Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архивна снимка - поздрав за Лили Иванова

Лили Иванова и Лора Владимирова
Снимка: Яшар Яшаров, ДА-Видин

Черно-бяла фотография от 1971 година, на която  са заснети  Лили Иванова и видинската журналистка Лора Владимирова, която интервюира певицата, стана хит в социалните мрежи. До момента снимката е гледана от над 10 000 потребители в интернет. Тя е притежание на Държавен архив - Видин, дарена е преди години от съпругата на фотографа Яшар Яшаров. А причината фотосът да се появи във Фейсбук е рождения ден на Лили Иванова и решението на ръководството на видинския архив да я поздрави по случай празника, като ѝ изпрати чернобялата фотография.  Интервюто с естрадната певица е правено във Видин  преди 49 години, каза директорът на институцията Светлана Кръстева:


"Снимката е споделена на официалната страница на Лили Иванова. Снимката е от личния фонд на Яшар Алиев Яшаров. Той е роден на 15 март 1922 година във Видин. Работил е като дърводелец-мебелист и при фотографа Цеко Петров, от който е научил фотографския занаят. През периода 1952-1973 година Яшаров е оператор и окръжен управител на държавното прледприятие "Фотография". Умира на 15 декември 1978 година. Документите му са предадени безвъзмездно в ДА Видин от съпругата му Терзие Яшарова през 1993 година и през 2015 от дъщерята. За съжаление дарението съдържа само 17 архивни единици от периода 1922 - 2015 г. По данни на дъщерята голяма част от докумантите на Яшаров са унищожени при продажбата на жилището му. Запазени са негови портретни снимки, снимките на наводнението от 1942 година... Приятно ни стана, че освен че ни благодари за хубавия спомен, Лили Иванова ни е оставила и коментар: "Очаквам с нетърпение новата ни среща с невероятната видинска публика. Бъдете здрави!"


През 1971 година видинската журналистка Лора Владимирова работи във вестник "Червено знаме". За да направи краткото си интервю с известната вече тогава естрадна певица Лили Иванова, обикаля заедно с официалната делегация  цеховете на Химкомбината. Най-накрая в кабинета на директора на завода прави блиц интервюто. Днес Лора Владимирова е с удоволствие си спомня за срещата си с голямата певица:


"Лили Иванова имаше концерт във Видин, беше или на 3 или на 5 март 1971 година. Денят преди концерта кметът, тогава Билярски я прие и след това я заведе да ѝ покаже Химкомбината. И беше едно тичане по цеховете, беше смешно и трогателно. Снимката е правена в Химкомбината. Разговаряхме естествените, нормалните въпроси. Тя каза, че никога не е идвала във Видин, че това е първото ѝ посещение в града, че много ще се радва да се срещне с видинската публика, и написа автограф за тогавашния вестник "Червено знаме"... Лили Иванова тогава беше много впечатляваща, защото както личи на снимката тя е с минижуп, пола или рокля, с невероятно красив бял кожух, и с черна коса и къса прическа. И с бели ботушки. И след това вечерта в Спортната зала беше концертът. Невероятен концерт! Няма да забравя как, тогава ми се струваха възрастни, жени стояха и пееха заедно с нея. Казаха ми, че ще идва тук през септември.  Много бих се радвала да ѝ дам още една снимка с нея, когато дава автограф. Това са ми спомените... За мен тя е Дамата на българската естрада. ..Това интервю стана лесно. Това не беше дълго интервю, това бяха няколко въпроса, на които тя отговори..."


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47

Румяна Димитрова: Естествените материи, цветове и свободните кройки са подходящи това лято

С настъпването на летния сезон няма как да не поговорим за модните тенденции. Всяка година те ни предлагат свежи и ярки решения, които да отразят топлината и веселото настроение на този период от годината.  Летните цветове през тази година са вдъхновени от природата и ярките нюанси, които създават усещане за лекота и жизнерадост. Сред..

публикувано на 15.07.24 в 17:00

Червен индекс за пожари, расте рискът за възникването им

Трети ден за цялата страна е обявен оранжев код за високи температури , които на места се очаква да надхвърлят 40 градуса. За утре остава в сила същото предупреждение. Високите температури и засушаването увеличават риска и всяко невнимание може да доведе до запалване, което да застраши живота и здравето на хората, както и да нанесе сериозни щети на..

публикувано на 15.07.24 в 16:55

Двойки с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансова помощ от Община Видин

Община Видин започва от днес, 15 юли, втория прием на заявления за финансово подпомагане на изследвания и процедури при лечението на двойки с репродуктивни проблеми . 20 000 лева са предвидени тази година за подпомагане на 10 двойки, каза заместник-кметът Борислава Борисова :  "С първия прием от началото на годината Общината финансира 8..

публикувано на 15.07.24 в 16:32