Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диляна Йорданова от Враца с номинация за календара на българските акушерки

Снимка: Facebook//Alliance of Bulgarian midwives


Акушерка от Центъра за спешна медицинска помощ във Враца е сред номинираните за календара на Алианса на българските акушерки. Диляна Йорданова практикува трудната и отговорна професия от две години. Казва, че работата на акушерките в Спешна помощ е много по-различна от тази в родилните отделения:

"Едно водене на раждане на терен, било то в линейка или в дома на пациентката, е много по-трудно, много по-отговорно, защото в Родилна зала, в Отделение всичко е както трябва. Докато в дома нямаш помощ. Ако се наложи спешно секцио, тогава реагираш с бързо каране на пациентката. Просто всичко е в ръцете на акушерката."


След 2 години работа като акушерка Диляна Йорданова е напълно удовлетворена от професията си:


"Работата ми е удоволствие. Мога да кажа, че всяко дежурство очаквам с нетърпение, защото в Спешен център не се работи само като акушерка, но и като медицинска сестра. Тръпката е голяма. Удовлетворена съм до максимална степен."


Според Диляна Йорданова инициативата на Алианса на българските акушерки е полезна, защото изтъква предимствата на акушерската професия, която досега е била на по-заден план. Гласуването за календара се провежда във Фейсбук страницата на Алианса на българските акушерки. Крайният срок е 20 май. Инициативата е част от дейностите за отбелязване на 2020-та като Международна година на медицинската сестра и акушерката.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Юли е вторият най-топъл в метеорологичната история на страната ни

Въпреки горещините юли не можа да подобри миналогодишното постижение. Месецът няма да се открои с много високи температури, но се откроява с това, че имахме продължителни горещи вълни.  "Юли тази година се представи общо взето в целия свят в една светлина- горещина, горещина, горещина. Но въпреки горещините юли не можа да подобри..

публикувано на 22.08.24 в 16:15

Кръстиха новоизлюпените черни лешоядчета

Три са излюпените черни лешоядчета тази година в Природен парк "Врачански Балкан". Те получиха своите имена. Малките карталчета бяха маркирани от експерти с предаватели.  "Тази година във "Врачански Балкан" се излюпиха три малки черни лешоядчета. Казвам "Врачански Балкан" като целевата територията на проекта, а иначе едното малко е в Западна..

публикувано на 22.08.24 в 16:05

Ще се намери ли решение на проблема с прегледите на автомобилите?

Месец след промените при годишните технически прегледи проблемите и неяснотите продължават. Още в началото, след като заработи новата електронна система, която свързва дигитално пунктовете с Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация” стана ясно, че някои от автомобилите с бензинови двигатели не могат да покрият екологичните критерии...

публикувано на 22.08.24 в 14:00

Галиче се готви за фолклорен празник

Празник на фолклора организират за поредна година в село Галиче , община Бяла Слатина. Фестивалът "На мегдана край чешмата" ще събере на 24 август танцови състави и индивидуални изпълнители от страната и от съседна Румъния. С подобни прояви се цели да се популяризира фолклорът, обясни за Радио ВИДИН Валери Тодоров, организатор и хореограф на..

публикувано на 22.08.24 в 12:30

Разговор за любовта с Цветелина Цветкова

Авторката на "Лейди Гергана"   Цветелина Цветкова  е във Видин за едно по-различно литературно четене днес, 22 август, от 18:30 часа, в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да Съм" , където залата ще се превърне в сцена, а пространството ще се изпълни с емоции и смях. В сички присъстващи ще чуят разкази от книгата ѝ  "Зелената..

публикувано на 22.08.24 в 11:25

В "Музикална зона" на 22 август 2024 слушаме Лука Флорес

Легендарният джаз пианист и композитор има тежка съдба, но въпреки всичко се смята за един от най-интересните представители на италианската джаз сцена. Владее много добре езика на джаза, като страстта му към пианото го превръща в протагонист на един интензивен и изискан пианизъм. Гениалният виртуоз и импровизатор, а по-късно преподавател за..

публикувано на 22.08.24 в 09:00

Видин посреща дванадесетото издание на Средновековния фестивал "Бъдинъ"

За 12-а поредна година град Видин е домакин на Средновековния фестивал "Бъдинъ" . Какво е различното в това издание на форума и какво е предвидено да включва програмата, ни разказа Цецка Цокова - главен експерт „Реклама и информация в туризма“ към Община Видин: "Средновековният фестивал "Бъдинъ" за поредна година ще се организира в..

публикувано на 21.08.24 в 15:00