Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 22 януари 2020

Снимка: Радио ВИДИН

51 милиона 320 хиляди лева е рамката на бюджета на община Монтана за 2020 година. Кметът Златко Живков внесе яснота по време на общественото обсъждане.


Публично обсъждане на Проектобюджета за 2020 година на община Мездра  се проведе днес. По време на обсъждането  бе представена и Годишната програма за управление и разпореждане с общинска собственост.


При слаб интерес от страна на гражданите премина публичното обсъждане на бюджета на община Белоградчик за 2020 г. Рамката на бюджета за тази година е почти 9 мил. лв. Над 5 мил. лв. са планувани приходи за делегираните  държавни дейности и малко под 4 мил. са приходите от местни дейности.От врачанското дружество "Водоснабдяване и канализация" предупредиха абонатите си да не дават пари на измамници, които обикалят и събират такси от името на фирмата. 


На 956 произшествия са реагирали екипите на видинската Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" през миналата година. Отчетът представи началникът на службата главен инспектор Георги Георгиев.


Областната епизоотична комисия в Монтана проведе редовно месечно заседание. Представена беше актуалната епизоотична обстановка в страната и областта предвид установените огнища на Африканска чума в промишлени свиневъдни обекти в област Варна, включително и мерките за противодействие на заболяването, които предстои да бъдат предприети през 2020 г. в съответствие с решенията на Централния епизоотичен съвет.


1 180 предприятия от всички отрасли са проверили инспекторите от Дирекция "Инспекция по труда" във Враца през миналата година. От проверките става ясно, че трудоустроените работници с намалена работоспособност са 1 980, а работещите пенсионери са 3160.


Строителни отпадъци са изхвърлени в двора на бившето лятно кино "Цвят" във Видин. Това сигнализираха слушатели на Радио Видин, според които боклукът най-вероятно е от намиращата се в съседство сграда на Драматичния театър, който е в ремонт.


90 сандъци с живак и други опасни за живота и здравето химикали са били открити в подземния етаж на бившия военен завод във Враца “Гаврил Генов”. Предприятието, което се намира срещу старите гробища, не работи от години. 


След сигнал за нерегламентирано транспортиране на отпадъци от Италия е извършена проверка на тежкотоварен камион с румънска регистрация, който предприел действия за разтоварварване на отпадъци на територията на гр. Монтана. Полицията е установила, че камионът е с неизрядни документи, товарът не съответства по вид и получателят не е заявявал и сключвал договор за получаване на отпадъка. 


Над 2 километра общински път ще бъде асфалтиран тази година в община Георги Дамяново. В общината продължава и програмата "Топъл обяд".  24 000 лева са осигурени за изхранването на 100 човека, съобщи кметът Нина Петкова. 


Според ръковдството на единствената за цялата област Видин болница, проблемите в лечебното заведение са кадрови. Болницата е финасово стабилна, каза д-р Борислав Милчев, член на Борда на директорите на  болница "Света Петка" във Видин.


В Кула се проведе работна среща за възможностите за развитие на туризма в общината. Инициатор на срещата беше общинският съветник Любомир Георгиев, убеден в туристическия потенциал на града.


От днес учениците в Лом са в грипна ваканция . Заповедта е на Регионалната здравна инспекция в Монтана, която затвори училищата до 24 януари.


Кметът Златко Живков събра спешно директорите на градините, за да обсъдят положението с болните. От вчера в област Монтана е обявена грипна епидемия. Учениците са във ваканция до края на седмицата.


Училища и детски градини от община Вършец, получиха  450 комплекта за засаждане на дръвчета от кампанията „Засаждаме бъдеще“.


На чаша с чай с руски песни и Висоцки канят утре вечер в читалището в Бяла Слатина. Вечерта е посветена на руската музика и 82 години от рождението на поета, актьор и майстор на песните с китара Владимир Висоцки.


Младежи от Монтана ще проведат еко-акция под наслов "Зелена Монтана". Организатори са ученици от града - Петьо Божидаров и Виктор Иванов. Целта на акцията е почистване на зелена площ до ж.к. "Жерави", на ул. "Свети Патриарх Евтимий" в областния град.  Сборният пункт е парк Свети Дух в гр. Монтана в 10:30 часа на 25 януари- събота. 


Нетипично високите за януари 13 градуса отчетоха синоптиците този следобед във Видин. Двама 73-годишни видинчани се възползваха от слънчевото време, за да поплуват в река Дунав.

Вижте още

Снимката на 18 февруари 2020 година

Нова  детска градина  откриха във видинската община Ружинци. Тя се намира в село Бело поле и е първата, която е построена в областта от десетилетия насам. Средствата за построяването й са осигурени изцяло от държавата. За откриването на детската градина пристигна председателянт на Народното събрание Цвета Караянчева, която определи изграждането на..

публикувано на 18.02.20 в 18:20

Видин има нов главен архитект

Десислава Евгениева е новият главен архитект на Видин. Това съобщи председателят на Съюза на архитектите в България проф. Тодор Булев, който бе един от членовете на комисията, определена да проведе събеседване с кандидатите. Архитект Десислава Евгениева бе единственият кандидат. Тя е завършила образованието си в Букурещ, дългогодишен служител е на..

публикувано на 18.02.20 в 17:08

Новостроящи се заводи във Враца посети председателят на НС

Председателят на Народното събрание – Цвета Караянчева, посети днес във Враца строителните площадки на двата завода – МД Електроник и Теклас. Тя беше на посещение в Северозапада. „За последните няколко години, кметът Калин Каменов положи много усилия за възстановяването на пътната инфраструктура и развитието на града. Благодарение на добрата..

публикувано на 18.02.20 в 16:51

Нова детска градина отвори врати в село Бело поле

Нова детска градина откриха във видинската община Ружинци. Тя се намира в село Бело поле и е първата, която е построена в областта от десетилетия насам. Средствата за построяването й са осигурени изцяло от държавата. За откриването на детската градина пристигна председателянт на Народното събрание Цвета Караянчева , която определи изграждането..

публикувано на 18.02.20 в 16:44

Проверка на сметището край Бистрец започва Екоминистерството

Издадено е предписание на Община Враца да предприеме мерки за почистването на нерегламентираното сметище в местността "Орешака" край врачанския квартал "Бистрец" и за осъществяване на засилен контрол. Това съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров. "Съставен е акт на фирмата, която стопанисва имота. Дадени са предписания за..

публикувано на 18.02.20 в 16:28

Урок за Левски във видинската библиотека

Днес в детския отдел на РБ "Михалаки Георгиев"- Видин пред шестокласници от СУ "Св. Св. Кирил и Методий"- Брегово беше представен открит урок на тема "Пътят на героизма: животът на Васил Левски до 1862 г.".   Урокът бе проведен от учителят им по история Цветомир Веков , който обясни избора на темата: "Съзнателно сме заедно с учениците животът на..

публикувано на 18.02.20 в 16:15

Над 70 % е обработената земя в Монтанско за последните 5 години

Земеделието в област Монтана формира 13,4 % от общата брутна добавена стойност в икономиката. Това е с около 10 на сто над средното за страната за 2018 година. Това съобщи пред земеделци в Монтана заместник министърът на земеделието Атанас Добрев .  Статистиката показва, че 71 % от земеделската земя в Монтанско се обработва, като на много се..

публикувано на 18.02.20 в 16:13