Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предимствата на дуалното обучение- договор, заплата и трудов стаж

5
Снимка: Венцислав Величков



В българската образователна система все повече се акцентира върху професионалното обучение в училищата. Сред приоритетите в сферата на образованието е да се въведе дуалното обучение. В същността си дуалната образователна система цели по най-добрия начин да се свърже практиката в предприемачеството с теоретичните знания от училището или университета. 

В област Видин има три учебни заведения с паралелки, в които се провежда дуално обучение. С най-голям опит и с най-много дуални паралелки е ПГ "Проф д-р Асен Златаров" Видин. По една паралелка ще има през новата учебна година в средните училища в Кула и Брегово. 


Тази учебна година в ПГ "Проф д-р Асен Златаров" Видин ще има своите първи 11-класници, които в реални работни условия, с трудов договор, ще започнат своето дуално обучение следващата учебна година. 

3,5 паралеки са дуални -  професия "Икономист", специалност "Търговия", "Техник на компютърни системи", "Електротехник" и "Хотелиер", казва директорът на ПГ "Проф д-р Асен Златаров" Мариета Георгиева:  

"Ние имаме четири паралелки, от които 3,5 са дуални. Специалността "Компютърна техника" позволява да се избере дневна или дуална форма на обучение. Приемаме икономисти, хотелиери, електротехник, специалност, която редуваме през година и компютърна техника и технологии. Партньорите ни са преимуществено видински фирми, но имаме партньори- национални и международни фирми. Учениците не просто работят и провеждат практиката си в предприятията, но това се случва срещу сключен трудов договор и осигурено възнаграждение като работна заплата с осигуровки и със зачетен трудов стаж. Защото е предимство, когато започваш работа, да имаш и трудов стаж... Продължителността на практиката средно е около 6 месеца и това е трудов стаж. Ние имаме ученици, които са дуална форма в 10 клас. Всъщност ще имаме първите 11-класници, които ще започнат своето дуално обучение. новите паралелки, които приемаме сега, са с дуално обучение, което ще започне реално в 11 и 12 клас. В момента държавната образователна стратегия е с поглед върху дуалното обучение, защото се смята, че е много по-ефективно и по-полезно, когато професионалното образование се придобива в реалния процес на работа.

И сега има практики, които са изнесени, производствени, учебни, но някак си ангажиментът на работодателя не е точно дефиниран, няма задължението и отговорността да плаща. И когато  има това задължение- да плаща, той се отнася и по-загрижено и по-отговорно към обучението на стажанта. ....Изключително съм удовлетворена, че има фирми във Видин, които поемат отговорността и съзнанието, че освен, че трябва да плащат, трябва да поемат и част от обучението на тези деца."

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 11 юли 2024 слушаме духови оркестри – 1 част

Голяма част от хората обичат духовата музика. Тя е изключително разнообразна, като в нея дори най-взискателните вкусове могат да удовлетворят своите изисквания. Стилово е балканска, британска, фанфарна, Ню Орлиънс, хип-хоп, фънк, полинезийска, занзибарска. Има състезателни и фестивални духови оркестри. Много от тях изпълняват класическа, народна,..

публикувано на 11.07.24 в 09:00

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00
Христо Стоичков след гола във вратата на Германия на световното в САЩ през 1994 година

30 години от българския триумф на световното по футбол в САЩ

Навършват се 30 години от звездния миг на българския футбол - националният отбор, воден от селекционера Димитър Пенев, се класира за полуфиналите на световното първенство по футбол в САЩ . Успехът на Пеневата чета идва след победа с 2: 1 срещу световния шампион Германия, за да обедини цяла България и да ѝ даде надежда за още по-големи постижения...

публикувано на 10.07.24 в 12:00

Сух и горещ юли, наблегнете на поливките

Слънчев и горещ е юли, през следващите дни според синоптиците максималните температури ще се движат между 34 и 39 градуса. К ак високите температури ще се отразят на растенията- агропрогнозата е от Леночка Ангелова , началник на метеорологичната станция в Монтана: "През повечето дни от второто и третото десетдневие на юли се очаква относително..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00