Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Предимствата на дуалното обучение- договор, заплата и трудов стаж

5
Снимка: Венцислав ВеличковВ българската образователна система все повече се акцентира върху професионалното обучение в училищата. Сред приоритетите в сферата на образованието е да се въведе дуалното обучение. В същността си дуалната образователна система цели по най-добрия начин да се свърже практиката в предприемачеството с теоретичните знания от училището или университета. 

В област Видин има три учебни заведения с паралелки, в които се провежда дуално обучение. С най-голям опит и с най-много дуални паралелки е ПГ "Проф д-р Асен Златаров" Видин. По една паралелка ще има през новата учебна година в средните училища в Кула и Брегово. 


Тази учебна година в ПГ "Проф д-р Асен Златаров" Видин ще има своите първи 11-класници, които в реални работни условия, с трудов договор, ще започнат своето дуално обучение следващата учебна година. 

3,5 паралеки са дуални -  професия "Икономист", специалност "Търговия", "Техник на компютърни системи", "Електротехник" и "Хотелиер", казва директорът на ПГ "Проф д-р Асен Златаров" Мариета Георгиева:  

"Ние имаме четири паралелки, от които 3,5 са дуални. Специалността "Компютърна техника" позволява да се избере дневна или дуална форма на обучение. Приемаме икономисти, хотелиери, електротехник, специалност, която редуваме през година и компютърна техника и технологии. Партньорите ни са преимуществено видински фирми, но имаме партньори- национални и международни фирми. Учениците не просто работят и провеждат практиката си в предприятията, но това се случва срещу сключен трудов договор и осигурено възнаграждение като работна заплата с осигуровки и със зачетен трудов стаж. Защото е предимство, когато започваш работа, да имаш и трудов стаж... Продължителността на практиката средно е около 6 месеца и това е трудов стаж. Ние имаме ученици, които са дуална форма в 10 клас. Всъщност ще имаме първите 11-класници, които ще започнат своето дуално обучение. новите паралелки, които приемаме сега, са с дуално обучение, което ще започне реално в 11 и 12 клас. В момента държавната образователна стратегия е с поглед върху дуалното обучение, защото се смята, че е много по-ефективно и по-полезно, когато професионалното образование се придобива в реалния процес на работа.

И сега има практики, които са изнесени, производствени, учебни, но някак си ангажиментът на работодателя не е точно дефиниран, няма задължението и отговорността да плаща. И когато  има това задължение- да плаща, той се отнася и по-загрижено и по-отговорно към обучението на стажанта. ....Изключително съм удовлетворена, че има фирми във Видин, които поемат отговорността и съзнанието, че освен, че трябва да плащат, трябва да поемат и част от обучението на тези деца."

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.


Галерия

Вижте още
национална диплома на МОН

Трима ученици от Северозапада кандидати за отличието на МОН "Национална диплома"

73 -ма зрелостници в страната са взели с пълни шестици на Държавните си зрелостни изпити тази година. Предстои комисия да направи подбор и министърът на образованието Красимир Вълчев да връчи почетното отличие на МОН "Национална диплома" на зрелостници, които имат отличен успех (6,00) по всички учебни предмети, вписани в дипломата за средно..

публикувано на 07.07.20 в 15:35
Градски плаж

По-добри условия за градския плаж "Баба Вида" искат видинчани

Началото на месец юли е, време за летен отдих и почивка на планина, море или край водни басейни. Във Видин една от алтернативните възможности за почивка е плажуването край реката или край басейна.  Активният летен сезон започна, а  градският плаж "Баба Вида" все още няма изгледи да започне да функционира нормално. Душове няма, чешмичката не работи,..

публикувано на 07.07.20 в 14:45

Започна връчването на уведомителни писма на собствениците на имоти по главен път Е-79

Указания за процедурата по отчуждаване получиха на работна среща кметове и кметски наместници на населените места, разположени по трасето на бъдещия инфраструктурен проект на територията на Община Видин и Община Грамада - селата Новоселци, Слана бара, Синаговци, Търняне, Жеглица, Ивановци, Срацимир и град Дунавци. "До края на месец юли..

публикувано на 06.07.20 в 17:21

Фестивалът The Bridge ще е онлайн

От 13-ти до 17 юли ще се проведе 11-то издание на младежкия фестивал на изкуствата Тhe Bridge , едно от най-очакваните събития във Видин през лятото. За седмица по време на фестивала, работилниците по изкуствата събират десетки младежи, а част от програмата са концерти и изложби, на участници в събитието. Заради пандемията..

публикувано на 06.07.20 в 15:10

Гарбриела Кирилова: Тайната на успеха е екипната работа

През тази седмица рожден ден отбеляза треньорът и създател на един от най-успешните спортни клубове във Видин - Клуб по самбо и джудо "Бъдин" - Габриела Кирилова . Това е идеален повод да ви срещнем с тази сърцата видинска шампионка, посветила живота си на самбото и джудото. Самата тя е многократен републикански шампион по джудо и..

публикувано на 05.07.20 в 17:50

Силната вяра на стотника

Намираме се в Четвърта неделя след Петдесетница , в която си припомняме за великите благоволения на Бог към падналото човечество и се усилваме в любов към Него и Неговото Евангелие. "Господи, аз не съм достоен да влезеш под покрива ми; но кажи само дума и слугата ми ще оздравее" (Мат. 8:8) "Братя и сестри,..

публикувано на 05.07.20 в 08:00

"Бургер, мюзик и чил парти" организират във Видин

"Бургер, мюзик и чил парти" ще се проведе във Видин на 4 юли. Събитието ще бъде на открито в района на стария "ДАП"- ул. "Теодосий Търновски" 3 и ще от типа "кар паркинг" парти. Диджей ще бъде добре познатият от други местни музикални събития Ilzoo-Никола Гърков. Датата 4 юли не е избрана случайно, тя е символична, в САЩ именно на този..

публикувано на 03.07.20 в 15:21