Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кметът на Видин: Работата на общинския приют е неправилна

Ще изчезнат ли бездомните кучета със смяната на управителя на приюта във Видин

Ще се популяризира осиновяването на кучета

Снимка: Светослав Цветанов

С нов управител е Общинският приют за кучета във Видин. Причината- кметът на община Видин Цветан Ценков не е доволен от работата на приюта, затова от 1 юли назначи нов управител- д-р Стилян Паскалев. 
Какво е решението на проблема с популацията на бездомните кучета според видинчани?
"Решението е на Общината- да ги кастрират и да ги прибират... Тия двете кучета са мои, които се разхождат... Има, и трябва да има, защото те са по-добри от хората. Имаме общински приют. Трябва да хранят животните... Не е редно тия бездомните така да се разхождат... Аз не мисля, че чак толкова много пречат. Важното е да е регулирано това нещо. Много малък процент от тях са се родили на улицата, големият процент са изхвърлени от къщите..."

Работата на общинския приют е неправилна, заяви кметът Цветан Ценков:

"Почти 90% от персонала не си гледат работата. Ще въведа ред. Второто, което е- гражданите ги хапят кучетата. И аз съм поел ангажимент тази цялата глутница, която се разхожда на няколко места в града, да й се сложи ред. Ще го направя. Но не мога да го направя с хора, които са поставени там да работят и те не искат да го правят."

Това е и причината за смяната на ръководството на приюта. 

"Сега съм му дал картбланш да си подреди отбора. Там трябва да има работещи хора."

Натали Митова се грижи за бездомни кучета- болни или пострадали от човешката жестокост, често пъти и за изхвърлени малки- нежелани от хората. Според нея, би било добре приютът да може да приютява изхвърлени бебета, да лекува болни животни, които са по улицата. Трябва да има и програма за осиновяване на кучетата:

"Всяка пролет се намират изключително много бебета в кашони изхвърлени. Няма кой да ги прибере и да ги отгледа тия бебета."

Важно е и бездомните кучета, които се предлагат за осиновяване, да се социализират, затова има доброволци, които са готови да работят с животните в приюта:

"По въпроса за доброволците в приюта да- отворени сме за тази инициатива. Ще популяризираме и осиновяването на бездомните кучета. През неправителствени организации, социални мрежи, осиновителски уикенди", каза управителят на общинския приют за кучета Стилян Паскалев.

По думите му няма как да бъдат прибрани всички кучета в приюта, защото първо- законът не го позволява, второ- няма неограничен капацитет:

"Съгласно Закона за ветеринарно- медицинската дейност безстопанствените животни се залавят в приюта, обезпаразитяват, маркират, чипират, кастрират и след възстановяването им се връщат там, откъдето са взети."

Още по темата - в звуковия файл.

Вижте още
село Осен, пенсионерски клуб

Млади и стари в село Осен се обединяват в обща кауза

В село Осен сме, за да кажем "Добро утро, кмете!" Това е  малко китно селце, разположено в близост до Врачанския Балкан, административно се намира в община Криводол, област Враца. Столицата е на отстояние 130 км. Климатът е умерен, няма резки температурни амплитуди. В селото има вода в изобилие, затова в миналото хората  са построили много чешми...

публикувано на 07.08.20 в 12:15

Настъпва ли Преображение за СК "Ванто-Видин"

Видинският кану-каяк е най-успешният местен спорт. Достатъчен е фактът, че 14 местни гребци са участвали в олимпийски игри. Дори и в трудните за спорта настоящи години видинската школа има цели петима национални състезатели в кану-каяка. Това лято обаче, когато е активният спортен сезон за гребците, се случи нещо неприятно за този традиционен за..

публикувано на 06.08.20 в 14:39

Отказват ли младите да работят за заплата под 1000 лева

В средата на миналия месец стана ясно, че младите кандидат-служители вече отказват работа за под 1000 лева. Това отчетоха агенциите за подбор на персонала. "Все повече кандидати идват с условие за заплащане от поне 1200 лева. Има доста случаи, в които кандидатите отказват предложение под тази сума."- обясни експертът по подбор на кадри Маргарита..

публикувано на 05.08.20 в 12:50

Очаква ли ни есен по-гореща от лятото?

Приключи парламентарният сезон. Депутатите излязоха във ваканция до 2 септември, откогато вече ще заседават в новата пленарна зала "Света София" в бившия Партиен дом. Политическите страсти обаче остават горещи заради протестите в страната. Потърсихме за коментар на политическата ситуация неколкократно и по различни канали народни представители от ГЕРБ,..

публикувано на 04.08.20 в 14:31

Ще има ли Закон за личния фалит?

Промени в Закона за задълженията и договорите , според които се въвежда 10-годишна абсолютна погасителна давност по отношение на частните задължения на физическите лица, внесени от "Обединени патриоти" и ГЕРБ, прие единодушно Парламентът на 22ри юли.  "С въвеждането на 10-годишна абсолютна погасителна давност няма да се промени действащият..

публикувано на 03.08.20 в 11:25
село Тополовец, Кулско

Село Тополовец пази природата и автентичните си народни хора

Китното село Тополовец е едно от осемте села, включени в община Кула.  То  се намира в хълмист район, изпълнен с красиви местности. Край селото минава  река  Тополовец, а приток на реката  оформя красив водопад, наречен  "Петров церак"... В района на селото се намират и останки от антична и средновековна крепост "Пецино кале" . Разположена е на..

публикувано на 31.07.20 в 12:30

Какво се прави за пътната безопасност във Видинско

155 пътно-транспортни произшествия, при които са загинали 4 лица и 51 са ранени са станали по пътищата на област Видин през първото полугодие на 2020 година. През 2019 година за същия период ПТП-тата са 197, при които са загинали 3 лица, 46 са ранени. "Тежките произшествия са с намаление, но има увеличение при броя на загиналите и ранените..." Това..

публикувано на 30.07.20 в 15:23