Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще се върнем ли към нормалния ритъм след извънредното положение

2
Снимка: Борислав Георгиев, Личен архив

След поредицата от празнични дни в края на април и началото на май със затоплянето на времето, мерките, въведени с извънредното положение започнаха да се разхлабват една по една- бавно, но сигурно. Летните заведения вече работят и хората макар и доста предпазливо започнаха да ги посещават. Това създаде и допълнителното усещане, че животът отново се връща в познатите ни стереотипи и лошото е вече някъде назад. Ще успеят ли обаче заетите в ресторантьорския и хотелиерския бранш отново да завъртят колелото на късмета и да заработят на пълни обороти? Ще им се доверят ли техните клиенти и как ще приемат поредните изисквания и условности, за да могат да функционират като търговски обекти? През 2017 година бе създаден Българския център за предприемачество, съвместно с нестопанска организация, разположена в района на Сан Франциско, Калифорния, САЩ. За тази вдъхновена група хора предприемачеството е процес на непрекъснато развитие и изграждане. Целта е популяризиране на предприемачеството във всички обществени структури, особено в бизнеса и сред желаещите да подкрепят художественото и културно развитие. Какви са нужните инвестиции у нас в условията на след извънредното положение, които могат да съживят дейността на родните предприемачи? Разговаряхме с Лили Друмева, маркетинг директор на Българският център за предприемачество:

"Хората като че ли все още са предпазливи. Дълго все пок седяхме вкъщи, почти два месеца. Трудно ще бъде на ресторантьорите и на собствениците на заведенията ... Най- благоприятна беше кризата за компаниите, които присъстват онлайн, дори и много от тях отбелязаха и ръст. Българският център по предприемачество е фондация в обществена полза с няколко проекта в България в сферите на образованието, предприемачеството, онлайн обучение, курсове за стартиране на бизнес и курсове за развиване на бизнес. След като премине кризата ще имаме и нов курс как да управлявяме личните си финанси." - обясни Лили Друмева, директор на Българският център за предприемачество.

Наталия Бърборска е собственик на заведение, къща за гости и хотелски комплекс в градът на здравето- Вършец и село Спанчевци. Днес нейният екип, спазвайки всички необходими изисквания отново отвори врати за своите посетители и гости:

"Постепенно се връщаме, но е много бавно защото според мен колелото трябва да се завърти. Всеки досега е бил без работа, без пари, а повечето, които останаха на работа бяха на половин работен ден. Имаме нововъведения, които се отнасят до хигиената. Мерките са прекалени и то много прекалени, според мен. Не разбирам защо група, която е от 10 човека трябва да ги сложим на четири различни маси? Малко нелогично е и местата са ни ощетени в такъв случай ... По- различното по принцип сега е лошото, че всичко се вдигна нагоре. Кризата подейства много зле на всичко."- каза Наталия Бърборска.

Разговаряхме и с Борислав Георгиев, собственик на заведение в центъра на Лом:

"5 човека работят във фирмата, като не съм ги освобождавал или пращал на борсата, както повечето колеги направиха ... За късмет имах готови пари, с които успях да избутам положението, но това са единични случаи в България ... Кандидатствах за 60/40, но с течение на времето като тегля чертата накрая се оказа, че не е така. Оказа се, че държавата плаща някъде около 30-32% от сумата, която е разход за дадения служител, а ти поемаш останалите 68%."- уточни Борислав Георгиев.

Видинчани не се страхуват да посещават заведенията, след отварянето им, а някои от тях изобщо не се интересуват от отпадането на забраната за тяхната работа- това показа анкета по темата:

"Ако се спазват мерките е хубаво да имат хората работа, защото три месеца без работа ... Не можем да ви отговорим , тъй като ние не ходим по заведения ... Нека да работят горките заведения и барове, но мен ме боли, че училищата са затворени."- коментираха видинчани.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Галерия

Вижте още

В Подгоре искат да задържат младите хора

Основният проблем на Подгоре е, че липсата на работа и лошата инфраструктура са обезлюдили района и сега е много трудно да бъде възстановен нормалният живот в този край. Това обясни  кметът на село Подгоре, община Макреш, Илия Каменов. Според него сега, когато е започнала земеделската работа, всеки си е по градинките и селото съвсем е добило облика..

публикувано на 18.06.21 в 16:30

Оптимизъм за бъдещето на антична Рациария

Останките на римското селище Рациария , което е безценен паметник на културното наследство, но и символ на разрухата, една от най-тъжните страници на културния упадък на България, лежат на бреговете на река Дунав в северозападния край на страната. През есента на 2013 година Министерството на културата подпомогна финансово първите след близо..

публикувано на 17.06.21 в 10:35

Румен и Яна, които избраха Ново село пред големия град

В месеците, белязани от пандемията, все повече млади хора купуват къщи в Ново село. Други се връщат в домовете на своите бащи и деди. Прибират се през уикендите или летните отпуски, а някои като Румен и Яна избират живота на село и да работят от вкъщи.  Румен Джагаров  завършва архитектура. С Ново село са свързани и всичките му дипломни..

публикувано на 16.06.21 в 16:00

Какво ще покаже преброяването на населението през есента

Преброяването на населението през есента ще ни даде картината на демографските процеси в страната. Около 30 са въпросите в анкетната карта. Събраната информация ще е не само за броя на населението, а и за неговата материална осигуреност, както и за жилищата. Данните, които се очакват, са различни от тези, които Националният статистически институт..

публикувано на 16.06.21 в 15:38

Търси се модел за достъпно и ефективно правосъдие

Предлаганата реформа на съдебната карта в България без широко обществено обсъждане крие много рискове - около това становище се обединиха юристи и ръководители на институции на  среща  във Видин, на която бе обсъден  "Модел 4"  за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на единна информационна система на..

публикувано на 14.06.21 в 13:39

Кметският наместник на село Ошане: Трябва държавна програма за подпомагане в пограничните райони

Ошане е малко село, встрани от главните пътища и в пограничен район. Какво е усещането тук за принадлежността ни към ЕС? Чувстват ли се хората в Ошане пълноправни жители на Общността или само знамето на ЕС на сградата на кметството над налепените на таблото отдолу некролози подсказва, че и това селце е в границите му? Имат ли същите права тук хората и..

публикувано на 11.06.21 в 16:00

Заради решението на екоминистъра - протести ще блокират Е-79 и Петрохан

Процедурата за оценката за въздействие върху околната среда на прединвестиционното проучване на трасето за тунел под Петрохан е спряна от екоминистерството . Причината е, че новият път и тунелът преминават през няколко защитени територии, съобщават от МОСВ. Решението е разписано на 31 май . Решението е незаконосъобразно, аргументираха се на..

публикувано на 10.06.21 в 10:35