Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Каменов:"Във Враца ще бъде изградена специализирана лаборатория за COVID-19"

Снимка: http://kalinkamenov.com

Как Община Враца работи в условията на изолация по време на пандемия. Докъде стигна кампанията за събиране на средства в помощ на местната болницата и социално слаби жители на общината. Как помага и какви мерки са взети за облекчаване на местния бизнес? На Велики петък питаме кмета Калин Каменов, кое е най-трудното решение, което е взел по време на извънредно положение.

"Рестрикциите по отношение на бизнеса и икономиката. Много е неприятно да видиш как градът опустява, как животът буквално спира заради това, че една не малка част от фирмите и бизнеса са принудени да затворят врати заради епидемиологичните мерки. За всички ресторанти, заведения и кафенета, за всички, които са попаднали под рестрикциите не е приятно да бъде издавана заповед, която ограничава тяхната работа, но пък в крайна сметка важен е най-вече животът и здравето на хората и аз мисля, че с общи усилия ще успеем да превъзмогнем тази неприятна ситуация, защото животът е на първо място...

В рамките на извънредно положение Община Враца продължава да обслужва гражданите при строг пропускателен режим, независимо от лекото им недоволство от ситуацията. Но в крайна сметка тя е такава, че всички трябва да се съобразяваме с нея. За всички общински структури сме подсигурили дезинфектанти. Такива има и на кооперативния пазар, където са поставени и съответните указателни табели, за да могат да бъдат контролирани входовете и изходите. Медицинско лице измерва температурата на служителите и гражданите при влизане в сградата на Общината. Призоваваме и нашите съграждани да използват електронните услуги на Общината. Успоредно с измиването на улиците се извършва и дезинфекция на парковете и спирки на градския транспорт, обществени пространства, банки и институции, пощенски клонове, както и площадките на съдовете за сметосъбиране.

Вече сме раздали безплатно над 2 000 маски на възрастни лица по време на получаване на пенсиите както в града, така и в населените места от общината. Успяхме да организираме и десетки доброволци, които се включиха в инициативите на Община Враца.

Искам да благодаря на всички наши съграждани, които спазват мерките, въведени със заповедта на министъра и с моята заповед за територията на община Враца. Наблюдението ми е, че 95% от жителите спазват мерките и забраните, но за съжаление все още има и едни 5%, които смятат, че това е някаква световна конспирация. Мисля че има добре създадена организация за спазване на мерките и ежедневно служители на звено "Инспекторат" заедно с полицията и РЗИ извършват проверки както на търговски обекти, така и на обществените места в града. На нарушителите се издава първо полицейско разпореждане, а при повторно нарушение се съставят и актове. До този момент сме съставили над 25 акта за неспазване на противоепидемичните мерки, основно заради липсата на маски и струпването на много хора на едно място. Издадени са и над 100 полицейски разпореждания на хора, които не спазват разпоредбите.

Що се отнася до въпроса, дали лечебните заведения във Враца имат ресурса да се справят с тази зараза, очевидно имат, защото за момента и двата случая на заразени с COVID-19 са с положително развитие.

И една хубава новина: Благодарение на съдействието на Министерството на здравеопазването, във Враца ще бъде изградена специализирана лаборатория за COVID-19, като следващата седмица се очаква и доставката на 500  PCR теста за изследвания. Това означава, че във Враца ще бъде окрита единствената такава лаборатория в Северозападна България и пациенти от Видин, Монтана и Враца ще могат да се изследват тук.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21
Диана Ефтимова

Диана Ефтимова: За предизвикателствата пред изборите 2 в 1

На 9 юни ще гласуваме за евродепутати и предсрочно за български парламент. Предизвикателствата пред вота 2 в 1 коментира Диана Ефтимова, председател на Управителния съвет на Институт за развитие на публичната среда.  "Предизвикателствата ще бъдат по няколко линии. На първо място по отношение на машинното гласуване това, което..

публикувано на 10.04.24 в 13:11