Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 17 март 2020 година

| обновено на 17.03.20 в 18:15
Снимка: Община Видин

Медицинските специалисти от направление "Социални услуги и здравни дейности" към Община Видин, снабдени със защитни облекла, маски и ръкавици, премериха температурата на пътниците с безконтактни термометри, пристигащи от София. Мярката за превенция на разпространението на коронавирус бе предприета, след като вчера Общинският кризисен щаб взе решение на свое заседание. Тя се отнася за проверка на пристигащите автобуси и влакове от София. Изготвен е график, по който ще се работи ежедневно в периода на обявеното до 29 март извънредно положение в страната, се казва в прессъобщение на общинската администрация.


Екипи на РЗИ вече дежурят денонощно на Гранично контролно пропускателните пунктове в областта, които работят. Това каза областният управител Момчил Станков, в отговор на въпрос на Радио Видин, по време на днешния брифинг във връзка с разпространението на COVID-19. За момента няма установена положителна проба за коронавирус в област Видин, но са взети много проби за изследване, допълни областният управител. Някои от населените места, в които живеят хората дали проби са Новоселци и Рупци.


Опашка от 7 километра чакащи товарни автомобили има на Дунав мост 2 на изход от страната към Румъния. Полиция конвоира транзитно преминаващите камиони, съобщи директорът на дружеството, което стопанисва съоръжението Любомир Низамов.


Министър-председателят Бойко Борисов посети една от фабриките на завод "Аполо" във Враца, където се произвеждат защитни облекла. Компанията изработва водонепроницаеми облекла по най-високите стандарти. Ръководството на фабриката демонстрира специалните сертифицирани платове, които не пропускат въздух и вода. Близо 300 броя защитни облекла ще бъдат произведени още днес във фабриката, а още 1600 броя – до края на утрешния ден.


Във Видин все още няма положителна проба за коронавирус. Вчера и днес не са карани хора със съмнения за коронавирус до инфекциозно отделение, съобщи директорът на видинския спешен център д-р Станислав Поломски.


Още по-строги мерки в борбата с коронавируса въведе кметът на Монтана Златко Живков. Той издаде трета заповед от въвеждането на извънредно положение заради коронавируса. С нея в Монтана се ограничава достъпът на хора до парковете и градинките. Затварят се нощните и увеселителни заведения. Банките и аптеките ще продължат да работят. Обособените за храна места в търговските обекти се затварят. Жителите на Монтана да ограничат до минимум излизанията извън дома без причина са сред новите мерки.


В Белоградчик мерките за сигурност, въведени с обявеното извънредно положение, затвориха ресторанти, кафенета, заведения за бързо хранене. Общината е направила организация да се извършват всички услуги. Ще има дежурни в "Местни данъци и такси" и в Център за административно обслужване.


В изпълнение на противоепидемичните мерки, приети от Общинския оперативен щаб към Община Мездра за превенция на разпространението на коронавируса, служители на Общинското предприятие "Чистота" продължават поетапна дезинфекция на уличната мрежа в град Мездра.  Община Мездра обяви телефони за връзка с Общинския оперативен щаб за превенция на разпространението на коронавируса: 0885 69 55 04 и 0910/ 9 21 02 - Дежурен при Община Мездра, 0887 46 24 00 - Иван Аспарухов, кмет на община Мездра.


В Мизия и кметствата ще има дежурни здравни работници, които ще следят за предотвратяването на струпване на хора на едно място и ще дават указания за личните мерки, които всеки от нас трябва да спазва в създалата се епидемиологична ситуация, съобщиха от Общината. Здравните работници се проверяват от днешна дата. Това беше решено след заседание на Оперативен щаб за превенция на разпространението на COVID-19 на територията на общината.


Във врачанската болница още не е разкрито инфекциозно отделение, в което да бъдат изолирани случаите на заразени с коронавирус. В началото на миналата седмица по време на заседание на Областния медицински съвет властите обещаха такова отделение да има, тъй като в момента единственото място за подлагане под карантина е в Бяла Слатина.


