Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 22 май 2020 година

Снимка: Колаж на Радио Видин

Кметът на Монтана Златко Живков връчи почетни значки на общината по повод 24 май - Денят на българската просвета, култура и славянската писменост. Началникът на регионалното управление на образованието Трайка Трайкова, директорът на кукленият театър "Патилан” Иван Истатков и учителят по физкултура, и треньор по лека атлетика Красимир Рангелов са носители на почетната значка на община Монтана. 12-годишната Магдалена Александрова е със специална стипендия на община Монтана.


Разрешават се колективните спортни занимания на закрито, без състезателен характер и без публика, съгласно заповед на здравния министър Кирил Ананиев. От 26 май пък се позволяват индивидуалните и колективните спортни занимания за деца до 18-годишна възраст на закрито и на открито. Тези занимания също не трябва да имат състезателен характер и трябва да са без публика.


От днес детските градини и яслите в страната поетапно възстановяват дейността си. Общините сами вземат решение кога точно да отворят градините в периода от 22 май до 1 юни, като се съобразят с въведените противоепидемични мерки. Детските градини във Видин ще работят от 1 юни. 


Детските градини и ясли на територията на община Лом ще подновят работа на 26 май 2020 г., съгласно заповед на кмета д-р Георги Гаврилов. Няма да се изисква медицинска бележка, но на входа на детската градина ще се мери температурата и всяко дете ще бъде проверено за симптоми. Родителите ще попълват декларация за информирано съгласие и за споделена отговорност относно мерките в детските градини и ясли. Също така те трябва да уведомяват персонала за здравословното състояние на детето и ако те самите имат симптоми.

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за ДДС, които предвиждат намаляване на косвения данък от 20 на 9% за ресторанти и книги. Новата мярка е временна, трябва да започне да действа от 1 юли и да остане в сила до края на 2021 година. Мярката може да бъде отменена предсрочно, ако докаже своята неефективност. 


До 30 юни се удължава срокът, в който работодателите могат да кандидатстват по схемата 60/ 40 за изплащане на компенсации за запазване на заетостта. Промените в правителственото постановление по схемата 60/40 предвиждат компенсациите да се изплащат за целия период или за част от периода от 13 март до 30 юни, но за не по-дълъг от три месеца срок.

По данни на РЗИ - Видин, след обработка на получени от Националната референтна лаборатория протоколи, още 36 лица от област Видин, при които е бил потвърден COVID-19, са дали две отрицателни проби

44 нови проби за COVID-19 са били взети от Регионалната здравна инспекция във Враца през изминалите 24 часа. 6 от тях са на контактни лица на заразен лекар, настанен в болницата в Кнежа.

Хранителни продукти като дарение получи Община Видин. Помощта включва хляб, олио, ориз, макарони, пастет, вафли и тестени изделия и е предназначена за нуждаещи се хора от общината в условията на извънредната обстановка, свързана с борбата срещу COVID-19. 

Кампания, насочена към разделното събиране на различните отпадъци в града, стартират Община Враца и общинското предприятие БКС. 

"Ротари клуб"- Берковица дари на болницата в града модерна апаратура на стойност 7680 щатски долара. Тя включва мултифункционален дигитален ехограф, електрическа аспирационна помпа /вакуум аспиратор/ и 2 броя инхалатори и ще бъде използвана от детското отделение. 

Заради ремонтни дейности на кръговите движения, на 28 май ще бъдат затворени улици и участъци по булевард "Панония",  съобщиха от община Видин.

Ден на селото празнува днес второто по големина село в община Мездра - Моравица.

Образователни и културни институции от община Видин ще бъдат наградени в Летния театър на крепостта "Баба Вида". Тържеството за празника е на 24 май от 10.30 часа и ще бъде организирано при спазване на всички противоепидемични изисквания.

С няколко събития на открито във Враца ще отбележат 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, обявиха от Общината.

