Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Заедно" в Деня на народните будители

4
Видин от високо
Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

Книга за дарителството представиха в Бяла Слатина в навечерието на Деня на народните будители. Неин автор е историкът Светлина Берова, председател на читалищното Бяла Слатина. Представянето беше на концерт-спектакъл, който организираха за празника читалище "Развитие 1892" и сдружение "Първи юни":


"Книгата я издадохме през юни, но сега дойде моментът за едно по-мащабно събитие, на което да я представим пред местната общественост. Не случайно избрахме това да е в Деня на народните будители, за да можем да покажем имената на онези, които са помагали за създаването на читалища, училища, църкви в белослатинския край"- каза Наталия Костадинова, председател на сдружение "Първи юни".

Дарителството и доброволчеството е мисия и на сдружение "Първи юни". Организацията работи в подкрепа на деца и хора чрез предоставяне на социални услуги, както и за развитие на гражданското образование. По инициатива на сдружението е създаден Обществен дарителски фонд, който помага на местни общности. По Програмата за малки проекти в белослатинското село Търнак е изградена сцена. Гражданската група, чиято е идеята, нарекла проекта си "Сцената-дом за поколенията".


Отново по Програмата за малки проекти на сдружение "Първи юни" в началното училище "Цани Гинчев" е изградената първата в Бяла Слатина площадка на открито, на която децата учат правилата за безопасност на движение. Създадена е с помощта на десетки родители-доброволци и екипа на училището.


В Деня на народните будители в Дневния център за лица с увреждания "Зорница" във Враца отпразнуваха 19 години от създаването на социалното заведение.


"19 години празнуваме днес. За щастие на един такъв хубав празник, какъвто е Денят на будителите, е основан и Дневният център. Сега празнуваме като всяка година с голяма радост. Шегувахме се, че миналата година на 18 години направихме пълнолетие, а сега вече сме в абитуриентската възраст. Радваме се, че центърът за всичките тези години се е развивал и продължава да се развива и наистина се превърна в един модерен център за деца и младежи с увреждания"- каза директорът на дневния център Христина Младенова.


В "Заедно" Валентина Вълчева ни разказва една необичайна любовна история- за любовта й към Видин. Валентина е библиотекар във видинската регионална библиотека. Разказа си тя публикува в социалната мрежа в деня за размисъл преди вота миналата неделя, когато беше и духовният празник на Видин Димитровден.Галерия

Вижте още

Преподавател от "Заедно в час" предизвиква интерес към ученето и училищния живот

Деница Ангелова работи като начален учител в ОУ "Христо Ботев" село Гложене  вече втора година, тя е част от  програмата "Нов път в преподаването" на инициативата "Заедно в час". Първата година е преподавала на четвъртокласници, сега поема първи клас в същото училище. Най-важното за Деница Ангелова  да предизвика интереса на децата към..

публикувано на 22.09.20 в 14:30
22 септември, Ден на независимостта във Видин

Видин тържествено отбеляза Деня на независимостта на България

Видин  тържествено отбеляза  112- годишнина от обявяване на независимостта на България. На площад "Бдинци" пред паметника на Трети пехотен Бдински полк на площад „Бдинци“ във Видин се проведе тържественото честване, което започна с химна на Република България. Кметът на община Видин Цветан Ценков се обърна към присъстващите: " Уважаеми съграждани,..

публикувано на 22.09.20 в 13:40
оркестър

Оркестър "Видин" скоро с канал в YouTube

Оркестър "Видин" започна видеозаснемане на своите музикални изпълнения. Вече са заснети три влашки песни на оркестъра, в изпълнение на народната певица Лора Асенова. Тези песни, с още две хора, в най-скоро време ще могат да се видят в YouTube канала на оркестъра - каза Лора Асенова, солистка на оркестър "Видин":   "Едната песен се нарича "Мъндра..

публикувано на 22.09.20 в 13:00

Изследват безплатно белодробната функция на преболедували COVID-19 във Видин

Измерване на белодробна функция на хора, излекувани от коноравирусна инфекция, ще бъде извършено безплатно във Видин. Инициативата е посветена на Световния ден на белия дроб- 25 септември, съобщи специалистът по белодробни болести д-р Иво Илиев: "Белодробната функция при хора, преболедували COVID-19 с или без пневмония, обикновено..

публикувано на 21.09.20 в 17:14

Родители от Видин: Не бихме пуснали децата да се прибират сами от училище

До 22 септември продължава ежегодната акция на полицията под наслов "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!". Инициативата стартира на 16 септември и е в рамките на "Седмица за превенция на детската пътна безопасност". Безопасността на децата на пътя е основният акцент на кампанията. Засилен е контролът в районите на училищата преди началото..

публикувано на 21.09.20 в 16:25

Каква храна предлагат на децата ни извън училище

Какво ядат учениците извън училище? Отговор на този въпрос търси проучване, започнало на 15 септември, на Асоциация "Активни потребители". Целта е да се анализира качеството на храната в заведенията, намиращи се в близост до училищата, тъй като вътре в лавките на учебните заведения има контрол, но извън училище всеки може да вземе каквото си..

публикувано на 21.09.20 в 14:43

Провеждат безплатна кампания за защита на детските зъби от кариеси

Започна кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8 години. Тя е част от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата до 18 години.  Силанизацията е профилактична дейност, чиято цел е да ограничи образуването на кариеси при децата, обясни координаторът на..

публикувано на 21.09.20 в 12:50