Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нови открития на врачанските археолози


 Александра Петрова и Нарцис Торбов, археолози в Регионален исторически музей - Враца,  са извършвали археологически проучвания на околностите на град Враца и землището на Мизия през това лято.

"Отново се проучваше обекта в местността Градището прохода Вратцата, като беше разкрито пространството пред входа на късноантичната църква. През Средновековието върху една от сградите е изградена друга сграда. Като ние сме засекли нейния под, който е изграден от хоросан. Като находките са ни интересни от гледна точка и на ранна Византия и от Средновековието. От Средновековието имаме три пръстена, бронзови, които са много добре запазени, и една от най-атрактивните ни находки, която е от късната античност, това е едно стъклено мънисто…първоначално помислих, че това е топче за игра… Открили сме и монети и накити“,  разказва д-р Нарцис Торбов.

През лятото се извършват и археологически разкопки в местността "Манастирски дол". Изследват се две църкви, които са построени една върху друга, късноантична и средновековна. Проучванията са върху външното лице на по-късната църква: 

"Там ние проучваме едновременно две църкви, едната, която е разположена отгоре, от 17век и другата под нея, която е от късната античност. И за да няма недоразумения, уточнявам, че камъните са използвани от късноантичната, за да се построи по-късната църква. Ние разкрихме нещо много интересно, че тази, по-късната църква е била с цокъл, издигнато е на определена височина и е оформило цокъла и е започнало самото изграждане на самата църква…“

Третият обект, който се проучва това лято, се намира в Мизия, на трасето на газопровода. 

"Най-интересните съоръжения от гледна точка на археологията са едни съоръжения, направени от глина, тепърва ще се разсъждава дали те са представлявали пещи или са имали друго предназначение. Такава е нашата одисея от месец април до месец ноември".

Видеоклип, популяризиращ прохода Вратцата и местността "Градище" край града под Околчица, може да бъде видян на сайта на местната община.

"Направихме един клип, който се нарича "Оттук започва всичко", който е за прохода Вратцата и е на сайта на община Враца. . И е гледан от 45 000 души до сега, не съм предполагал, че може да съществува такъв интерес…"Вижте още

За достоен живот за възрастните хора работи "Проект Северозапад"

Фондация " Проект Северозапад " продължава своята работа за интегриране на уязвими групи от Северозападния регион чрез механизмите на социалната икономика . Основният проект на организацията е социалното предприятие , което обхваща жителите от селата на община Мездра, за които е създаден домашен патронаж и склад за хранително банкиране. В..

публикувано на 23.01.20 в 13:59

В "Музикална зона" на 23 януари 2020 слушаме басиста Антъни Джаксън – 2 част

Антъни Джаксън е виртуозен басист и прецизен музикант от висок клас. Благодарение на научната му работа и изследвания в продължение на години, днес е напълно усъвършенстван шестструния бас. По отношение на работата винаги е взискателен и държи летвата високо - стандарт, който не е достижим за всеки. Слушаме изпълнение на живо с Мишел Камило,..

публикувано на 23.01.20 в 09:00

Жителите на село Градец искат по-голяма поща

Вече 8 години един проблем мъчи жителите на село Градец.  Какъв е проблемът?  Хората, които всеки ден идват в пощата за вестници, да си плащат сметките, да си получават пенсиите, са принудени да чакат навън, тъй като помещението на пощенската станция е малко. Ето какво споделиха жителите на  Градец: "Има понякога опашки пред пощенската..

публикувано на 22.01.20 в 17:10

Бившето лятно кино "Цвят" заприлича на сметище

Строителни отпадъци са изхвърлени в двора на бившето лятно кино "Цвят" във Видин. Това сигнализираха слушатели на Радио Видин, според които боклукът най-вероятно е от намиращата се в съседство сграда на Драматичния театър, който е в ремонт. От ръководството на Народно читалище „Цвят“, което е собственик на лятното кино, потвърдиха за замърсяването..

публикувано на 22.01.20 в 13:24

Симфониета Видин с подмладен състав и покана за концерт

Двама млади музиканти ще попълнят през февруари състава на Симфониета Видин. Други четирима - флейтист, тимпанист и двама цигулари, вече са част от състава. Заради недостига на кадри, ръководството на оркестъра кани инструменталисти и от чужбина, обясни директорът Мирослав Кръстев: "За радост при нас дойдоха млади хора. Някои все още са..

публикувано на 22.01.20 в 11:51

До 20 години затвор за убиеца от Видин, предстоят законодателни промени за по-тежки наказания на непълнолетни

Има обвиняем за убийството във Видин в неделя сутринта. Това стана ясно на пресконференция на полицията и прокуратурата. Сигналът е подаден от човек, който е бил в заведението, съобщи директорът на ОД на МВР- Видин старши комисар Петър Коцин. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по член 115 от НПК- убийство, за което законът..

публикувано на 21.01.20 в 18:30

Център по ментална аритметика и във Видин

Един нов метод на обучение става все по-популярен в България. Това е ментална аритметика - методика за хармонично и комплексно развити е на малчуганите. Доскоро такива центрове в Северозападна България имаше във Враца и Монтана, вече можем да се похвалим, че център по ментална аритметика има и във Видин. Преподавател по ментална аритметика е..

публикувано на 21.01.20 в 16:50