Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кога и как ще се върнем на работа

Снимка: Радио ВИДИН

В секторите търговия, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство има над 900 хиляди работници; над 100 хиляди са в култура, спорт и развлечение. Това прави над 1 милион души, които или са спрели работа, или работят в много малка степен. Данните са на бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев. Над 44 000 работещи от 81 големи и средни предприятия вече са засегнати от започналата криза заради пандемията с Covid-19 и въведеното извънредно положение у нас. Това сочат данните от проучване на КНСБ. 

Всички намираме варианти как да се приспособим към обстановката. Кога обаче ще се възстанови икономиката ни?

"Хората малко са притеснени. Мисля че нямат много пари. На новините гледам хората останаха без работа. Ще се отрази отрицателно", смята Иван Кирилов, който продава разсад на видинския пазар.

Бисерка Дионисиева продава плодове и зеленчуци:

"Бих искала да бъде много добре, да има много хора и клиенти в пазара, но клиенти в последните няколко години има все по- малко. Но ние и на това сме доволни.Това ми е работата, оттук си изкарвам заплатата, оттук си плащам осигуровки. Като нямам дори и толкоз, откъде да ги взема тези пари?"

Анелия Спасова е секретар на читалище "Съзнание" в село Долни Вадин, община Оряхово. Намерили са начин читалището да продължи да работи онлайн, въпреки мерките и извънредното положение.

"Със сигурност ще живеем, но ще бъде по нов начин. Ново ще ни бъде виждането. Защото много хора сега си дават сметка и си пренареждат приоритетите. Ние като читалище започнахме много бързо да преструктурираме дейности. Стартирахме онлайн читалище... Със сигурност ще ни трябва време. В един момент утре, да тръгнем да се прегръщаме и да скъсим разстоянието, няма да ни е толкова лесно. Аз не съм скептична, но трябва да гледаме и реално на нещата. Може би една година трябва да мине, докато влезем в нормален ритъм"
, каза Анелия Спасова.

Снимка: ПП ВРАЧАНСКИ БАЛКАНПриродозащитен център "Натура" във Враца работи с деца и туристи. Сега децата са си вкъщи, а туристите ги няма, защото хората не пътуват. Според Георги Антонов- експерт в Природозащитен център "Натура"- няма да е чак толкова трудно да влязат в нормален ритъм на работа след края на извънредното положение:

"Рутината, която сме си създали ще ни помогне и аз съм сигурен, че всички тези неща, които сме правили досега и това, което не успяхме да направим, заради извънредното положение, ние не сме го отменили, ние просто сме го отложили във времето. Според мен ще успеем да се справим, може да е малко по- натоварено...Всички, с които работим, много бързо ще успеят да се върнат към стария си начин на действие. Този глад, който ще бъде натрупан за подобни мероприятия и за посещение на някакъв природен обект, това нещо ще се засили като желание."

Туристическият информационен център във Вършец не работи. Хотелите и къщите за гости, също. Ще има ли глътка въздух за туризма тази година?

"И ние като другите центрове в страната, със заповед на кмета не работи Туристическият център. Това ще е докато кажат, че ще паднат мерките. След това, предполагам, че ще бъде много трудно нещата да се организират и да тръгнат... Ние сме малък град. Единственият плюс който е засега е, че няма заболели от Covid-19. Да не забравяме, че Вършец се слави с чистия въздух. Дано това да е най- големият плюс за хората, които след време ще се решат да дойдат. Ако видим лъч светлина, това може би ще стане към края на август", смята Даниела Лилова- експерт "туризъм" в Община Вършец. 
Туроператорите също не работят. Хората не пътуват организирано нито в страната, нито в чужбина. За тези фирми мярката 60/40, която правителството въведе, за да подпомогне бизнеса, не е приложима.

"Ние сме спрели напълно, не извършваме никаква дейност, за да имаме някакви средства и да можем да продължим нататък с помощта на държавата. В същото време няма никакви данъчни облекчения и подпомагане на самоосигуряващите се", каза Анелия Стефанова- управител на туристическа агенция "Елит-М Травел" от Монтана и прогнозира, че в следващите 3-4 месеца няма да има добро развитие на туризма.

Липсата на средства и уплахата от заразяване са основните причини, за да не тръгнат по екскурзии хората още от средата на май.

"Това стоене вкъщи и оставането без средства е голяма пречка, за да може човек да си позволи пътуване дори, ако е и в страната. Може да помислим и по-оптимистично и да предположим, че хората ще бъдат уморени от стоенето вкъщи и ще тръгнат да търсят някакво разнообразие, което би тласнало туризма към някакво развитие и то основно ще се тръгне в посока вътрешен туризъм. Международният туризъм за момента ще бъде на по- заден план, тъй като не знаем мерките, които се взимат в съответната страна какви са, до какво би довело всяко едно пътуване", обясни Анелия Стефанова.

