Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Федерация "Земеделие": Настояваме за изсветляване на сектора, честност към работника и достойно заплащане

Снимка: ЕПА/БГНЕСКои са основните проблеми в сектор земеделие и как ще се реши проблемът със сезонната заетост?  Ще останат ли сезонните селскостопански работници у нас след края на извънредното положение и отварянето на границите? Темата коментира Анелия Иванова - председател на Национална федерация "Земеделие" в КТ "Подкрепа". Наскоро федерацията излезе с конкретни предложения, които ще доведат до значително повишаване устойчивостта на бизнеса в сектора и до повече сигурност на заетите, както и  до запазване на селските региони на България.

Не е тайна, че земеделието е най-подпомаганият сектор, въпреки това е рзправен пред редица предизвикателства- особено сега, по време на извънредното положение. Един от проблемите, които трябва да намерят решение- как да се компенсира недостигът на работна ръка: 
"Работодателите казват- няма работници в земеделието, работниците казва- не ни плащат.... И двете страни имат право. Опитваме се да разберем какъв е проблема всяка година преди кампаниите да се поставя въпроса за липсата на сезонни работници, при положение, че бяха направени доста стъпки, ориентирани към улесняване на земеделските стопани за решаването на проблема със сезонната заетост- така наречените еднодневни трудови договори. Преди 5 години беше променен Кодекса на труда, като се даде възможност за наемане на сезонни работници в земеделието за 1 ден. Този подход- да се решават проблемите на пожар, всеки път кампанийно, преди започването на всяка кампания, за нас е непродуктивен и е доказано, че не върши работа. Основният проблем е ниската цена на труда. За нас това е проблемът в сектора- доказват го българите, които всяка година отиват да работят в земеделието на Западна Европа... Повечето от тях не говорят езика на съответната страна, но ортанизацията на труда и договорите, които им се предлагат, ги удовлетворяват и предпочитат да отидат на работа в Западна Европа. Т.е. основният проблем е устойчивостта, която те не намират тук по отношение на трудовите си договори  и доходите си... Те са си изоставили къщите, семействата, за да отидат да работят на полето- това е ниско квалифициран труд, но там е добре платен- 10,20 евро на час, във Франция, например. Но там българите се възползват от подписаните колективни трудови договори на национално ниво. Трябва да ма прозрачност, трябва да има изсветляване на сектора- в България това също е много голям проблем... Има много средства, които влизат в сектора, в същото време имаме сива заетост- това е сериозен проблем"- смята Анелия Иванова. 


Според синдикалиста, основната причина да няма българи, желаещи да работят в българското земеделие и животновъдство, е невъзможността на голяма част от работодателите да създадат условия за устойчива и добре платена заетост. Необходимост от сезонни работници със сигурност има, армия от безработни също има, в същото време работодателите не са заявили своите нужди от сезонни работници на борсата. За никого не е тайна и това, че голяма част от работниците получават заработеното на ръка, без да са обвързани с трудов договор- често по искане на работодателите, но според Анелия Иванова, понякога това е и по настояване на самите работници. 

Работата на полето у нас е неатрактивна- и откъм условия, и откъм заплащане. Това е вероятната причина, която отблъсква българите. Проблем е и липсата на браншови организации. 

Прозрачност и изсветляване на сектора, ясни правила и спазването им са необходими в сектора, според синдикат "Земеделие". По този начин ще бъдат създадени условия за устойчива и добре платена заетост. Това от своя страна ще компенсира недостигът на работна ръка у нас. По изчисления на синдиката, около 60% ръст на доходите- около 900 лева месечно, може да върне нашите сънародници от полетата на Западна Европа.  ТЕ ИСКАТ Достойно заплащане и добри условия на труд.  Достойно е заплащането на селскостопанските работници в Европа, където сега изпитват трудност. Но пък имат държавна политика, каквато у нас категорично няма. Въпреки неистовата нужда от работна ръка, Франция затвори границите си, а само преди дни от там принудително бяха върнати две групи работници- хора, които са тръгнали, рискувайки, вероятно подлъгани от посредническа фирма. Ролята на синдикатите там е ключова, а трудът на работниците е защитен, смята Анелия Иванова. Това е и вероятно причината нашите работници да не останат по родните полета.