На 24 май, в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост точно в 10:00 часа от сградите на читалищата в Област Видин ще прозвучи химна "Върви, народе възродени", по текст на Стоян Михайловски и музика на Панайот Пипков.

Ученици с изявени дарби и творчески заложби, за постигнати от тях успехи на международно и национално ниво ще получат грамоти от Община Мездра, съобщават от общинската администрация. Инициативата е във връзка с Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. 
Драматичният и Кукленият театър в Монтана обединяват усилията си и започват "Детски театрални утра". Всяка събота от 11:00 часа ще се играе по едно детско заглавие от репертоара на един от двата театъра. Представленията ще се провеждат на традиционната лятна сцена на Драматичен театър - Монтана в "Английския двор". 

Вижте още

Подписка за ремонт на пътя Лом-Козлодуй събират в двата града

Подписка с искане за цялостен ремонт на републиканския път II -11 Лом - Козлодуй събират жители на двата града. Гражданската инициатива е провокирана от лошото състояние на пътя, обясни Наталия Стефанова, жител на Лом: "Чух се с мои колеги от Община Козлодуй, при тях стартира тази инициатива съвсем наскоро по желание на жителите, защото пътят..

публикувано на 06.06.20 в 17:29

Вдигат макет на "Аполо 11" в родната къща на Виден Табаков в Стакевци

15-метров макет на "Аполо 11" ще посреща посетителите в бъдещия музей на почетния професор на НАСА Виден Табаков в село Стакевци, Белоградчишко. Експозицията ще се помещава в родната къща на известния българин, която бе закупена и се реставрира от Боян Минков. "Къщата е реставрирана в много голяма степен. Отвън я направихме, отвътре всичко е направено..

публикувано на 06.06.20 в 16:30

"Пролетна изложба” откриха в Монтана

Обща художествена изложба на дружество "Тенец” бе открита в галерия "Кутловица” в Монтана. Така бе поставено началото на изявите, посветени на празника на Монтана – Свети дух, който се отбелязва на 8 юни. Над 20 творци са подредили свои произведения в изложбата, съобщи председателят на дружеството на художниците Дончо Планински:..

публикувано на 06.06.20 в 15:50

Дъждовете спасиха зърнената реколта във Врачанско

Обилните дъждове в края на май са дали надежди на земеделските производители, че зърното тази година няма да пропадне. Това смята производителят на пшеница от Враца Младен Цолов: "Допреди 10-ина дни, преди да завалят обилните дъждове от края на май, всички земеделци бяхме в огромен стрес. Пшеницата беше започнала да съхне и не се..

публикувано на 06.06.20 в 14:45

Обновена е експозицията на художествената галерия в Берковица

Художествената галерия в Берковица обнови експозицията си със скулптури и картини на известни художници. Те са от фонда на културната институция, която разполага с над 1 500 произведения на изкуството от различни жанрове – живопис, графика, скулптура. Широко застъпени са приложните изкуства - керамика и дърворезбата. Налични са творби..

публикувано на 06.06.20 в 13:35

В математическа гимназия след 4 клас - с оценка от състезание и олимпиада

Учениците, завършващи 4 клас и желаещи да продължат  в училища с профил "Математически" или "Природни науки", ще бъдат приемани с оценка от състезанието "Математика за всеки" и от областния кръг на олимпиадата по математика. Това обясни началникът на Регионалното управление на образованието във Видин Веселка Асенова: "Националното външно..

публикувано на 06.06.20 в 11:39

Няма активни случаи на коронавирус сред медиците на болницата във Видин

Още 14 души са излекувани от COVID-19 в област Видин. Осем от тях са от община Кула, трима - от Видин, двама - от Белоградчик и един е от Димово. Двама са медицински специалисти от МБАЛ "Света Петка". Няма активни случаи на коронавирус сред медиците от болницата, съобщават от Областната администрация. За последното денонощие е регистриран един случай..

публикувано на 06.06.20 в 10:12