Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Без дрога зад волана

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

Законодателни промени, свързани с борбата срещу дрогираните шофьори по пътищата у нас, предлагат народните представители от НФСБ. Идеята е да се направи единен регистър на шофьори, които са заловени да управляват след употреба на дрога и да им се правят внезапни тестове. "Работим по въпроса за една очаквана промяна, но засега е на ниво парламентарни групи...", коментира за Радио ВИДИН народният представител Росен Живков:


"Законодателните промени са свързани с борбата срещу дрогираните шофьори по пътищата у нас...Идеята да има регистър на шофьори които са тествани за дрога и са дали положителна такава и след изтичане на санкцията им, да бъдат тествани отново и отново... Регистърът ще бъде в Министерството на здравеопазването, а с него ще може да разполага и МВР...Няма да стане лесно, но работим..."- коментира Росен Живков.

 Според Владимир Тодоров председател на Асоциацията на пострадалите от катастрофи идея е добра, но трудно приложима:

"Като идея е добре, но не знам как ще се реализира...Може да срещне много спънки. Лични данни. Конституционни права..."

Органите на КАТ правят проверка на шофьорите за наркотици. Има изработена специална методика и полицаите са обучени как да постъпят,  обяснява главен инспектор Владимир Герасимов - началник на сектор "Пътна полиция" в ОДМВР-Видин:

"Полицаите преценяват на място по движението на колата. След това следва  визуален контакт с водача. Следи се неговото поведение. Гледат се зениците на очите...След това се преценява дали да му бъде направен тест за алкохол или наркотици...Водачът може да откаже и му се дава направление за кръвна проба и след това той е длъжен да я предостави...Дрогираните и пияни водачи са опасни и за себе си, и за другите на пътя...Разчитаме и на граждани да ни сигнализират...", каза Герасимов.

Според видинчани трябва да се затегнат мерките и да няма дрогирани шофьори на пътя.

Всичко по темата чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Коронакризата и пакет "Мобилност" срещу транспортния бранш

Министрите на транспорта и на външните работи на 9 държави от Европейския съюз изпратиха писмо до евродепутатите срещу настоящата версия на пакета "Мобилност". Сред подписалите се са и българските министри Екатерина Захариева и Росен Желязков. В писмото се настоява евродепутатите да разгледат внимателно пакета по време на предстоящата сесия на 8 юли..

публикувано на 08.07.20 в 11:40

За професията, която помага на другите да застанат в светлината на прожектора

В "Посоките на делника" изваждаме наяве хората, които създават имидж, но остават в сянката на институциите или на публичните личности. Днес е п рофесионалният празник на пиарите.  Отбелязва се от няколко години насам. От месец март с Решение на Министерски съвет датата 7 юли официално е обявена за професионален празник на специалистите по..

публикувано на 07.07.20 в 15:00

Какво показаха резултатите от Националното външно оценяване на седмокласниците

51.06 е средният брой точки на 7-класниците на Националното външно оценяване /НВО/ по български език и литература за 2020 година, при максимален брой 100 точки. По математика тази година средният брой точки е 36.33 точки.  "Постижимостта на въпросите с избираем отговор през 2020 година по български е по-висока, за сметка на постижимостта на..

публикувано на 06.07.20 в 13:05

На почивка в Северозапада- защо не?

Ситуацията с коронавируса промени плановете на цели семейства за почивка през лятната отпуска. Има ли начин да почиваме през летните месеци без да пътуваме на далеч? Красивите места са до нас и е нужно да ги преоткрием. Северозападна България крие много места, където хората могат да си изкарат приятно отпуската, без да е нужно да пътуват на..

публикувано на 02.07.20 в 16:23

Ще бъде ли въведена минимална работна заплата по отрасли

Минималната работна заплата вече ще бъде определяна по отрасли, чрез браншови преговори, които ще започнат още тази година. Това стана ясно преди дни, когато бяха разяснени приоритетите в Националното тристранно споразумение. В момента минималната заплата се изчислява административно от държавата и е в размер на 610 лв. "Една от най-важните точки е..

публикувано на 01.07.20 в 11:28
Акад. Богдан Петрунов

Акад. д-р Богдан Петрунов: Разхлабването на мерките създаде фалшиво усещане, че вече няма зараза

Разхлабването на мерките създаде едно фалшиво усещане, че всичко е приключило, а заразата оказва се, продължава да я има. Така  коментира ситуацията с разпространението на коронавируса бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести, академик д-р Богдан Петрунов.  Здравните власти само преди дни обявиха, че заразата вече не е..

публикувано на 30.06.20 в 15:00

"Квартали войни" преобразяват Видин

Жители на Видин сами променят местата, където живеят. Те приеха предизвикателство на Общината и неправителствената организация "Активно общество"  да участват в "Квартални войни".   Кампанията е предизвикателство пред гражданите, което да ги насърчи да са инициативни и по-ангажирани, за да изглежда по-добре мястото, където живеят...

публикувано на 29.06.20 в 13:04