Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каква ще е ролята на Съвета за развитие на гражданското общество

Снимка: Светослав Цветанов



С електронно гласуване ще бъде избран първият Съвет за развитие на гражданското общество. На 20 февруари започва регистрацията на неправителствените организации, желаещи да участват в избора на първия у нас Съвет за развитие на гражданското общество /СРГО/. Съветът е консултативен орган към Министерския съвет за разработване и провеждане на политики, подкрепящи развитието на гражданското общество. Той ще се състои от 15 членове- 14 представители на неправителствени организации, избрани чрез национално гласуване, и председател - вицепремиерът Томислав Дончев.

"С идеята са запознати граждански организации и НПО-тата от Северозапада", обясни Спаска Михайлова от Враца-  експерт в сдружение "Нов път":

"Проведохме среща с НПО-та от Видин, Враца и Монтана по този повод...Гражданското общество и организации имат опит. Поне тези, които са активни в тази насока... Дали можем да отстояваме исканията си и дали е готово гражданското общество да отстоява правата си? Може би по дадени теми да, по други не...Ако има проблем, то той е двустранен относно кандидатстването в такъв съвет...Знаем, че 15 работни дни ще тече регистрацията, а след това ще има срок за проверка и 10 работни дни ще може да се гласува..."- допълни тя.

Администрацията на Министерския съвет инициира създаването на работна група от представители на неправителствени организации и мрежи за изработването на Правилник за организацията и дейността на СРГО. Формирани бяха изборна комисия и секретариат на Съвета. С цел оптимална публичност, прозрачност и обективност на избора бе разработена уеб базирана електронна платформа за национално гласуване, поддържана от Министерския съвет.

За ползите от Съвета разказва Красимир Михайлов от гражданското обединение "Единни за промяна", които бяха инициатори на протестите във Видин с искане за магистрала до София:

"Ако погледнем принципно на тази идея, то аз съм категорично "за". Имам обаче определени притеснения, защото тези хора управляват последните 10- 12 години и доста несправедливости се настаниха в обществото...Би могло едно сдружение да представлява и други. Нашето е пример за това, когато правехме протестите..."

"Има нужда от такъв съвет, защото гражданското общество е пример за развитието на една държава, въпросът е как е направен", коментира Митко Николов председател на видинското сдружение "Достоен живот".

"Да, има нужда от такъв съвет... Имам притеснения обаче, че определени Сдружения ще влязат в съвета. Това означава, че веднъж те определят политиката, втори път- сами контролират собствените си дейности... Има проблеми в начина на избор на членовете на Съвета за развитие на гражданското общество..."

Съветът ще координира изпълнението на националната стратегия за развитие на гражданското общество, ще предлага на правителството план за реализацията на целите й, ще събира информация за финансирането на гражданските организации с публични средства, ще дава становища по всички проекти на нормативни актове, отнасящи се до дейността на гражданските организации.

Срокът за регистрация на гражданските организации за участие в избора на СРГО и за заявяване на желание за членство в него е 15 работни дни, а процедурата за избор на членове на СРГО чрез гласуване продължава в рамките на 10 работни дни. Поканите за регистрация и за гласуване са официални и се публикуват на Портала за обществени консултации /www.strategy.bg/.

Подробности по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Какво ще стане с цените на електроенергията за битовите потребители

Приетите промени в Закона за енергетиката от 2023 г. откриват следващ етап от либерализацията на пазара на електрическа енергия , който предвижда пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия при запазване на регулиран пазар за битовите потребители до 2026 година.  Отпада задължението на Комисията за енергийно и водно регулиране..

публикувано на 18.03.24 в 15:02

Кузман Илиев: Исторически заплахи са надвиснали над България

Преговорите преди ротацията продължават.  Ще постигнат ли съгласие управляващите партньори?  Сглобка или избори?  Политическото статукво в страната дискутирахме в "Посоките на делника" с Кузман Илиев, председател на гражданското движение "България може", икономист, политически анализатор и автор на книгата "България може сама". Радио ВИДИН : В..

публикувано на 14.03.24 в 10:00

Започна ли плавното преминаване към електромобилите

Ерата на електромобилите наближава и до няколко години се очаква те да са огромен дял от всички превозни средства.  През последните години глобалните продажби на напълно електрически (BEV) и хибридни превозни средства (PHEV) не спират да растат. За 2023 г. те са нараснали с 31%, а година по-рано - през 2022 г., постигнатото увеличение е 60%,..

публикувано на 13.03.24 в 11:00

Ротация в кабинета или нови предсрочни избори?

След два дни на преговори  между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, започнаха и консултациите при президента Радев с парламентарно представените политически сили преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство.  "Въпреки че промените в Министерски съвет бяха предварително планирани още преди 9 месеца и въпреки внушителната парламентарна подкрепа,..

публикувано на 12.03.24 в 11:54

Бюджет за всяко едно село

Финансова самостоятелност при управлението на кметствата - не за първи път настояват за такава възможност кметовете на малките населени места.  Всяко едно село в община Белоградчик ще получи собствен бюджет. Решението е гласувано от Общинския съвет, средствата са заложени в тазгодишния бюджет на Общината.  "Заложихме в тазгодишния бюджет..

публикувано на 11.03.24 в 15:31

Село Средогрив в очакване на магазин, автобус и нови пътища

Средогрив е село в Северозападна България. То се намира в община Чупрене, област Видин.  Средогрив е разположено на 276 метра надморска височина от североизточната страна на предбалканския рид Ведерник. На 12 километра е Белоградчик и на 40 километра е Монтана. През селото минава река Лом.  Общо 70 са жителите, които живеят тук постоянно...

публикувано на 08.03.24 в 13:00

Опасна мода: Да караш бързо и да се похвалиш в интернет

Клипове на шофьори, управляващи автомобили с особено висока скорост , нееднократно привличат медийното и обществено внимание в последно време. От началото на годината във Враца има няколко случая на публикувани в социалните мрежи видеоклипове, показващи шофиране с висока скорост, а рекордното установено превишаване на скоростта е с над 100 км..

публикувано на 07.03.24 в 11:15