В момента най-големият проблем на туроператорите са предплатените пътувания- парите, които клиентите са дали за авансово плащане са платени на контрагентите като транспортни фирми и хотели:

"Парите са дадени на нас, ние сме ги предали нататък по веригата и сега клиентът ги търси от нас, но парите ги няма."


Снимка: личен архивНапълно възстановяване скоро е почти невъзможно, прогнозира Вартан Папикян- предприемач от Видин. Според него, мерките, които държавата въведе, са неуспешни за малкия и среден бизнес:

"Много общини в България подходиха далеч по-практично и уместно, отколкото държавата. Тъй като те не могат да финансират дейността на малкия бизнес, облекчиха за следващите месеци, докато продължава извънредната ситуация, да не плащат хората наеми, данъци."

Един от най- засегнатите сектори в България е ресторантьорският бизнес. След като бъде разрешено да се работи, е нормално хората да подходят плахо.

"Малко време трябва да отмине, да се успокоят хората. Буквално всеки загубен ден, с малко клиенти, струва страшно много пари на работодателя във вид на наем, на данъци, във вид на заплащане на обслужващия персонал, осигуровки, абсолютно всичко. Мерките на държавата са изключително слаби, даже малко обидни."

Още по темата може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

АБЗ: Застрахователната култура на българина остава ниска

Застрахователната грамотност в страната e на ниско ниво, сочи проучване на Асоциацията на българските застрахователи . Налице е значителна степен на неразбиране и слаба информираност за застраховането и застрахователните продукти, се казва в анализа и се посочва, че това е и бариера пред по-високото ниво на ползване на застрахователните..

публикувано на 24.09.20 в 11:00

Занаятчийски базар във Видин- на почит ли са занаятите

Видин ще бъде домакин на Първи занаятчийски базар, който ще се проведе на 26 септември 2020 година от 9.00 до 19.00 часа пред историческия музей "Конака". Организатор на проявата е Община Видин, съвместно с Регионалната занаятчийска камара. В първото издание ще участват местни производители и занаятчии, а идеята е базарът да се  провежда всяка..

публикувано на 23.09.20 в 13:06

"22 септември е връх в българската държавност, който трябва да следваме и днес"

Днес се навършват 112 години от обявяването на българската независимост . Гост в студиото на Радио Видин бе историкът Захари Захариев: "22 септември е своеобразен връх в българската държавност. За да може една държава наистина да заеме своето място на картата на Европа, тя трябва да получи съответните символи и да бъде призната от всички останали..

публикувано на 22.09.20 в 11:45

Кампания набира средства за телефонна линия за мъже, упражняващи домашно насилие

Национална телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие, осъществява екип на Фондация "Асоциация Анимус". Организацията работи от 25 години в областта на подкрепата на хора, които са станали жертва на насилие. "Ние оперираме дълги години един горещ телефон за пострадали от насилие и той е безплатен за хората- 0800 186..

публикувано на 21.09.20 в 13:56
Мали Дреновец

Мали Дреновец- спокойното село без магазин, но с гостоприемни и мили хора

Тази сутрин "Посоките на делника" ни отвеждат в гостоприемното село Мали Дреновец, за да покажем поредното малко село в Северозапада.  Мали Дреновец се намира в пределите на община Димово. Съседни на Мали Дреновец са селата Владиченци, Държаница и Арчар.  На 6 км е от село Арчар, но е доста по-високо и пътувайки нагоре по завоите, усещаме как..

публикувано на 18.09.20 в 12:00

Автоинструктори подготвят протест заради промени в обучението на шофьорите

Заради " липса на компетентност и затрудняване работата на учебните центрове " автоинструктори  планират общонационален протест в цялата страна. Публикуваният за обществено обсъждане проект, с който се променя Наредбата за условията и реда за обучение на бъдещи шофьори , предизвика недоволство сред някои от автошколите. От Съюза на..

публикувано на 17.09.20 в 10:15

Линия на бедност и минимална работна заплата- какво реши Тристранката

Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава в понеделник и обсъди промяна в начина за определяне линията на бедност и размера ѝ за следващата година. Социалният министър ще предлага еднолично размер на линията на бедност само при спад на брутния вътрешен продукт и само при особени обстоятелства, в каквито е страната ни в..

публикувано на 16.09.20 в 12:25