" от 1997 година:..

публикувано на 26.10.20 в 11:50

Кметът на Видин Цветан Ценков с равносметка в навечерието на Димитровден

За свършеното, за проблемите и визията за бъдещето на Видин - броени дни преди духовния празник на Видин - Димитровден, в "Посоките на делника" по радио Видин разговаряме с кмета на община Видин д-р Цветан Ценков.  Равносметката за изминалата една година управление  "Не мога да си дам никаква оценка, това ще го направят нашите съграждани...

публикувано на 23.10.20 в 14:07

Автоинструкторите остават в протестна готовност

Около тезата за промяна в обучението се обединиха участниците в широк дебат, дискутиращ евентуални промени в обучението на бъдещите шофьори . В дискусията, организирана от " 24 часа ", участие взеха представители на Министерството на транспорта, Държавна агенция "Безопасност на движението", Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация",..

публикувано на 22.10.20 в 11:00

Нужна ли е нова стратегия за развитие на страната

Програма за ускорено развитие на България през периода 2021-2030 година бе представена преди дни във Враца. Програмата е създадена от група български учени- макроикономисти, сред които са и проф. д-р Александър Томов , проф. Гарабед Минасян, професор д-р Ганчо Ганчев , и предстои да бъде представена официално на управляващите и да бъде предложена..

публикувано на 21.10.20 в 13:47

Спаси гората днес- утре ще е късно

150 млн . лева са скритите приходи от незаконен дърводобив в България всяка година , сочи анализ на WWF-Световния фонд за природата. Освен финансови загуби за държавата, незаконната сеч води до още по-сериозни последици като засушаване, безводие, ерозия, алармират природозащитници.  Какво се предприема срещу обезлесяването и какви са мерките, които..

публикувано на 20.10.20 в 14:07