Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искрен Красимиров: Да пазим словото

Снимка: Искрен Красимиров


Дистанционно, чрез видеоклипове и интерактивни дискусии, в отбелязването на Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, се включи роденият в Мездра режисьор, актьор и преподавател Искрен Красимиров. Създателят на проекта "Незабравимата България" и инициатор на комбинацията от вероучение и родолюбие, която представя в училищата под формата на "Час по родоучение", разговаря с ученици от училищата у нас и в чужбина.

Моето послание е да пазим словото, казва Красимиров.

"Отбелязахме големия празник дистанционно. Имах няколко участия - бях записал видеоклипове за онлайн срещите. Училища от Костенец и от Благоевград бяха най-активни, още от март имаха желание да им гостувам. Обърнах се към учениците с униформата, рецетирах стихотворения, сред тях и такова за Светите Братя, написано от моя баща. Отправих пожелание към децата и учителите, припомняйки същността и важността на словото. Отбелязахме празника и с български училища от чужбина. Доста хора призовават 24 май да е новият национален празник. Истината е, че всяка дата е емблематична и важна. Всяка дата трябва да се отбелязва. Аз се стремя да го правя с моите чести срещи с учениците. Радвам се, че макар и символично, имах възможност да разговарям с учениците вчера. Винаги съм казвал, че те се нуждаят от пример, който да следват".

Патриотичното възпитание на българчетата у нас и в чужбина е кауза на Красимиров. Целта му - по-често да чува думите "аз съм българче". В деня, в който почитаме делото и живота на Светите Братя, най-важно е да бъдем българи, пожелава на всички той.

"Без словото каузата е обречена. Моят призив, към млади или стари, винаги е един и същ - почитайте българското. Днес за подрастващите е трудно - пише се на т.нар шльокавица, такава е тенденцията. Особеност е да се пише на латиница. Напомних още веднъж за уникалността на словото. Обясних защо трябва да го пазим. Но дали 11 май или 24, датата е просто дата. Важността на даден епизод от българската история не трябва да се изразява единствено тогава, когато този ден дойде отново в календара. Работа и пак работа. Всеки ден. Това е моята мисия. Децата трябва да се запознават с героите всеки ден. Защото когато отидат в чужбина, ще могат с гордо вдигната глава да кажат, че са българи. Освен празника, който честитя на всеки, пожелавам си скоро нормален социален живот".

Уроците по родоучение ще се завърнат в училищата от началото на новата учебна година, завърши Красимиров.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неустено започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване, ако..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50