Млада пианистка от Монтана с поредна международна награда

2
Снимка: личен архив


Младата пианистка Анна-Мария Арсенова от Монтана стана носител на поредна престижна награда. Ученичката от Природо-матаметическата гимназия вече е носител на три първи и едно трето място от национални конкурси, както и на специалната награда „Изгряващ талант” от фондация „Енчо Кeрязов”. Талантливата дванайсетокласничка има и редица международни успехи. Последното отличие на възпитаничката на известната врачанска преподавателка по пиано Олга Младенова е втора награда на Международния конкурс със световно участие “Великите композитори”. Ето какво разказа Анна-Мария за конкурса пред Радио Видин:


"В този конкурс имаше различни категории. Аз участвах в категорията „Изкуството на пианото“ и спечелих второ място. Искам да кажа, че този конкурс е изключително силен. В него взеха участие седем държави: САЩ, Китай,Южна Корея, Тайван, Австрия и Румъния, аз бях единственият представител на България в конкурса. Участвах в няколко конкурса тази година, много са. В Международен конкурс за пианисти Вива пиано, в Пловдив, В Трявна, Очаквам другия месец да излязат резултатите от друг международен онлайн конкурс със седалище в Лондон. На ден се старая да отделям поне 3-4 часа  за свирене, доста е напрегнато заради матури и кандидатстване и ходя при моята музикална педагожка Олга Младенова, с която се готвим доста усилено за конкурси и изяви.“


Анна-Мария печели и престижното първо място на международния конкурс “Златни класически музикални награди”. В творческата ѝ биография има участие в гала-концерта на победителите в световноизвестния концертен комплекс “Карнеги хол” в Ню Йорк. Младата пианистка  е носителка на специалната стипендия на община Монтана за подкрепа на талантливи деца. Вече втора година общината ѝ връчва стипендия с благодарност за популяризирането на България и конкретно на  Монтана.


"Наградата, която ми донесе най-голямо удовлетворение  е първото място от конкурса “Златни класически музикални награди” в Ню Йорк. Този конкурс е на световно ниво и е изключително престижен с изключително голяма конкуренция в различни категории….Това за мен беше голяма чест и привилегия да свиря на такава авторитетна сцена и да представя България и Северозапада на такъв престижен форум.“


Анна-Мария вече 13 години свири на пиано. От две години неин преподавател по пиано е Олга Младенова, която живее във Враца и момичето пътува всяка седмица разстоянието Монтана - Враца. За ученичката си Олга Младенова казва:


"Много упорито дете, музикално и целенасочено. Не каквото госпожата ѝ каже... на какъв конкурс да отиде. Тя сама си издирва конкурсите, в които да участва. Ако искаш да станеш музикант трябва да имаш много качества. Първо –талант.“


Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 05 дакември 2019 слушаме басиста Ейбрахам Лабориел

Ейбрахам Лабориел е мексиканско – американски бас китарист, сред най-записваните басисти за десетилетия наред. Списание "Гитар плейър"   го нарича "най-значителният студиен басист на нашето съвремие". Според изданието той е сред стоте най-големи бас инструменталисти на всички времена. Участва в албумите на много световни изпълнители, в..

публикувано на 05.12.19 в 09:00

Постите- пречистване на душа и тяло

Постът. Чрез постите ние съзнателно се лишаваме от някои житейски удобства - с цел да пречистим тялото си отвън и отвътре, да засилим волята и силата на духа си, както и да освободим място за култивиране на духовни ценности.  Ако погледнем календара, постите заемат повече от половината година, а именно - около 200 дни.  В Българската православна..

публикувано на 04.12.19 в 16:30

Постижим ли е температурният комфорт в класните стаи

През последните дни времето застудя и постави въпроса осигурени ли са оптимални температури в кланите стаи във Видинско. Гимназията с преподаване на чужди "Йордан Радичков" изпитваше сериозни затруднения с постигането на температурен комфорт през предходните години. След ремонт на парната инсталация и саниране на сградата, тази зима обстановката е..

публикувано на 04.12.19 в 14:02

Изложба и ателиета за 65-годишнината на библиотеката във Враца

Навършват се 65 години от основаването на Регионална библиотека "Христо Ботев" Враца. По този повод е организирана празнична програма, която напълно кореспондира с мотото на културната институция "Традицията среща модерното мислене", обясни директорът Силвия Врачовска: "Официалната програма на 4 декември започва от 11:00 часа  с поднасяне на..

публикувано на 04.12.19 в 09:05

Обществените сгради във Видин - достъпни или не съвсем

На 3 декември се отбелязва Международния ден на хората с увреждания. Генералната асамблея на ООН го обявява за такъв през 1992 година. Неговата цел е постоянно да мотивира политиците и институциите да предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпът до общата архитектурна среда на хората с увреждания, достъпът до..

публикувано на 03.12.19 в 17:09

Архитект от Видин отбелязва юбилей с изложба

Ретроспективна изложба "Построено-непостроено"  подреди  доц. д-р архитект Станчо Веков  във фоайето на Държавен архив - Видин. Експозицията  е по повод 45 години творческата дейност на архитекта и неговата - 70 годишнината . Тя  отразява творческия път на автора и неговите реализирани и нереализирани проекти и включва 43 табла с..

публикувано на 03.12.19 в 14:05

Кампания в подкрепа на възрастни хора в Берковица

Ежегодната кампания  "Сподели обяд с пенсионер в нужда",  в помощ на възрастните хора, на гражданската организация "Заедно за Берковица" вече е в ход . Със събраните дарения ще се купят хранителни продукти, които ще бъдат дарени на пенсионери в крайна нужда. Тази година организаторите на кампанията ще подкрепят повече хора и ще се опитат..

публикувано на 03.12.19 в 13:00