Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Едно" от 31 януари 2020 година

Снимка: Архив:Радио Видин

Темите в "Едно" на 31 януари 2020 година:

За по-значимите събитията от календара на Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация"-Видин разказва Юлита Петрова, организатор "Социално обслужване".

Социалният работник Диман Михайлов говори за новостите, които касаят личната помощ за хората с увреждания.

Интернет платформа помага на социалното предприемачество и подкрепя различни каузи. Инициативата е на Български център за нестопанско право.

В началото на годината от Фондация "Подкрепа за реализация" заедно с потребители на услугите в Центъра за социална рехабилитация и интеграция и партньори обсъдиха събитията, които ще се организират. Ще има участия във фестивали, спортни състезания и екскурзии. В центъра не пропускат да отбележат и важните празници и международни дни, посветени на различни теми. За предстоящите събития през годината разказва Юлита Петрова, организатор към "Социално обслужване" в ЦСРИ:

"За началото на април сме предвидили първото голямо мероприятие- екскурзия до Рупите…През месец май ще е второто голямо мероприятие- международно спортно състезание, на което ние сме домакини. След това през юни ще е международният етнофестивал. В него ще се включат румънци и сърби."  

Повече от 50 са хората, които посещават рехабилитатора и кинезитерапевта в Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин и това е една от основните дейности. През годината потребители на услугите имат възможност да се включат и в спортните състезания, които се организират. 

"Спортът мотивира. Потребителите се чувстват удовлетворени"- казва кинезитерапевтът Павел Павлов.

Любомир Нешев е сред най-активните потребители в центъра и не пропуска спортните състезания, които се организират. В дисциплината  "дартс" в класациите винаги е на призово място. Подготвя се за участия и тази година. Ще се включи и в екскурзиите, които се организират:

"През тази година имаме повече събития. Имаме пак международното състезание, в което участвам. Надявам се да бъда и на екскурзиите."

Сред активните участници в събитията е Роми Василева, която познава победите в спорта от женския баскетболен отбор на Видин преди години, а през миналата година пък е победител в категорията си в международно състезание за хора с увреждания в Сърбия: 

"Като цяло Центърът предлага много различни културни мероприятия. Предлага срещи с писатели, с поети, с духовенството. Това, което искам да кажа е, че държавата трябва да помисли за специалистите, които работят тук. Това е държавно делегирана дейност, в която  са фиксирани средствата, които предлага държавата за този вид услуга. Понякога те не са достатъчни, защото не са направени правилно разчетите на пространство, на участия, на възможности, на други извън дейността разходи. Това трябва да се прецизира. Трябва да се говори с хората, които работят в тази сфера, със специалистите, които да кажат своите изисквания, а не както определя методиката на министъра- на толкова потребители, толкова персонал, при тази заплата…"

На срещата с партньори и потребители от Фондация "Подкрепа за реализация" и Центъра за социална рехабилитация и интеграция към нея коментираха и новостите, които касаят хората с увреждания. За реда за ползване на помощта на личен асистент обяснява социалният работник Диман Михайлов:

"Право на лична помощ през тази година имат всички хора, които са със степен на увреждания 90 и над 90% с чужда помощ. Заявленията се подават в направление "Социални услуги и здравни дейности" към Община Видин… Новото, което е, че личен помощник може да бъде дори и лице в пенсионна възраст, приятел на лицето, роднина, близък роднина и т.н. Те не е нужно да имат някакви други квалификации или курсове. Другото е, че тези пари, 99 лева, които се полагат на лицето за чужда помощ, се спират от Общината в момента, в който лицето почва да ползва личната помощ…Този човек, който ще бъде помощник на лицето, получава 4,33 лева на час. Услугата е почасова. Съобразена е с Кодекса на труда. Не трябва да надхвърля повече от 12 часа. Също така едно лице може да бъде помощник на две лица."

В подкрепа на социалното предприемачество и различни каузи е интернет платформа, която същевременно дава възможност пазарувайки да сме полезни и за другите. Платформата "Дар Пазар" е сравнително отскоро, но вече с много привърженици. Инициативата е на Български център за нестопанско право, а една от програмите на центъра "Предприемачество за нестопански организации" насърчава и подпомага развитието на бизнеса с кауза.  За инициативата разказва Здрава Воденичарова.

Онлайн платформата е място, на което могат да се намерят стоки, предмети, услуги, които социални предприемачи предлагат, за да постигнат своите мисии. Ако си купите от тях, ще подкрепите конкретна човешка съдба, идея, развитие, казват създателите и. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28