Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Предизборно- подготовка и очаквания

Снимка: Радио ВИДИН, архив

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години. Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници. 


Предизборната кампания вече е в разгара си. Избистрени са и посланията, с които искат да спечелят гласа ни. Каква е тазгодишната кампания за местните избори, отличава ли се от предишните и какъв е залогът? Отговорите потърсихме от политолога в социологическата агенция "Галъп интернешънъл" Светлин Тачев:

"Засега кампанията е положителна. Забелязва се, че кандидатите използват възможността да представят идеи, да направят един истински дебат, в който да засегнат проблемите на населените места. Дори на моменти са вижда подкрепа от едни на други кандидати в техните идеи. Кампанията за първи път, поне според мен, е на ниво позитивизъм, а не на обратното- негативизъм, какъвто видяхме на европейските избори и което до някъде отблъсна избирателите. Смятам и че до края на кампанията тонът ще се запази, дебатите ще се задълбочат, за да могат хората наистина да направят своя избор, тъй като всяко изостряне на тона може да доведе до отблъскване на избиратели. Мисля, че самите кандидати разбират това и го избягват. Самите местни избори имат своята специфика, която е доста по-различна от националните и европейските избори. Изборът на кмет е мажоритарен избор и тук на преден план излиза самата личност, а не партийната принадлежност. От това до голяма степен зависи кой би спечелил, т.е. самите избиратели не гледат толкова партиите, колкото личностите и заради това може да има изненади. Забелязвам, че на тези избори има една оптимизация дори сред партиите- все по-малко кандидати за кмет има, като зад тях застават повече партии, т.е. виждаме голям залог в тези местни избори."  


Светлин Тачев очаква висока избирателна активност на предстоящите избори.

"Твърдите ядра на партиите са наясно за кого биха гласували, дори въпреки т.нар. мажоритарност при този вот. Има обаче един кръг избиратели, които гласуват протестно или не гласуват и смятам, че до голяма степен именно те може да решат изхода от изборите на места. Делението в местните избори не е на ляво и на дясно, не е на либерализъм и консерватизъм, а на това доколко кметът на даденото населено място е свършил своята работа или напротив- гражданите търсят и искат промяна. Смятам, че избирателна активност сега ще бъде по-висока, защото този път има доста пъстър набор от кандидати с качества, с идеи, което покачва заряда хората да отидат да гласуват. За разлика от 2015 година, в момента силите са малко по-изравнени, което би довело до по-интересни избори", смята политологът.

Близо 19 милиона бюлетини ще се отпечатат само за първия тур на местните избори в цялата страна. Около 120 000 от тях са за община Видин, каза за "Посоките на делника" председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) Павел Петков и добави:

"Работата на ОИК Видин до момента тече нормално, регистрирали сме партии и коалиции, които искат да участват, регистрирали сме кандидатските листи и кандидатите за кметове, назначихме секционните избирателни комисии (СИК). Остава приемане на бюлетини, окомплектоване на изборните книжа и материали, обучение на СИК, назначаване на застъпници. До момента са постъпили две жалби в ОИК. Те са за заличаване на агитационни материали. Изборният ден ще започне в 7 часа и ще завърши в 20, като ако в 20 часа има все още хора, които желаят да гласуват, в тези секции изборният ден ще бъде удължен с още един час. Искам да напомня, че в нощта преди изборите се сменя часа. От страна на ОИК и общинска администрация Видин ще бъдат взети всички мерки да не се получават струпвания на членове на СИК вечерта след изборите, но това зависи и от работата на самите секционни избирателни комисии. Ако има комисии, които неправилно попълват протоколите, това ще забави със сигурност обработката им при нас. Призовавам комисиите да не бързат, да следят всичко, да внимават какво попълват, за да облекчим както тяхната, така и нашата работа. В момента са образувани 121 избирателни секции в община Видин. Тече срокът за подаване на заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия. В сравнение с предишни избори, две от секциите на територията на община Видин са преместени, това са секции 63 и 64, които преди бяха в сградата на РЗИ, а сега ще бъдат в сградата на Детска градина "Зорница". Въпреки ремонтите в СУ "Цар Симеон Велики", секциите там си остават."

