Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 януари 2020

Снимка: Радио ВИДИН

51 милиона 320 хиляди лева е рамката на бюджета на община Монтана за 2020 година. Кметът Златко Живков внесе яснота по време на общественото обсъждане.


Публично обсъждане на Проектобюджета за 2020 година на община Мездра  се проведе днес. По време на обсъждането  бе представена и Годишната програма за управление и разпореждане с общинска собственост.


При слаб интерес от страна на гражданите премина публичното обсъждане на бюджета на община Белоградчик за 2020 г. Рамката на бюджета за тази година е почти 9 мил. лв. Над 5 мил. лв. са планувани приходи за делегираните  държавни дейности и малко под 4 мил. са приходите от местни дейности.



От врачанското дружество "Водоснабдяване и канализация" предупредиха абонатите си да не дават пари на измамници, които обикалят и събират такси от името на фирмата. 


На 956 произшествия са реагирали екипите на видинската Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" през миналата година. Отчетът представи началникът на службата главен инспектор Георги Георгиев.


Областната епизоотична комисия в Монтана проведе редовно месечно заседание. Представена беше актуалната епизоотична обстановка в страната и областта предвид установените огнища на Африканска чума в промишлени свиневъдни обекти в област Варна, включително и мерките за противодействие на заболяването, които предстои да бъдат предприети през 2020 г. в съответствие с решенията на Централния епизоотичен съвет.


1 180 предприятия от всички отрасли са проверили инспекторите от Дирекция "Инспекция по труда" във Враца през миналата година. От проверките става ясно, че трудоустроените работници с намалена работоспособност са 1 980, а работещите пенсионери са 3160.


Строителни отпадъци са изхвърлени в двора на бившето лятно кино "Цвят" във Видин. Това сигнализираха слушатели на Радио Видин, според които боклукът най-вероятно е от намиращата се в съседство сграда на Драматичния театър, който е в ремонт.


90 сандъци с живак и други опасни за живота и здравето химикали са били открити в подземния етаж на бившия военен завод във Враца “Гаврил Генов”. Предприятието, което се намира срещу старите гробища, не работи от години. 


След сигнал за нерегламентирано транспортиране на отпадъци от Италия е извършена проверка на тежкотоварен камион с румънска регистрация, който предприел действия за разтоварварване на отпадъци на територията на гр. Монтана. Полицията е установила, че камионът е с неизрядни документи, товарът не съответства по вид и получателят не е заявявал и сключвал договор за получаване на отпадъка. 


Над 2 километра общински път ще бъде асфалтиран тази година в община Георги Дамяново. В общината продължава и програмата "Топъл обяд".  24 000 лева са осигурени за изхранването на 100 човека, съобщи кметът Нина Петкова. 


Според ръковдството на единствената за цялата област Видин болница, проблемите в лечебното заведение са кадрови. Болницата е финасово стабилна, каза д-р Борислав Милчев, член на Борда на директорите на  болница "Света Петка" във Видин.


В Кула се проведе работна среща за възможностите за развитие на туризма в общината. Инициатор на срещата беше общинският съветник Любомир Георгиев, убеден в туристическия потенциал на града.


От днес учениците в Лом са в грипна ваканция . Заповедта е на Регионалната здравна инспекция в Монтана, която затвори училищата до 24 януари.


Кметът Златко Живков събра спешно директорите на градините, за да обсъдят положението с болните. От вчера в област Монтана е обявена грипна епидемия. Учениците са във ваканция до края на седмицата.


Училища и детски градини от община Вършец, получиха  450 комплекта за засаждане на дръвчета от кампанията „Засаждаме бъдеще“.


На чаша с чай с руски песни и Висоцки канят утре вечер в читалището в Бяла Слатина. Вечерта е посветена на руската музика и 82 години от рождението на поета, актьор и майстор на песните с китара Владимир Висоцки.


Младежи от Монтана ще проведат еко-акция под наслов "Зелена Монтана". Организатори са ученици от града - Петьо Божидаров и Виктор Иванов. Целта на акцията е почистване на зелена площ до ж.к. "Жерави", на ул. "Свети Патриарх Евтимий" в областния град.  Сборният пункт е парк Свети Дух в гр. Монтана в 10:30 часа на 25 януари- събота. 


Нетипично високите за януари 13 градуса отчетоха синоптиците този следобед във Видин. Двама 73-годишни видинчани се възползваха от слънчевото време, за да поплуват в река Дунав.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Над 100 предмета, носещи белези на културно-исторически ценности, са иззети при спецакция в Монтанско.  Специализираната полицейска операция е проведена на 24 април от служителите на сектор „Културно-исторически ценности" в ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. В рамките на полицейските действия е предприето претърсване на частен имот. Открити и..

публикувано на 25.04.24 в 12:29