Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Каква ще е ролята на Съвета за развитие на гражданското общество

Снимка: Светослав ЦветановС електронно гласуване ще бъде избран първият Съвет за развитие на гражданското общество. На 20 февруари започва регистрацията на неправителствените организации, желаещи да участват в избора на първия у нас Съвет за развитие на гражданското общество /СРГО/. Съветът е консултативен орган към Министерския съвет за разработване и провеждане на политики, подкрепящи развитието на гражданското общество. Той ще се състои от 15 членове- 14 представители на неправителствени организации, избрани чрез национално гласуване, и председател - вицепремиерът Томислав Дончев.

"С идеята са запознати граждански организации и НПО-тата от Северозапада", обясни Спаска Михайлова от Враца-  експерт в сдружение "Нов път":

"Проведохме среща с НПО-та от Видин, Враца и Монтана по този повод...Гражданското общество и организации имат опит. Поне тези, които са активни в тази насока... Дали можем да отстояваме исканията си и дали е готово гражданското общество да отстоява правата си? Може би по дадени теми да, по други не...Ако има проблем, то той е двустранен относно кандидатстването в такъв съвет...Знаем, че 15 работни дни ще тече регистрацията, а след това ще има срок за проверка и 10 работни дни ще може да се гласува..."- допълни тя.

Администрацията на Министерския съвет инициира създаването на работна група от представители на неправителствени организации и мрежи за изработването на Правилник за организацията и дейността на СРГО. Формирани бяха изборна комисия и секретариат на Съвета. С цел оптимална публичност, прозрачност и обективност на избора бе разработена уеб базирана електронна платформа за национално гласуване, поддържана от Министерския съвет.

За ползите от Съвета разказва Красимир Михайлов от гражданското обединение "Единни за промяна", които бяха инициатори на протестите във Видин с искане за магистрала до София:

"Ако погледнем принципно на тази идея, то аз съм категорично "за". Имам обаче определени притеснения, защото тези хора управляват последните 10- 12 години и доста несправедливости се настаниха в обществото...Би могло едно сдружение да представлява и други. Нашето е пример за това, когато правехме протестите..."

"Има нужда от такъв съвет, защото гражданското общество е пример за развитието на една държава, въпросът е как е направен", коментира Митко Николов председател на видинското сдружение "Достоен живот".

"Да, има нужда от такъв съвет... Имам притеснения обаче, че определени Сдружения ще влязат в съвета. Това означава, че веднъж те определят политиката, втори път- сами контролират собствените си дейности... Има проблеми в начина на избор на членовете на Съвета за развитие на гражданското общество..."

Съветът ще координира изпълнението на националната стратегия за развитие на гражданското общество, ще предлага на правителството план за реализацията на целите й, ще събира информация за финансирането на гражданските организации с публични средства, ще дава становища по всички проекти на нормативни актове, отнасящи се до дейността на гражданските организации.

Срокът за регистрация на гражданските организации за участие в избора на СРГО и за заявяване на желание за членство в него е 15 работни дни, а процедурата за избор на членове на СРГО чрез гласуване продължава в рамките на 10 работни дни. Поканите за регистрация и за гласуване са официални и се публикуват на Портала за обществени консултации /www.strategy.bg/.

Подробности по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Достойни ли сме за Ботев?!

Днес честваме подвига на Христо Ботев и почитаме паметта на всички загинали за свободата и независимостта на България. Поетът-революционер- останал завинаги на 28 години, но оставил неоценимо наследство от гениални стихове, ярка публицистика и проза и дал живота си за това сега да можем да се наречем свободни. Днешният ден е повод да се замислим, че..

публикувано на 02.06.20 в 13:22

Музиката през детските очи

На 1 юни ви срeщаме с талантливи деца от Северозапада. С детски песни и празнично настроение ще отбележим Деня на детето в ефира на Радио ВИДИН. Вокална група "Детски свят"- град Мездра е създадена през 2001 година. За тези 19 години много талантливи деца са се докоснали до магията на песента. Ръководител на групата е Анета Петкова :..

публикувано на 01.06.20 в 14:17

В Плешивец се притесняват при всеки проливен дъжд

В ружинското село Плешивец не могат да забравят трагедията от 2014 година, когато заради обилните дъждове местната река преля и наводни къщите и стопанските постройки. Преди няколко дни поройни дъждове и буря за малко не предизвикаха нов потоп там. Селото се размина само с наводнени мазета и отнесена настилка на десетина улици.  "Подобни..

публикувано на 29.05.20 в 17:00

След извънредното положение: Хайде на хорото, но без да се докосваме!

На 24 май работещи в танцови музикални школи излязоха на протест пред Министерския съвет, за да изразят негодуванието си, че школите са все още затворени като част от мерките срещу коронавируса. След протеста танцовите зали, театрите и оперите вече могат да работят и на закрито при определени изисквания. Ще се справят ли самодейните състави и..

публикувано на 28.05.20 в 14:48

Станахме ли по- дисциплинирани заради коронакризата

Кризата, която ни връхлетя в началото на 2020 година се отрази негативно върху всички сфери на социалния и икономическия живот на жителите на много страни по света. Хората не бяха подготвени за подобно предизвикателство и в началото дори много от тях изпаднаха в паника от събитията, които възникваха час след час и неизвестните ставаха все повече и..

публикувано на 27.05.20 в 12:22
Паметник на въстаника пред Пановата къща в Белоградчик

170 години от въстанието във Видинско- истинското поражение е в забравата

Навършват се  170 години от въстанието в Северозападна България . Въстание, което по своето величие и трагизъм не отстъпва на Априлското, но за съжаление е потънало в забрава. Причина за бунта срещу османския поробител е тежкото положение на българите в този край, исканията за реформи, административна автономия и самоуправление на местното население...

публикувано на 26.05.20 в 14:05

Могат ли да се оптимизират социалните услуги в условия на криза

Община Монтана въвежда механизми за реорганизиране на социалните услуги в условията на криза и извънредно положение. Предприетите стъпки са резултат от съвместната работа на "Форум Гражданско Участие", Български център за нестопанско право и сдружение "Закрилници" в рамките на инициативата "Вход за граждани". "Забелязахме доста липси в голяма..

публикувано на 25.05.20 в 12:09