Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 7 април 2020 година

Снимка: Иванка Петрова

На 7 април отбелязваме Световния ден на здраветоЛекарите в Белоградчик се връщат на работа, пациенти с коронавирус ще се насочват към Видин и Монтана. В лечебното заведение ще приемат пациенти с други заболявания, каза след среща с министъра на здравеопазването председателят на Общинския съвет Боян Минков.


8 души, контактували с пастора от Лом са поставени под карантина. Мъжът с коронавирус се лекува в инфекциозно отделение на болницата в Монтана от миналия вторник. Прокуратурата проверява случая.


Втора положителна проба на коронавирус във Враца. Майката на заразения с Covid-19  мъж от врачанския квартал Бистрец е дала положителна проба за коронавирус.


Изплащането на пенсиите за април започна от днес. Заради извънредното положение изплащането на пенсиите през април ще продължи до 23-ти, като в пощенските клонове са организирани т. нар. "зелени коридори", в които до 12 часа приоритетно ще се обслужват хора в пенсионна възраст. Взети са мерки за безопасност при раздаването на пенсиите във Враца. В пощенските клонове със специална маркировка са оказани местата, на които пенсионерите могат да чакат на безопасно разстояние един от друг. Доброволци раздават безплатни маски на пенсионерите, които нямат.


Лекарства за хронично болни- само срещу рецепта дават видински фармацевти. Това е напълно нормална практика и тя е задължителна от доста време, поясни д-р Емил Мушанов, общопрактикуващ лекар от Видин.


Започна раздаването на хранителни пакети на лица от Патронажната грижа. До края на седмицата близо 260 крайно нуждаещи се жители на Враца и населените места на общината ще получат безвъзмездно хранителни продукти. Даренията са част от кампанията на Община Враца и Сдружение „Аз Обичам Враца“, в рамките на която местни фирми и граждани даряваха хранителни продукти.  


Първите 10 доброволци в община Лом започнаха да помагат на самотноживеещи и трудноподвижни хора, които не са обхванати от патронажната грижа. Те купуват храна, лекарства, продукти от първа необходимост и са в постоянна връзка с крайно нуждаещите се по време на извънредното положение.


Областният съвет на Български Червен Кръст - Видин направи извънредна акция на хранителни продукти по линия на Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане. Остатъчните количества от храните, раздавани на бенефициентите по програмата се раздават по списъци, определени от Агенцията за социално подпомагане, на база лица над 65 годишна възраст, самотни, социално слаби с чужда помощ. Пакетите включват 16 вида пакетирани хранителни продукти.


Над 4000 души са подали данъчни декларации във Видин и Монтана. 80 % от декларациите подадени по електронен път.
Почти 2 000 души са подали годишните си данъчни декларации за облагане на доходите, съобщиха от офиса на Национална агенция за приходите във Видин. В Монтана 2366 от документите са постъпили в офиса на агенцията.


Почти тройно са се увеличили безработните във Видин. 435 са новорегистрираните безработни от 13 март до 03 април в област Видин. 66% от тях при регистрацията си са заявили, че са освободени от работа поради кризата с коронавируса, съобщават от Дирекция "Бюро по труда" - Видин. Освободените са били заети предимно като сервитьори и готвачи, показа анкета на радио Видин.


Главният виросолог в Националния оперативен професор Тодор Кантарджиев днес провери организацията на общинския пазар в Монтана. Причината за посещението е заповедта на министъра на здравеопазването за въвеждане на строги мерки във фермерските пазари от началото на сезона. Той даде точни указания къде да бъдат поставени маркерите за преминаване, информационните табели и как да се увеличи дистанцията между търговците.


Със заповед на кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков се възобновява дейността на местното тържище, считано от утре, 8.04.2020 г. Решението за затварянето му от 19.03.2020 г. е част от превантивните мерки, които Община Видин предприе във връзка с борбата срещу разпространението на COVID-19 и в условията на обявеното извънредно положение в цялата страна.


Освобождават от наем засегнати от кризата търговски обекти в Мездра. Председателят на ОбС Мездра насрочи заседание на 09.04.2020 година /четвъртък/ от 16.00 часа с Проект за дневен ред от 28 точки. 


При засилени мерки за дезинфекция проведе заседанието си Общинският съвет в Ружинци. На него не присъстваха кметове на населени места и кметски наместници, каквато е била практиката до сега. Дадено е предварително съгласие за изработване на подробен устройствен план на имоти частна общинска собственост за нуждите на кариера за добив на строителни материали в местността "Бела стена“ край Ружинци, която в бъдеще ще осигури работни места, каза кметът на общината Александър Александров.


Продължава пролетното почистване на уличната мрежа и кварталите на град Видин. В момента се коси по булеварда на града. Улиците се дезинфекцират с препарата и белина.


От Община Враца съобщават за предстоящо провеждане растителнозащитни дейности. Дезинфекция и дезинсекция на площите ще има на 9 и 10 април.  Местностите, които ще бъдат обработени против плевели са - „Басак“ и „Сливова“, с обща площ от 400 дка. Карантинният период след третирането ще е 35 дни.


Масово мият улиците в Монтана. Това е един от елементите на пролетното почистване на града, съобщи кметът Златко Живков. През почивните дни екипите на общинското предприятие "Чистота” са работили извънредно за почистване на сметища в различни райони на града и селата.


В по-специфична обстановка, заради извънредното положения в България, ще посрещнем най-големите християнски празници Цветница, Страстната седмица и Възкресение Христово. Въведени са специални мерки от Светия синод, с цел безопасността на миряните, обяви Видинският митрополит Даниил.



Кметът на Община Лом д-р Георги Гаврилов издаде заповед за въвеждането на предпазни мерки
във връзка с предстоящите празници Цветница и Великден.


Във Враца стартира съвместна кампания на Регионалното управление на образованието, група общински съветници и отборът по стрийт фитнес "Bulgarian Bulls" - "Спортувай вкъщи".


14-годишен е грабителят, пребил от бой възрастна жена за 40 лева, златен пръстен и мобилен телефон. Това стана ясно на извънреден брифинг на полицията и прокуратура във Враца. Извършителят бе задържан от полицията часове след инцидента.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34