Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизборно- подготовка и очаквания

Снимка: Радио ВИДИН, архив

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години. Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници. 


Предизборната кампания вече е в разгара си. Избистрени са и посланията, с които искат да спечелят гласа ни. Каква е тазгодишната кампания за местните избори, отличава ли се от предишните и какъв е залогът? Отговорите потърсихме от политолога в социологическата агенция "Галъп интернешънъл" Светлин Тачев:

"Засега кампанията е положителна. Забелязва се, че кандидатите използват възможността да представят идеи, да направят един истински дебат, в който да засегнат проблемите на населените места. Дори на моменти са вижда подкрепа от едни на други кандидати в техните идеи. Кампанията за първи път, поне според мен, е на ниво позитивизъм, а не на обратното- негативизъм, какъвто видяхме на европейските избори и което до някъде отблъсна избирателите. Смятам и че до края на кампанията тонът ще се запази, дебатите ще се задълбочат, за да могат хората наистина да направят своя избор, тъй като всяко изостряне на тона може да доведе до отблъскване на избиратели. Мисля, че самите кандидати разбират това и го избягват. Самите местни избори имат своята специфика, която е доста по-различна от националните и европейските избори. Изборът на кмет е мажоритарен избор и тук на преден план излиза самата личност, а не партийната принадлежност. От това до голяма степен зависи кой би спечелил, т.е. самите избиратели не гледат толкова партиите, колкото личностите и заради това може да има изненади. Забелязвам, че на тези избори има една оптимизация дори сред партиите- все по-малко кандидати за кмет има, като зад тях застават повече партии, т.е. виждаме голям залог в тези местни избори."  


Светлин Тачев очаква висока избирателна активност на предстоящите избори.

"Твърдите ядра на партиите са наясно за кого биха гласували, дори въпреки т.нар. мажоритарност при този вот. Има обаче един кръг избиратели, които гласуват протестно или не гласуват и смятам, че до голяма степен именно те може да решат изхода от изборите на места. Делението в местните избори не е на ляво и на дясно, не е на либерализъм и консерватизъм, а на това доколко кметът на даденото населено място е свършил своята работа или напротив- гражданите търсят и искат промяна. Смятам, че избирателна активност сега ще бъде по-висока, защото този път има доста пъстър набор от кандидати с качества, с идеи, което покачва заряда хората да отидат да гласуват. За разлика от 2015 година, в момента силите са малко по-изравнени, което би довело до по-интересни избори", смята политологът.

Близо 19 милиона бюлетини ще се отпечатат само за първия тур на местните избори в цялата страна. Около 120 000 от тях са за община Видин, каза за "Посоките на делника" председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) Павел Петков и добави:

"Работата на ОИК Видин до момента тече нормално, регистрирали сме партии и коалиции, които искат да участват, регистрирали сме кандидатските листи и кандидатите за кметове, назначихме секционните избирателни комисии (СИК). Остава приемане на бюлетини, окомплектоване на изборните книжа и материали, обучение на СИК, назначаване на застъпници. До момента са постъпили две жалби в ОИК. Те са за заличаване на агитационни материали. Изборният ден ще започне в 7 часа и ще завърши в 20, като ако в 20 часа има все още хора, които желаят да гласуват, в тези секции изборният ден ще бъде удължен с още един час. Искам да напомня, че в нощта преди изборите се сменя часа. От страна на ОИК и общинска администрация Видин ще бъдат взети всички мерки да не се получават струпвания на членове на СИК вечерта след изборите, но това зависи и от работата на самите секционни избирателни комисии. Ако има комисии, които неправилно попълват протоколите, това ще забави със сигурност обработката им при нас. Призовавам комисиите да не бързат, да следят всичко, да внимават какво попълват, за да облекчим както тяхната, така и нашата работа. В момента са образувани 121 избирателни секции в община Видин. Тече срокът за подаване на заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия. В сравнение с предишни избори, две от секциите на територията на община Видин са преместени, това са секции 63 и 64, които преди бяха в сградата на РЗИ, а сега ще бъдат в сградата на Детска градина "Зорница". Въпреки ремонтите в СУ "Цар Симеон Велики", секциите там си остават."

Утре, 12 октомври, изтича срокът, в който може да се подаде заявка в Общината за дописване в избирателните списъци по настоящ адрес, както и за образуване на подвижна избирателна секция. В нея могат да гласуват хората, които нямат възможност да се придвижат до изборните места. Урната ще бъде донесена на 27 октомври от специално назначена комисия до дома на трудноподвижните хора.

"При условие, че има назначени подвижни избирателни комисии, хора, които са изпуснали срока от 12 октомври, ще могат до 21 октомври да подадат заявление, за да бъдат включени в списъците за гласуване с подвижна избирателна кутия. Трябва да се има предвид и принципът на уседналост- право да гласуват в даденото населено място имат само хора, които са живели там най-малко 6 месеца преди изборния ден. Тъй като и срокът за вписване за гласуване по настоящ адрес изтича на 12 октомври, което е събота, в Община Видин ще има дежурни служители от 9 до 17 часа", допълни Павел Петков.

Повече за предизборната кампания, бюлетините, правилата за гласуване и какво е мнението на видинчани, можете да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40