Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Родинознание" в училище- ще се повиши ли националното ни самосъзнание

Снимка: Полина Тодорова

От следващата учебна година "Родинознание" ще се изучава, като задължителен предмет в българските училища. Това стана ясно преди дни на среща между групата на Обединени патриоти и министъра на образованието Красимир Вълчев. По другата важна тема за Патриотите от ВМРО - военното обучение в училищата, се разбра, че ще бъде създадена специална програма в Мивнистерството на образованието. Как ще се отразят готвените промени на училищната подготовка и ще приемат ли българските ученици новия предмет? Поддържането на националната идентичност никога не е преставало да бъде цел на образователната система. На проведената среща бяха набелязани важни теми, които управляващите ще следват заедно. Сред тях са проблемите на предучилищното образование, желанието да бъдат обхванати и 4-годишните деца с ангажимента да се поемат и таксите за образование. Коментирани бяха и темите за въвеждане на предметите "Родинознание" и "Военно обучение". Потърсихме за коментар народния представител от ВМРО от Враца Красимир Богданов.

"В момента се изучава учебният предмет "Човекът и обществото" в 3 и 4 клас, но ние смятаме да заменим и постигнахме споразумение с министъра този предмет с "Родинознание". Една отдавнашна наша цел е да бъде засилено патриотичното образование в училище и смятаме, че не само като наименование на учебния предмет, но и като съдържание трябва да има промени в тази посока. Това са неща, които са задължителни в днешния глобален свят, когато идентификацията на отделните национални общности трябва да е много по- силна. Когато бъдат подготвени учебните планове със сигурност ще поискаме да бъде направена проверка на това, което е включено в тях."- уточни народният представител Красимир Богданов.

Преди години предметът "Военно обучение" се изучаваше активно в българските училища. За целта имаше специален учебник, издаден през 1982 година от Военното издателство и той бе за учениците от 9 и 10 клас. Интересът към военното обучение тогава бе голям. Тогавашните гимназисти учат устройството на автомат "Калашников", разглобяване и сглобяване, гражданска отбрана, видове замърсяване- химично, биологично и радиоактивно, как се слага противогаз, схема на атомната бомба, оказване на първа помощ в ядрено огнище на поражение. Сред полезните неща, които са изучавани преди време са например как се превързват различните видове рани или как се обездвижва гръбначен стълб. В момента учениците от 9 и 10 клас учат по 5 часа в Часа на класа "Подготовка за отбрана на страната". За целта има помагало, разработено от Военна академия. Трябва ли днешните ученици да имат знания и умения за действия при кризи от военен характер, терористични актове, природни бедствия, както и оказване на първа помощ?

"Ние няма да въвеждаме учебни предмети, които да бъдат в повече от това, което се изучава в момента. За целта МОН ще създаде програма и от следващата година ще може да се кандидатства по проект "Военно обучение" или поне работното му заглавие е такова към момента."- обясни Красимир Богданов от ВМРО.

Потърсихме преподавател по история във видинско училище. Разговаряхме с Любомир Георгиев, историк и директор на видинската ГПЧЕ "Йордан Радичков". 

"Нищо ново под слънцето, както се казва. Това, което те предлагат е нещо старо- мисля, че те дори използваха израза "възстановява се "Родинознанието". По скоро трябва да се помисли върху промяната на съдържанието. За мен "Родинознанието" е предмет, който наистина трябва да възпитава националното ни самочувствие ... Преподаването трябва да е увлекателно, като приказка- нещо, което ще заинтригува децата и ще ги увлече и ще създаде едно умение, което е много необходимо в днешно време."- обясни Любомир Георгиев, историк и директор на видинската ГПЧЕ "Йордан Радичков".

Потърсихме мнения на ученици от видински училища и техните родители по темата:

"Мисля, че трябва да има такъв предмет. В момента още не сме стигнали до история на България. Средновековна история учим ... Ние сме в пети клас и имаме история и география. Трябва да има такъв предмет, освен ако не дублира нещо, което се изучава и досега от учениците."

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Как да се приспособим към мерките, наложени заради коронавируса

Как да се приспособим към мерките, които бяха наложени заради коронавируса е гледната ни точка в "Посоките на делника". До 21 декември са в сила по-строги мерки за справяне с епидемията от COVID-19. Децата вместо на училище и детска градина са вкъщи. Когато е възможно офисът ни е у дома. Отлагаме срещите с приятели и роднини,..

публикувано на 01.12.20 в 12:08

Лечението на коронавирус във видински условия

Не са малко желаещите за доброволен труд във видинската болница "Света Петка". Дарители ще осигурят  апарати за подаване на кислород. Болницата  има необходимите количества от медикаментите, които се ползват за лечението на болни с коронавирус, каза  директорът на МБАЛ "Света Петка"   д-р Ивета Найденова . "Ние имаме количества,..

публикувано на 30.11.20 в 14:31

Възстановяването на селата е свързано с работа по европейски проекти

"Основната ни цел е да се възползваме от европейските програми, защото бъдещето на малките населени места, каквото е и Аспарухово, е в работа по европейски проекти". Това твърди кметът на селото, Людмила Макавеева - млада и амбициозна жена, чиято основна цел е да оправдае доверието на жителите на селото: " Тази година главният път през..

публикувано на 27.11.20 в 16:30

(По)знанието е отговорът срещу конспиративните теории

Конспиративните теории у нас продължават да са актуални , сочат данните от последното изследване на Тренд , което показва, че все още има висок процент от хора, които смятат, че COVID-19 не съществува . Конспирациите за коронавируса, в които българите вярват, обобщи социологът Евелина Славкова . "Тренд изграждаме традиция в..

публикувано на 26.11.20 в 11:00

Как реагира обществото на новите мерки на здравните власти?

Заради бързото разрастване на пандемията от коронавирус здравният министър Костадин Ангелов заяви, че от 27 ноември трябва да бъдат преустановени всички присъствени учебни занятия, да се затворят молове, дискотеки, барове, ресторанти и кафенета. А извънредната обстановка да се удължи с 4 месеца- до края на март. Предлага се още да се спрат всички..

публикувано на 25.11.20 в 11:29

Помощ за възрастни, самотно живеещи и карантинирани осигуряват Общините

Общините осигуряват помощ за възрастни, самотно живеещи и карантинирани лица с разнасяне на храна и медикаменти по домовете.  Веднага след 13 март, в началото на извънредното положение, голяма част от общините започнаха да подпомагат тези уязвими групи, като много бързо тази социална услуга се превърна в една от най-търсените в цялата страна.  На..

публикувано на 23.11.20 в 14:12

Село Стубел, в което младите се връщат

В рубриката "Добро утро, кмете" гостуваме в село Стубел- село, което постоянно се обновява, село с много млади хора и деца. Намира се в центъра на Северозападна България, община Монтана.  Простира се в широка долина, в южните поли на варовиковата височина Пъстрина (566 м. н.в.) и граничи със землищата на 13 села. Областният град е на 13 км от..

публикувано на 20.11.20 в 12:20