Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Да се пуши ли по заведенията?

Снимка: Радио ВИДИН

От 2012 година влезе в сила забраната за тютюнопушенето в закрити обществени места. Често обаче сме свидетели на нарушаване на тази забрана. Еколози и медици се обединиха в усилията си да стопират вредния навик поне на обществени места, каквито са заведенията, и постигнаха частичен успех, въпреки това пушачите продължават да димят, независимо от солените глоби. 
Браншът е намерил вратичка за закона против тютюнопушенето, в това ни уверява Емил Георгиев-  собственик на заведение за хранене във Видин:

"Аз също съм пушач, но не съм "за" да се пуши вътре в заведенията. Храненето не се съчетава някак си с цигарите. Може би баровете да, може би кафетата, но не е приятно да седнеш да ядеш и покрай теб да димят цигари. Правилно е да се срещне бизнеса с държавата, защото е факт, че клиентите си търсят пушенето, бранша претърпя много големи загуби, имам познати, които ми казват, че няма да дойдат в заведението, защото не се пуши. Разбирам ги. Тези забрани никъде не се спазват. Българинът е свикнал- "кафето и цигарите" сутрин. Когато имаме желание, може да намерим и начин, сега имаме тези временни постройки с ветроупорни завеси, само и само да дадем на клиента това, което иска."

Не е тайна, че в много заведения във Видин не се спазва забраната за тютюнопушене. Въпреки това, повечето от запитаните видинчани обаче не са съгласни да се пуши в заведенията: 

"Където се пуши трябва да се пуши, където не се пуши- нека си ходят непушачи, непушач съм от 30 години, но цигарите не ми пречат жена ми пуши и за мен, но не съм съгласен, че трябва да се пуши навсякъде , защото на хората не им е приятно.. Не искам да се пуши в заведенията, непушач съм и не искам... Вредно е за здравето и за децата... Аз съм против... Всеки може да пуши, където иска, но не трябва да вреди на останалите... Първо, когато влезем в едно заведение, където се пуши после излизаме и миришем много на цигари.. Аз съм пушачка, но мога да издържа един час без цигара..."

От началото на годината са извършени 1445 проверки за спазване на забраната за тютюнопушене в закрити помещения. Констатирани са нарушения и са съставени общо 9 aкта, като 3 от тях са за юридическо лице, а 6 за физическо, съобщиха от РЗИ-Видин.


Получава ли се обаче парадоксът, че въпреки проверките и наложените санкции, в някои заведения се пуши и в момента- легално или не.... Няма как да разберем!
Вижте още

Момичета от Лом с първо място на международна конференция

Първо място в V международна конференция "Да мислим екологично за бъдещето!" спечелиха две момичета от Лом - Цветислава Каменова и Мая Бисерова. Подготви ги  преподавателят по биология в Профилирана гимназия "Найден Геров" Румяна Цветева, която ръководи и общинския ученически еко клуб. Случайно попада на покана за участие в конференцията,..

публикувано на 13.05.21 в 16:41

Започват еднодневните излети във Врачанския Балкан

На 16 май Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" и природозащитен център "Натура" организират разходка до водопад Скакля. Маршрутът е: гр. Враца - водопад Скакля - "Марков камък" - "Кораба" (Цигански камък) - с. Згориград. Водач на групата е Евгени Христов. С тази разходка във Врачанския Балкан започват еднодневните излети на..

публикувано на 13.05.21 в 16:33

Горски и градски цветя събира в градинката си Симеон Каменов

Симеон Каменов живее във видинския комплекс "Химик", в блок 24. Роден е във Враца и споделя, че му липсват Балканът и горите. Родът му е от село Очин дол- село зад пещерата Леденика. Срещаме се пред входа на блока, където е направил градина, в която си съжителстват горски и градски цветя. Казва, че любовта му към цветята и природата са го запазили..

публикувано на 13.05.21 в 16:31

Близо 550 зрелостници ще държат матури във Видинско

На 19 и 21 май предстоят Държавните зрелостни изпити, като на 19-ти е изпитът по Български език и литература, а на 21-ви по свободно избран предмет от учениците.  За област Видин на ДЗИ се очаква да се явят 547 зрелостника.  Каква организация е създадена за матурите в Областта, как ще се спазват противоепидемичните мерки, за какво трябва да..

публикувано на 13.05.21 в 14:20

Борислав Костов представя новата си книга в Берковица

С музикално-поетичен прочит Борислав Костов представя днес новата си,  30-та поред,  книга  "Корона на шия" в Берковица. Така автора поставя начало на своето турне: "Обикновено така правя с моите нови книги. Винаги ги представям на различни места из страната, като на едно от челните места, ако не и на първо място е Берковица, защото тези, които..

публикувано на 13.05.21 в 12:02

Нова социална услуга в Белоградчик

За 92-ма потребители в община Белоградчик е осигурена патронажна грижа  с нов социален проект по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", който ще се изпълнява от местните власти. Ще бъдат предоставени интегрирани социално-здравни услуги за лица с увреждания и лица в риск, във връзка с ограничаване разпространението и преодоляване на..

публикувано на 13.05.21 в 09:09

В "Музикална зона" на 13 май 2021 слушаме Мариса Монте

Мариса Монте е бразилска певица, композитор, инструменталист и продуцент на бразилска популярна музика и самба. Тя е втората най-голяма певица в родината си след Елис Реджина, като продава над 10 милиона копия от албумите си по целия свят. Печели множество национални и международни награди, а два от албумите и са в списъка със стоте най-добри..

публикувано на 13.05.21 в 09:00