Синдикат "Земделие" има конкретни предложения за решаване на проблемите, сред които по-активна роля на Агенцията по заетостта като посредник между работодатели и работници в сектора, създаването на земеделска камара и дигитална земеделска платформа, в която се събира цялостната информация на заетостта и нуждите от такава у нас, както и въвеждането на електронна трудова книжка, в която да се отчита всеки отработен час и по този начин работникът ще придобие възможност за натрупване на трудов стаж.

"Държавата трябва да задължи земеделските стопани да членуват в земеделска камара, или поне тези, които получават европейски средства... Да се отчита всеки трудов договор, да се натрупва всеки отработен час като трудов стаж, защото предвиждаме армия от социални пенсионери. Земеделците да се организират в сдружения...Държавата да задели средства по мярката 60/40, които да отидат за заплати в българското земеделие, така ще се задържат и работниците. Необходимо е обаче да има легитимни браншови организации, организирани в земеделска камара..." 

Честност по отношение на работника и достойно заплащане- всичко това би задържало селскостопанските работници у нас, категорични са от Федерация"Земеделие" към КТ "Подкрепа". Защото днес никой не иска да работи без пари. И никой не иска да работи, без да  му се зачита труда. А всеки труд си има цена- не и при нас, обаче. Особено в селското стопанство. 

Подробности за предложенията и условията на работа- у нас и в западна Европа, чуйте в звуковите файлове.

Вижте още

Има ли бъдеще за пустите селски училища

Пожар в първите дни на новата учебна година унищожи покрива на закритото училище във видинското село Сланотрън. Инцидентът разтревожи местната общественост и отново повдигна въпроса за съдбата на селските училища, които затвориха врати през последните години .  В Сланотрън почти няма човек, който да не е учил в местното училище "Св. Св...

публикувано на 30.09.20 в 14:15

"Квартална сцена" едновременно във Видин и Белоградчик

Пътуващият фестивал за изпълнителски изкуства "Квартална сцена" ще се проведе едновременно във Видин и Белоградчик.  В продължение на четири дни, от 1 до 4 октомври, децата от двата града ще могат да видят театрални представления по актуални теми и да участват в творчески ателиета, обясни Албена Тагарева от фондация "Арт офис" , която е един..

публикувано на 30.09.20 в 13:28

Урок по история край зидовете на антична Бонония

Единадесетокласници от езиковата гимназия във Видин, с профилирано обучение по история , посетиха археологическия обект, където от две седмици работи екип, ръководен от доцент д-р Здравко Димитров. Идеята за урока на терен е на Валентина Александрова - преподавател по история и цивилизация в ГПЧЕ "Йордан Радичков":   "Много ми е..

публикувано на 29.09.20 в 17:15

Забавяне на асфалтиране след ВиК аварии създава неудобство на гражданите

Близо две седмици след ремонти на уличната ВиК мрежа във Видин, два участъка  стоят недовършени. Дупките са запълнени единствено с фракция. Такъв ремонт е извършен на две места  по улица "Христо Ботев" - до видинската болница и преди кръговото кръстовище до паметника на Христо Ботев.  Ремонтираните участъци не са..

публикувано на 29.09.20 в 15:45
площад

Част от новите плочки на видинския площад "Бдинци" са компрометирани

Около една година след завършването на мащабния ремонт на централната пешеходна зона във Видин, част от новопоставените плочки на площад "Бдинци" имат нужда от корекции.  Още п реди началото на ремонта имаше спорове относно настилката на площада. Според Камарата на архитектите оригиналната настилка (мраморни плочи) може да се запази, като се..

публикувано на 29.09.20 в 15:15
Виктор Петров и Кристиан Георгиев

Видински ученици на първо място в национално състезание

Виктор Петров и Кристиан Георгиев завоюваха първо място  на националния кръг на състезанието IT Знайко в категория "Информационни технологии". Те са деветокласници, специалност "Приложен програмист", в ПГ "Проф. д-р Асен Златгаров" - Видин. Всеки един от тях е получил индивидуална награда, въпреки че работят в екип. Състезанието минава през..

публикувано на 29.09.20 в 14:25
Паметник на българските опълченци във Видин

Паметникът на опълченците от Видинския край остана без осветление

Паметникът на българските опълченците от Видинския край е без осветление, констатират видинчани. Монументът се намира в градския парк срещу Общинския драматичен театър. Сред хората е известен като "Малката Шипка" поради приликата си с този на връх Шипка. Върху каменната пирамида са изписани 130 имена на опълченци, участвали и загинали в..

публикувано на 29.09.20 в 12:30