Телесната и духовната слепота

Снимка: doxologia.ro

Четиринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение, която отбелязваме днес, Бог ни открива, че трябва да пристъпваме винаги с постоянство към Него, особено когато Му се молим и просим да удовлетвори нашите нужди.

"Прогледай, твоята вяра те спаси." (Лука 18:42)

"Много неща, когато се обединят, са полезни. Но разделени, стават негодни, дори унищожителни. Същото е и с вярата и любовта. Обединени, те чудотворят, а разделени - съблазняват и причиняват зло. Това се вижда и от неделното свето литургийно Евангелие (Лука. 18:35-43).

Иисус Христос се приближавал до град Йерихон, разказва св. апостол и евангелист Лука, и близо до градските порти Той извършил едно от последните Си чудеса. Сторил още едно добро на страдащото човечество. Древен обичай било до градските порти да стоят бедните и страдащите люде и да просят милостиня от жителите и гостите на града. Сред тези хора при входа на Йерихон стоял и един слепец. И той също се надявал на любовта и състраданието на минаващите, но не предполагал, че ще получи такава голяма милост. Като чул шума от приближаващите се хора, попитал какво става. Отговорили му, че минава Иисус от Назарет. Слепецът знаел за Иисуса Христа. Той бил чувал за дивните чудеса, които Христос вършел, за благодеянията, с които обдарявал страдащите, за славата, която се носела за Него по цялата страна. Всичко това събудило у слепеца радостна надежда. Забравил за милостинята, която очаквал да получи, и с всички сили завикал: "Иисусе, Сине Давидов, помилуй ме!" Но народът, който съпровождал Иисуса Христа, както и излезлите да Го посрещнат, негодували и смъмрили слепеца да замълчи. Ето как в този момент у тях действала само вярата, но любовта отсъствала. Целият народ вярвал в Него, защото бил свидетел на чудесата, които Той извършил. Радвал се на прекрасните думи, които излизали от устата на Спасителя. Народът вярвал, но неговата вяра била външна, била повърхностна. Вярата била отделена от любовта.

Колко християни днес декларират своята вяра, но за голямо съжаление любов нямат. Колко много хора на думи вярват в Христа, а са безразлични към ближните си. Колко днес отиват в храмовете и външно изразяват вярата си, а обещанията, които са дали при своето Кръщение, изпълняват формално. Колко много християни пренебрегват нуждаещите се и не ги подкрепят дори с добра дума. Това разделяне на вярата от любовта е истинска катастрофа. То убива всеки пост и молитва. Умъртвява всичко. Всяка добродетел.

Ако наистина искаме да обновим духовния си живот, трябва да се изпълним с истинската Христова любов. Само тогава и ние като Йерихонския слепец ще видим истинската Светлина и сами ще бъдем светлина на света. Дай, Боже, да бъдем тези носители на светлината, та хората, като видят добрите ни дела, действащи чрез Христовата любов, да прославят нашия Отец, Който е на небесата. Бог да помага на всички ни. Амин."

В рубриката "Съвременна Библия" - в Деня на Библията да зададем въпроса: "Губи ли нещо човек, ако не чете Библията?" Масовата съвременна култура е ориентирана към един отговор - не! Много хора успяват в живота, без да са прочели и един ред от Божието Слово. Българската политическа и бизнес класа изобилства с подобни личности. Някои умни и успешни хора пък, са чели Библията, но са я отхвърлили, като да речем Алберт Айнщайн. Геният я обявил за сборник благочестиви митове и легенди. Разбира се, тези мнения ги знаем. Много често знаем какво е казал Айнщайн, но не знаем какво е казал Бог. Точно затова е редно да четем Библията. Там разбираме какво говори Бог. През вековете, та до днес, вярващите хора, които четат Библията са открили нещо много важно. Открили са, че Бог може да им говори лично чрез нея. Хората, които не четат Библията не знаят това. Затова аз вярвам, че отговорът на зададения въпрос е: "Да, човек губи, когато не чете Библията!"


Вижте още

Петък 13-ти е – дебне ли ни нещастие зад ъгъла?

Петък 13-ти, наричан още сред хората "черен петък", е известен като злощастен ден не само в България, но и навсякъде другаде по света. Народната митология бързо възприема нещастията и по-трудно хубавите моменти, поради което и в Българската национална мисъл петък 13 придобива голяма популярност за кратко време.  Защо числото 13 и то точно в ден..

публикувано на 13.12.19 в 16:31

Празник на врачанските вина, ракии и мезета

За трета поредна година във Враца ще се проведе празника на врачанските вина, ракии и мезета. Инициативата е на Общината, а събитието се превръща в традиция преди коледните празници. В празника нямат право да участват изби.  "Всички участници ще бъдат в много добро настроение, защото желаят да покажат всичко, което са произвели от грозде, било то вино..

публикувано на 13.12.19 в 11:35

"Мисията възможна": добротворчеството обединява мездренски села

Учениците от училище "Св. Климент Охридски" в село Зверино се включиха в инициативата "Жълти стотинки" . - единствената по рода си благотворителната акция от деца за деца. В продължение на 365 дни се събират монети от 1, 2 и 5 стотинки, които се предават в указани пунктове в градовете. Програмата насърчава и развива дарителската култура у..

публикувано на 12.12.19 в 16:53

100-годишната баба Севда: "Харесва ми да съм тук и сега"

Столетник е днешният "старейшина". Баба Севда - така я познават там, където живее - село Въртоп, община Видин. На 16 ноември тази година баба Севда навърши 100 години, а близките й организираха мило тържество.   Въпреки тежестта на стоте си години, баба Севда е запазила завидна памет. Малко трудно, но увлекателно разказва за живота си, от..

публикувано на 12.12.19 в 15:29

Деца създават коледна игра чрез програмиране

Коледна картичка не от хартиени материали, а от интерактивно приложение от таблет, ще могат да изработят деца във Враца . За първа година "Враца софтуер общество" организира коледни работилници за най-малките - от 6 до 11-годишна възраст.  Ще мотивираме децата за създаване на коледна игра, разказа Доротея Владова , един от менторите в MindHub..

публикувано на 12.12.19 в 12:25

Изработват коледна украса от отпадъци във Враца

Работилници за изготвяне на коледна украса от отпадъци се организират във Враца. Инициативата "Коледно СМЕТворчество" е на сдружение "Чиста Враца", целта е с изработените играчки да бъде украсена елха на обществено място в града.  Врачанските Средни училища "Христо Ботев" и "Никола Войводов" вече са се включили в проявата, а утре- 13 декември,..

публикувано на 12.12.19 в 11:28

В "Музикална зона" на 12 декември 2019 слушаме разнообразни изпълнители и композитори

На днешния 12 декември се навършват 104 г. от рождението на американския певец и актьор Франк Синатра . По този повод си припомняме няколко от звездните му хитове. На 11 декември се навършиха 261 г. от рождението на Карл Фридрих Целтер – германски композитор и диригент, приятел на Гьоте, увековечил поемите му с музика. По повод Денят на..

публикувано на 12.12.19 в 09:00