Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Реална ли е заплахата от COVID-19

Снимка: Радио ВИДИН
Реална ли е заплахата от COVID-19? Това ви попитахме в анкета на страницата на Радио Видин във Фейсбук тази сутрин. Възможните отговори са: "Да, всички сме застрашени" или "Не, заплахата е преувеличена". Резултатите към този час показват, че 500 човека са гласували до момента. 311 /62%/ смятат, че заплахата е преувеличена, 189 /38%/- че е реална. Гласуването продължава.

Ето и някои от коментарите под публикацията:

Петьо Гергов написа: Тук са безсмъртни, но задайте този въпрос на българи в Италия, Испания, Франция, или САЩ, ако искате да получите реален отговор. За да ви отговорят реално дали е реална заплахата, трябва (дано не се стигне до там никога) да започнат да губят близки, роднини, приятели и родители, вместо само пари и социални контакти.

Според Нели Илиева обаче заплахата от вируса е преувеличена и то доста. Тя обяснява, че вирусът е като всеки друг създаден от два вируса- единият засяга стомашно-чревния тракт, а другият- дихателната система, но не е страшен толкова, колкото го казват.

Маги Стефанова смята, че всички сме застрашени, както всяка година от респираторни заболявания и инфекции. Според нея освен маски, трябва да се слагат и ръкавици, защото реално хората спазват дистанция, но пипат повърхности където и да отидат.

Марияна Велкова, която от години живее в Италия пише: Такова нещо, което се случва тук, не пожелавам на никого. Истински ад е. Да гледаш как хората губят близки и приятели без да могат дори да се сбогуват с тях е нещо неописуемо. Това е самата истина- никой не е защитен.

Ивайло Каменов е на мнение, че във Видин мерките трябва да са най-строги, "защото като знам дереджето на нашата болница, жална ни майка! Няма помещение (преди години затвориха инфекциозното), няма инфекционисти, недостиг на реаниматори, картинката е плачевна! Да се молим на Господ всичко да е наред и да е благосклонен!"


Вижте още

Отличие за Наталия Георгиева от международен фестивал за поезия

Доктор по наказателно право от Лом спечели международна награда за поезия. Наталия Георгиева е отличена за "Най-добър международен поет" от журито на фестивала "Литературни искри" в Гостивар, Северна Македония. Наградата е за стихотворението "Откровение", обясни авторката: "Конкурсът е международен, в него взеха участие тази година..

публикувано на 27.05.20 в 15:04

Симфониета Видин се завръща с концерта "Отново заедно"

Симфониета Видин се завръща пред своята публика след двумесечния период на извънредното положение с  концерта  "Отново заедно".  Заради противоепидемичните мерки концертът ще бъде на откритата сцена в крепостта "Баба Вида", обясни директорът на институцията Мирослав Кръстев: "Да, това е първия ни концерт след два месеца и нещо пауза, и се..

публикувано на 27.05.20 в 15:00

Nasimo прави стенопис във фоайето на Английската гимназия във Видин

В Английската гимназия във Видин се прави вътрешно освежаване .  Едно от новите неща в училището ще е стенопис  във фоайето , по мотиви на Радичков. Той ще бъде изрисуван от световно известния творец Станислав Трифонов - Nasimo и неговия екип . Идеята е на училищното настоятелство, а средствата за целта са събрани чрез дарителска..

публикувано на 27.05.20 в 14:50

ПМГ "Екзарх Антим I" посреща Световния ден на предизвикателството със спортна база мечта

С модерна спортна база посрещат Световния ден на предизвикателството - 27 май, учениците и учителите от Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. Мултифункционална спортна зала, тенис корт, модерни лекоатлетически съоръжения са част от придобивките, които математиците нямат търпение да изпробват, разказва преподавателят по физическо..

публикувано на 27.05.20 в 14:00

Изпитите по български език и математика за седмокласници ще са върху съкратен материал

Усилена подготовка върви сред  седмокласниците, на които им предстои  национално външно оценяване НВО. На 15 юни е изпитът по български език и литература, а на 17 юни - по математика. Изпитите ще започват в 9 часа, в повече на брой стаи, като във всяка ще има по 10 деца и един квестор. Ще има и камери.  За да няма  струпванията на родители и ученици,..

публикувано на 26.05.20 в 16:55

Предстоят матури 2020

Поради пандемията тази година датите за провеждане на матурите бяха променени и изместени през юни. Държавният зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература ще се проведе на 1 юни, а вторият задължителен изпит по предмет по избор ще е на 3 юни. На 2 и 4 юни ще са изпитите по желание на зрелостниците. За учениците от професионалните гимназии,..

публикувано на 26.05.20 в 16:10

25 години от регистрирането на общество "Бяло братство"

На 26 май се навършват 25 години от регистрирането  на общество "Бяло братство" по Закона за вероизповеданията.  Всемирно бяло братство e учение и школа създадено от Петър Дънов в България през 1897 г.   Според  Дънов това е  "учение за развитието на душата, ума и сърцето... носи спокойствие на сърцето, носи светлина на ума, обнова на душата и сила..

публикувано на 26.05.20 в 14:50