Утре, 12 октомври, изтича срокът, в който може да се подаде заявка в Общината за дописване в избирателните списъци по настоящ адрес, както и за образуване на подвижна избирателна секция. В нея могат да гласуват хората, които нямат възможност да се придвижат до изборните места. Урната ще бъде донесена на 27 октомври от специално назначена комисия до дома на трудноподвижните хора.

"При условие, че има назначени подвижни избирателни комисии, хора, които са изпуснали срока от 12 октомври, ще могат до 21 октомври да подадат заявление, за да бъдат включени в списъците за гласуване с подвижна избирателна кутия. Трябва да се има предвид и принципът на уседналост- право да гласуват в даденото населено място имат само хора, които са живели там най-малко 6 месеца преди изборния ден. Тъй като и срокът за вписване за гласуване по настоящ адрес изтича на 12 октомври, което е събота, в Община Видин ще има дежурни служители от 9 до 17 часа", допълни Павел Петков.

Повече за предизборната кампания, бюлетините, правилата за гласуване и какво е мнението на видинчани, можете да чуете в прикачения звуков файл.
Вижте още

Георги Бърдаров: Обезлюдяването на Северозапада е без аналог в развития свят

Населението на България за десет години е намаляло с над 844 000 души, сочат данните от последното преброяване в страната. Окончателните резултати бяха обявени ден след парламентарните избори.  По данни на Националния статистически институт, към 7-ми септември миналата година населението в страната е 6 519 789 души. Най-малка е област Видин,..

публикувано на 05.10.22 в 13:53
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Най-реалистичният, но и много идеалистичен вариант е програмно правителство

Ниската избирателна активност е симптом, който показва, че хората са уморени от този маратон, започнал от 4 април миналата година- четири поредни избора, които водят до умора и апатия у хората. Това е червена лампа за политическите формации, които трябва да са наясно, че влезем ли в спирала от предсрочни избори, със сигурност това ще доведе до още..

публикувано на 04.10.22 в 13:31
Първан Симеонов

Първан Симеонов, "Галъп": Хората гласуваха предпазливо

В Северозапада няма неочаквани развития на вота на 2 октомври, заяви Първан Симеонов- изпълнителен директор на Галъп интернешънъл. На тези избори почти нищо непредвидимо не се случи. "Нямаше изненади. Може би, неприятно изненадани ще бъдат част самите политици. "Има такъв народ" и "Възраждане" са едни от тях. Защото те очакваха от себе си..

публикувано на 03.10.22 в 10:05

Иван Барзин, кмет на Вълчедръм: Гордея се, че избегнах разрухата и надградих

В "Добро утро, кмете" гостуваме на град Вълчедръм. Земеделието е най-важният и основен поминък на местните хора. Районът се смята за една от трите житници на България, след Добруджа и Тракия.  Община Вълчедръм се нарежда на четвърто място по население след Монтана, Лом, Берковица. 3500 са жителите на община Вълчедръм, преди години са били 8..

публикувано на 30.09.22 в 13:00
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Ниската избирателна активност не наказва политиците, а обществото

В навечерието сме на 2 октомври, когато ще дадем гласа си за пореден път. Какви са изводите от предизборната кампания и зададени ли са вече следизборните посоки?  По темата разговаряхме с политолога Марая Цветкова . Радио ВИДИН :  Струва ми се, че изпращаме традиционната кампания: суха и вяла, насочена най-вече към твърдите ядра, а не към..

публикувано на 29.09.22 в 10:05

Щедри ли сме и умеем ли да правим щастливи околните?

Българите и като цяло хората по света, стават все по-щедри. Това показва Световният дарителски индекс, според който от 119 държави страната ни е на 54-о място. Нашият дарителски индекс за 2022 година е 41%. По света 3 милиарда души (62%) са помогнали на някого, когото не познават, което е с приблизително половин милиард повече души в сравнение с..

публикувано на 28.09.22 в 11:20

Огнян Асенов: Не продавайте гласа си, защото последствията след това са за всички

В края на седмицата отново сме призовани да отидем до урните, за да дадем своя глас за състава на следващото Народно събрание. Предизборната кампания е към своя край, вероятно повечето от избирателите са решили дали и за кого да гласуват. Остава държавата и институциите да гарантират честността на вота . Как тече подготовката за парламентарните избори..

публикувано на 27.09.22 в 14:06