Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмокласници от Берковица създадоха книга по история

Снимка: Фейсбук ОУ "Иван Вазов"-гр. Берковица


Седмокласници от ОУ "Иван Вазов" Берковица създадоха книга, свързана с изучавания материал по история. Четивото се нарича  "България след Втората световна война. Комунистически период". В него са включени няколко раздела: Периодът 1944-1947 година, Установяване на тоталитарно управление, Икономически промени в града и селото, Обществото след 1950 г, Режимът на Тодор Живков, Българската култура, България в Източния блок, Резюме, Интересни факти, Речник с непознати думи. Учениците създават  тази книга с помощта и под ръководството на своя учител по история Нанси Недкова:


"Идеята за книгата ми дойде спонтанно. Един ден, когато подготвях уроците си, прелиствах една моя любима книга "Балканите - начин на употреба" на доц. Стефан Анчев. И тя съвпада с периода, който изучаваме с децата. И тогава си казах: "Защо да не опитаме и ние да си направим кратка историческа книга, която децата да разберат?" А как да я разберат, освен ако не я напишат самите те. Така ми дойде идеята за този проект. С тази книга се опитах да откликна на молбата на г-жа Трайкова, да въведем проектобазираното обучение в училище и идеята се оказа чудесна. Децата ни са много креативни. Разделих ги по групи, възложих им задачи и дори назначих отговорници. И така процесът по работа на книгата остана в техните ръце... И така стигнахме да почти готовия вариант на книгата, но аз усетих, че нещо липсва и ги попитах къде им е историческия речник. Те ми отговориха, че нямат нужда от такъв, защото всички думи са им познати. Попитах ги веднага какво е Комсомол и те замълчаха. И се съгласиха с мен, че наистина се нуждаят от такъв речник и го добавиха... Останах много доволна от екипната работа на децата. Обсъдихме с нашата директорка варианта книгата да бъде разпечатана и да бъде подарена на децата..."
 

Седмокласниците Донко Тодоров и Антонио Видов от ОУ "Иван Вазов" Берковица са част от екипа, който създаде  книгата, свързана с изучавания материал по история. В момента тя е публикувана на Фейсбук страницата на училището /ОУ "Иван Вазов"-гр. Берковица/, предстои да бъде отпечатана. За това как се поражда идеята  разказва Донко Тодоров, ученик в 7 клас: 


"Първото - госпожата ни зададе тази задача и второто - това е най-интересния исторически период на България. Беше ми интересно как е станал превратът. Най-силно ме впечатли колко бързо са се организирали Съветската армия и комунистите и са направили преврата за едно нощ... Работим в електронна среда и всеки си има задача и работи по нея, аз бях отговорник, с още трима съученици за оформянето на книгата... Беше много интересно..Новата дума, която научих е Комсомол.."
 

Антонио Видов има няколко любими предмета, историята е един от тях и затова, когато им дават заданието, той се включва с желание:


"Не бих казал, че беше трудно, но времето ни беше малко. Имахме много текст и затова последните дни имахме много работа по обработката на самата книга. Научих много неща и ми беше  интересно за периода на комунизма, за глада след войната. Научих за комсомолското движение. Книгата  е много хубава и препоръчвам да бъде прочетена."

 

Подробности може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47

Румяна Димитрова: Естествените материи, цветове и свободните кройки са подходящи това лято

С настъпването на летния сезон няма как да не поговорим за модните тенденции. Всяка година те ни предлагат свежи и ярки решения, които да отразят топлината и веселото настроение на този период от годината.  Летните цветове през тази година са вдъхновени от природата и ярките нюанси, които създават усещане за лекота и жизнерадост. Сред..

публикувано на 15.07.24 в 17:00

Червен индекс за пожари, расте рискът за възникването им

Трети ден за цялата страна е обявен оранжев код за високи температури , които на места се очаква да надхвърлят 40 градуса. За утре остава в сила същото предупреждение. Високите температури и засушаването увеличават риска и всяко невнимание може да доведе до запалване, което да застраши живота и здравето на хората, както и да нанесе сериозни щети на..

публикувано на 15.07.24 в 16:55

Двойки с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансова помощ от Община Видин

Община Видин започва от днес, 15 юли, втория прием на заявления за финансово подпомагане на изследвания и процедури при лечението на двойки с репродуктивни проблеми . 20 000 лева са предвидени тази година за подпомагане на 10 двойки, каза заместник-кметът Борислава Борисова :  "С първия прием от началото на годината Общината финансира 8..

публикувано на 15.07.24 в 16:32