Национална благотворителна кампания "Заедно срещу коронавируса" започна Българският Червен кръст. Инициативата е в подкрепа усилията на Националния оперативен щаб срещу коронавируса  за справяне с епидемиологичната ситуация. С набраните средства БЧК ще обезпечава нуждите от всичко необходимо за ранното откриване, ограничаването на разпространението и лечението на COVID 19.


Заради ограниченията и мерките, наложени от разпространението на COVID-19, младежи от Видин решиха да помагат безвъзмездно на възрастни хора във Видин с покупка на хранителни стоки и лекарства. Инициативата е на Мартин Георгиев, ученик в 12 клас в ПГ "Проф д-р Асен Златаров" Видин и на Антонина Лозанова, студентка в УНСС. Младежите призовават всеки, който познава самотноживеещи възрастни хора в нужда, да ги потърси. Телефоните им можете да намерите на сайта на Радио Видин, както и в социалните мрежи.


Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет /ВСС/ прие мерки за превенция и ограничаване на разпространението на COVID-19 за всички съдилища на територията на страната. Преустановява се разглеждането на всички видове дела за периода на обявеното извънредно положение. В Административен съд-Видин, се преустановява разглеждането и образуването на дела, освен описаните в Заповед №11/16.03.2020г. на председателя на Административен съд-Видин. В Окръжен съд-Видин и районните съдилища, се преустановява разглеждането и образуването на дела, освен описаните Заповед №175 и 177/16.03.2020г. на председателя на Окръжен съд-Видин, публикувана на сайта. Всички останали дела, извън посочените ще се отсрочат за определени дати след крайната дата от периода на обявеното извънредно положение. Подаването на документи се извършва по пощата или по електронен път, а справките по делата да се извършват само по телефоните, обявени на сайтовете и входните врати на съдилищата, по електронен път на обявените от тях електронни адреси.


През миналата година в Окръжен съд- Враца са постъпили 565 наказателни дела, личи от годишния анализ. От тях най- много са частните наказателни дела на първа инстанция- 365, а наказателните от общ характер дела на първа инстанция са 50.


Йовчо Йовчев е новият заместник-кмет на община Козлодуй. Неговият ресор като заместник-кмет на община Козлодуй ще включва устройство на територията и обществени поръчки.


Община Враца стартира за четвърта поредна година инициативата "Най-родолюбив клас". Тя е част от програмата на Ботевите дни, провежда се под патронажа на кмета Калин Каменов  и има своята история, обясни Стела Димитрова, началник отдел "Образование, култура, спорт и туризъм" в община Враца.


Стартира поредното издание на Националния конкурс и среща на малките философи "Малкият принц" в Селановци. В конкурса взеха участие  73 ученици от цялата страна  от 18 области на страната. Вече са известни победителите в първия кръг сред децата  от втори до четвърти клас.


Катастрофа край Враца осигури трима нови пациенти на инфекциозното отделение на белослатинската болница. Пострадалите са пътували за "Пирогов". Информацията беше потвърдена от изпълнителния директор на МБАЛ "Христо Ботев" във Враца д-р Петър Керемедчиев.


Заради размножителния период до 15 май се забранява уловът на бяла риба, която е разпространена в язовир "Огоста" край Монтана. Това съобщи Валери Спасов, старши специалист в отдел "Рибарство и контрол”. До 30 април важи забраната за щука. Контролът по вътрешните водоеми и реките в област Монтана е засилен.


Град Мизия попада в 10-километровата зона около промишлен птицевъден комплекс, в която ще бъде извършена безплатна ваксинация на домашни птици в личните стопанства, срещу Нюкясълска болест, съобщиха от Общината. Необходимо е в срок до 23 март 2020 г. включително,  да заявите по телефона в Община Мизия броя и вида на птиците в личните си стопанства.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30