Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семейства от Северозапада получават помощ за заплащане на сметките за ток

Ще бъдат подменени и старите електроуреди на уязвими семейства

Снимка: "Заедно можем повече"



Кампания за подпомагане на уязвими семейства с деца за преодоляване на негативните последствия на пандемията от коронавирус и прилагането на мерки за ограничаването им организират "Надежда и домове за децата - клон България" и електроразпределителното дружество за Северозападна България.

Съвместната инициатива "Заедно можем всичко" ще подкрепи семейства от няколко български области с поемане на сметките за ток до края на годината и подмяна на стари електроуреди с енергийно ефективни, разказа старши експертът "Връзки с обществеността" от дружеството Първолета Митева.

"В рамките на кампанията ЧЕЗ поема заплащането на сметките за ток до края на годината на подобни семейства, които са от областите Видин, Враца, Плевен, София-област и столицата. Ще бъдат подменени и старите, вече не толкова ефективни електроуреди. Пандемията засегна сериозно всички аспекти от живота. Да се преодолее кризата е отговорност не само на власта, но и на бизнеса, обществото и отделните граждани. Подборът от семействата, които се нуждаят най-спешно, е направен от "Надежда и домове за децата- клон за България". Тази организация има за цел да се прекрати практиката деца да се отглеждат в институции, намаляване на риска от изостава чрез развиване на набор от услуги. Обединяваме усилията, за да докажем, че има ефективност от такива практики. Кампанията е част от прилаганата от ЧЕЗ в България дългосрочна стратегия за корпоративна социална отговорност, чиито основни приоритети са свързани с подпомагане на местните общности, образованието и развитието на младите хора, опазването и грижата за околната среда, енергийната ефективност. До момента ЧЕЗ е подкрепила с 1 милион лева над 120 обществено полезни инициативи в тези области".

Дванайсет са семействата, които ще бъдат подкрепени през тази година, каза Георги Симеонов, изпълнителният директор на неправителствената организация и добави, че се надява да се разшири кръгът на подпомогнатите.

"Това са семейства, които подкрепяме по нашата програма - такива, при които има риск децата да бъдат изоставени. Наш приоритет е децата да живеят с родителите си. Получихме доверието на ЧЕЗ, защото имаме функционираща система, добри отношения с тези семейства. Направена е оценка, познаваме ги. Не искаме тези хора да са зависими от нас, а да получат помощ. Вярваме в добрия пример. За съжаление, липсва културата на социално отговорната политика. Надявам се нататък да се разшири кръга на семействата, които получават помощ".

От 2012 година "Надежда и домове за децата – клон България" подкрепя уязвими семейства в страната чрез прилагане на модела на активна семейна подкрепа. Всяка помощ трябва да е бърза, своевременна и да не води до зависимост от помощи, смятат от организацията.

Информация за инициативата може да се намери на сайтовете на партньорите, както и на фейсбук профилите им. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Какви са ползите от членството в Евросъюза за развитие на сектор "Строителство"

Всички държави членки на Европейския съюз имат полза от това да са част от единния пазар и да се справят заедно с общите предизвикателства, свързани с миграцията, тероризма и изменението на климата, както и от по-конкретни неща, като по-добра транспортна инфраструктура, модернизирани и цифровизирани обществени услуги и авангардно медицинско лечение...

публикувано на 09.05.24 в 14:32

Цветана Василева от Железна - за любовта към музиката и килимарството

Цветана Василева от чипровското село Железна гостува в "Думата имат старейшините". Тя е на 84-годишна възраст, пяла е повече от 50 години и спокойно може да се каже, че музиката е в кръвта ѝ. Дълго време е ръководила местната певческа група "Здравец", която има успехи на международни и национални фестивали. За жените във формацията казва, че са..

публикувано на 09.05.24 в 14:00

Доволни ли са видинчани от ремонтираното платно на булеварда в града

Ремонтираната отсечка на видинския булевард "Панония" във Видин поема част от трафика в града вече около две седмици. Хората до толкова бяха свикнали със затвореното пътно платно, че дни след дългоочакваното му отваряне някои водачи продължаваха да влизат в насрещното движение. Да припомним, ремонтът започна в началото на август 2023 г. и в края..

публикувано на 09.05.24 в 13:00

Неправителствена организация насърчава към обществена активност жени от Северозапада

Фондация "Жените в предприемачеството в България" организира  обучителна работилница в Монтана . Темата е "Гражданското общество и участието на жените в него" , а събитието ще се проведе от 13-и до 16 юни. Фокусът е към Северна и Северозападна България, защото по различни данни на Европейската комисия дамите не участват активно в..

публикувано на 09.05.24 в 10:08

В "Музикална зона" на 09 май 2024 слушаме Ане Софи фон Отер

Днес тя става на 69 г. Шведското мецосопрано има разнороден репертоар – песни, арии из опери и оратории, поп и рок песни. Освен участия в опери на Хендел, Монтеверди и Моцарт, Ане Софи фон Отер издава албуми с Елвис Костело, с кавъри на АББА и композиции от Бени Андершон и Бьорн Улвеус. Популярни са изпълненията и с шведския пианист Бенгт Форшбери..

публикувано на 09.05.24 в 09:00

Ансамбъл "Шевица" представя "В огледалото на водата" във Видин

"В огледалото на водата" ще се огледа в събота вечер публиката във Видин . Едноименният концерт-спектакъл на Представителен фолклорен ансамбъл "Шевица" ще бъде показан на сцената на Драматичния театър. Видин е поредният град, в който танцьорите и певиците гостуват в рамките на своето национално турне. То започва преди година, скоро след като..

публикувано на 08.05.24 в 16:30

Неизпълнен ремонт предизвиква недоволство сред живущите на улица "Константин и Фружин" във Видин

Видинската улица "Константин и Фружин" да бъде преименувана на "40 години надежда" . Предложение за това смятат да отправят до Община Видин живущите там и по този начин да изразят недоволството си от факта, че вече 40 години чакат да бъде извършен ремонт на улицата им, разкопана през 80-те години за изграждане на канализация на квартал "Бонония"...

публикувано на 08.05.24 в 15:00