Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архивна снимка - поздрав за Лили Иванова

Лили Иванова и Лора Владимирова
Снимка: Яшар Яшаров, ДА-Видин

Черно-бяла фотография от 1971 година, на която  са заснети  Лили Иванова и видинската журналистка Лора Владимирова, която интервюира певицата, стана хит в социалните мрежи. До момента снимката е гледана от над 10 000 потребители в интернет. Тя е притежание на Държавен архив - Видин, дарена е преди години от съпругата на фотографа Яшар Яшаров. А причината фотосът да се появи във Фейсбук е рождения ден на Лили Иванова и решението на ръководството на видинския архив да я поздрави по случай празника, като ѝ изпрати чернобялата фотография.  Интервюто с естрадната певица е правено във Видин  преди 49 години, каза директорът на институцията Светлана Кръстева:


"Снимката е споделена на официалната страница на Лили Иванова. Снимката е от личния фонд на Яшар Алиев Яшаров. Той е роден на 15 март 1922 година във Видин. Работил е като дърводелец-мебелист и при фотографа Цеко Петров, от който е научил фотографския занаят. През периода 1952-1973 година Яшаров е оператор и окръжен управител на държавното прледприятие "Фотография". Умира на 15 декември 1978 година. Документите му са предадени безвъзмездно в ДА Видин от съпругата му Терзие Яшарова през 1993 година и през 2015 от дъщерята. За съжаление дарението съдържа само 17 архивни единици от периода 1922 - 2015 г. По данни на дъщерята голяма част от докумантите на Яшаров са унищожени при продажбата на жилището му. Запазени са негови портретни снимки, снимките на наводнението от 1942 година... Приятно ни стана, че освен че ни благодари за хубавия спомен, Лили Иванова ни е оставила и коментар: "Очаквам с нетърпение новата ни среща с невероятната видинска публика. Бъдете здрави!"


През 1971 година видинската журналистка Лора Владимирова работи във вестник "Червено знаме". За да направи краткото си интервю с известната вече тогава естрадна певица Лили Иванова, обикаля заедно с официалната делегация  цеховете на Химкомбината. Най-накрая в кабинета на директора на завода прави блиц интервюто. Днес Лора Владимирова е с удоволствие си спомня за срещата си с голямата певица:


"Лили Иванова имаше концерт във Видин, беше или на 3 или на 5 март 1971 година. Денят преди концерта кметът, тогава Билярски я прие и след това я заведе да ѝ покаже Химкомбината. И беше едно тичане по цеховете, беше смешно и трогателно. Снимката е правена в Химкомбината. Разговаряхме естествените, нормалните въпроси. Тя каза, че никога не е идвала във Видин, че това е първото ѝ посещение в града, че много ще се радва да се срещне с видинската публика, и написа автограф за тогавашния вестник "Червено знаме"... Лили Иванова тогава беше много впечатляваща, защото както личи на снимката тя е с минижуп, пола или рокля, с невероятно красив бял кожух, и с черна коса и къса прическа. И с бели ботушки. И след това вечерта в Спортната зала беше концертът. Невероятен концерт! Няма да забравя как, тогава ми се струваха възрастни, жени стояха и пееха заедно с нея. Казаха ми, че ще идва тук през септември.  Много бих се радвала да ѝ дам още една снимка с нея, когато дава автограф. Това са ми спомените... За мен тя е Дамата на българската естрада. ..Това интервю стана лесно. Това не беше дълго интервю, това бяха няколко въпроса, на които тя отговори..."


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Какви са ползите от членството в Евросъюза за развитие на сектор "Строителство"

Всички държави членки на Европейския съюз имат полза от това да са част от единния пазар и да се справят заедно с общите предизвикателства, свързани с миграцията, тероризма и изменението на климата, както и от по-конкретни неща, като по-добра транспортна инфраструктура, модернизирани и цифровизирани обществени услуги и авангардно медицинско лечение...

публикувано на 09.05.24 в 14:32

Цветана Василева от Железна - за любовта към музиката и килимарството

Цветана Василева от чипровското село Железна гостува в "Думата имат старейшините". Тя е на 84-годишна възраст, пяла е повече от 50 години и спокойно може да се каже, че музиката е в кръвта ѝ. Дълго време е ръководила местната певческа група "Здравец", която има успехи на международни и национални фестивали. За жените във формацията казва, че са..

публикувано на 09.05.24 в 14:00

Доволни ли са видинчани от ремонтираното платно на булеварда в града

Ремонтираната отсечка на видинския булевард "Панония" във Видин поема част от трафика в града вече около две седмици. Хората до толкова бяха свикнали със затвореното пътно платно, че дни след дългоочакваното му отваряне някои водачи продължаваха да влизат в насрещното движение. Да припомним, ремонтът започна в началото на август 2023 г. и в края..

публикувано на 09.05.24 в 13:00

Неправителствена организация насърчава към обществена активност жени от Северозапада

Фондация "Жените в предприемачеството в България" организира  обучителна работилница в Монтана . Темата е "Гражданското общество и участието на жените в него" , а събитието ще се проведе от 13-и до 16 юни. Фокусът е към Северна и Северозападна България, защото по различни данни на Европейската комисия дамите не участват активно в..

публикувано на 09.05.24 в 10:08

В "Музикална зона" на 09 май 2024 слушаме Ане Софи фон Отер

Днес тя става на 69 г. Шведското мецосопрано има разнороден репертоар – песни, арии из опери и оратории, поп и рок песни. Освен участия в опери на Хендел, Монтеверди и Моцарт, Ане Софи фон Отер издава албуми с Елвис Костело, с кавъри на АББА и композиции от Бени Андершон и Бьорн Улвеус. Популярни са изпълненията и с шведския пианист Бенгт Форшбери..

публикувано на 09.05.24 в 09:00

Ансамбъл "Шевица" представя "В огледалото на водата" във Видин

"В огледалото на водата" ще се огледа в събота вечер публиката във Видин . Едноименният концерт-спектакъл на Представителен фолклорен ансамбъл "Шевица" ще бъде показан на сцената на Драматичния театър. Видин е поредният град, в който танцьорите и певиците гостуват в рамките на своето национално турне. То започва преди година, скоро след като..

публикувано на 08.05.24 в 16:30

Неизпълнен ремонт предизвиква недоволство сред живущите на улица "Константин и Фружин" във Видин

Видинската улица "Константин и Фружин" да бъде преименувана на "40 години надежда" . Предложение за това смятат да отправят до Община Видин живущите там и по този начин да изразят недоволството си от факта, че вече 40 години чакат да бъде извършен ремонт на улицата им, разкопана през 80-те години за изграждане на канализация на квартал "Бонония"...

публикувано на 08.05.24 в 15:00