Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иде "Черен петък"

Повечето намаления в „черния петък“ в софия са 20-30%.
Снимка: БГНЕС

Заредете дебитните и кредитни карти, батериите на телефоните и лаптопите. Време е за пазаруване! 
Черен петък в съвременната битова култура на САЩ е денят след Деня на благодарността, който е възприет за начало на коледния пазар. На този ден, много магазини правят огромни намаления и предразполагат хората към пазаруване. Привличат хората с ниски цени и изгодни оферти, а всеки които има нужда, може да се включи в голямото пазаруване. Терминът "Черен петък" за пръв път се появява във Филаделфия в началото на 1960-те години. С него служители на местната полиция са наричали петъка след Деня на благодарността заради големите задръствания по пътищата. По-късно индустрията превръща термина в събитие за пазаруване и в глобален феномен. В България тази тенденция навлиза доста по-късно, но набира все по-голяма популярност. 

Реални ли са цените на "Черен петък" и пазаруват ли видинчани?

"Увеличават предварително цените и след това казват, че са намалени...Не са реални, трябва да са по ниски цените на този петък... В Америка има много големи намаления, тук е нищо... Смятам, че има реални намаления, но това е работен ден, аз няма нищо да успея да си купя... Обичам да пазарувам и онлайн.. Ще пазарувам, за да зарадвам моите любими с подаръци за празниците.. Обичам да си харча парите, като всяка жена и ще се възползвам задължително от промоциите..."

Доста фирми и брандове предлагат с намаления продукти собствено производство. Лесно може да се види дали наистина има промоционална оферта, само ако преди това клиентите са се интересували от продуктите на дадени марки. Например наскоро, за поредна година, фирма, която предлага обувки в България, предлагаше като оферта за "Черен петък" обувки, надценени с над 50% от реалната им стойност. Има и фирми, които предпочитат така наречения "Черен петък" да е няколко дни около датата, за да може всеки, който има желание, да похарчи своите пари в дадения магазин. Не са малко клиентите, за които промоциите са фалшиви. промоции" според самите тях. В доста от случаите търговците използват фрази като "Промо", "Акция", "Топ цена" и прочие, вероятно думи като тези са се доказали във времето привличайки хиляди клиенти. Дали всъщност е възможно някои от магазините да предлагат и нереални цени? Сами може да го проверите следващата година.

Във видински магазин за черна и бяла техника петъкът с промоции подрани около седмица, а към стоките имаше интерес каза продавач-консултантът Пламен Георгиев:

"Винаги е имало интерес към "Черен петък". Постоянно хората се увеличават и стават все повече и повече, интересът към събитието е все по голям, при нас започна миналия четвъртък и беше до неделя. Търсене има към всичко, защото тогава са най-големите намаления на всички артикули, имахме намаления до 30%. Всички хора ни задават въпроса, реални ли са намаления, при нас бяха абсолютни реални и винаги сме предлагали на хората да си набележат няколко артикула и да видят след това каква им е цената. Цените не се "надуват" измислено. При нас такова нещо няма. Всеки артикул имаше различни намаления, от 10-13% дори до 40 % на отделните уреди."

Истината е, че в днешно време имаме нужда да купуваме непрекъснато.  Дали защото наистина имаме нужда или покупката ни кара да се чувстваме по-добре, е индивидуално за всеки. Има хора , които биха могли да преминат покрай "Черния петък" и да не си купят нищо, но мисля това е по- скоро въпрос на финанси, а не на желание. 
Факт е, че аз не съм от тези, които могат просто да подминат, затова за съжаление не мога да ви посъветвам как да постъпите!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Niki R:ce": Зъболекарят е ваш приятел

Профилактиката е най-доброто, което може да направите за вашето денталното здраве. Не трябва да се страхувате от зъболекаря, той е ваш приятел. Това казаха в "Час при зъболекаря" младите изпълнители Никол Ризова и Цветан Маринов от "Niki R:ce". Двамата са заедно и  на сцената, и в живота, даже и в зъболекарския кабинет, защото посещават един и същ..

публикувано на 29.07.24 в 17:41

Кръстиха улица в София на името на Видинския митрополит Неофит

Улица в София вече носи името на Видинския митрополит Неофит. Предложението е на професор Вили Лилков от "Синя София", заместник - председател на Столичния общинския съв ет, който е родом от Видин.  "Софийският Общински съвет гласува едно мое предложение за преименуване на 11 улици в район "Люлин", по-точно микрорайон "Люлин - 1". В този..

публикувано на 29.07.24 в 15:55

Ще се превърне ли Рабишкото езеро в блато?

Състоянието на езерото "Рабиша" край Белоградчик е проблем, който много скоро може да се превърне и в екологичен. От няколко години се наблюдава заблатяване, а нивото все повече намалява.  Александър Александров е от Враца, но често посещава езерото, изкарвайки около месец на брега му. Освен запален къмпингар и приключенец, Александър..

публикувано на 29.07.24 в 15:04

Настолни игри на английски език организират във Враца

За осми път във Враца ще се проведе инициативата  "English Board game night" -   "Настолни игри на английски език".  Събитието е организирано от клуба по настолни игри към " Младежкия център" във Враца, а целта е да се усъвършенства езикът,   каза Никола Живков , младежки работник в Младежкия център. " Целта на събитието е да позволи..

публикувано на 29.07.24 в 14:26

Господ никого не подтиска и на никого не налага тежко бреме

Петата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Евангелското четиво ни напомня за Божието величие и Неговата любов към човешкия род. “И ето, цял град излезе да посрещне Иисуса, и като Го видяха, молиха Го да си отиде от пределите им” /Мат.8:34/. "Иди си от нас, махни се от нашите предели! – така говорел народът, който..

публикувано на 28.07.24 в 08:00

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20