Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 6 август 2020 година

Снимка: Радио ВИДИН

6 август у нас се отбелязва като Ден на ловеца. Тази година отбелязването на празника ще бъде съчетано с откриването на лова на прелетен дивеч.

Общо 303 са новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие. Направени са 5 701 PCR теста. Излекувани са 190 души, 9 са починали. 872-ма пациенти с коронавирус се лекуват болница, от които 44-ма са в интензивни отделения. Един нов случай на заразен с COVID-19 в област Видин и един във ВрачанскоДвама мъже в активна възраст са новозаразените в област Монтана. Жена на 63 години е третата жертва на коронавируса във Врачанско.

Община Враца подписа договора за доставка на 9 нови тролейбуса, произведени от полска компания. През идната пролет ще бъдат доставени модерни транспортни средства на стойност близо 11 млн. лв.

Видинският Окръжен съд свика общо събрание на "Спортен клуб Ванто - Видин", на 25 август. В момента клубът е без лиценз, а състезателите не могат да участват в шампионатите от Държавния календар.

Стратегия за намаляване на отпадъците разработи Община Белоградчик.

Видинчани сигнализират: бездомни кучета изчезват от кварталите.

Община Видин провежда анкетно проучване във връзка с разработването на План за интегрирано развитие за периода 2021-2027 г. и Общ устройствен план. 

Завърши ремонтът на покрива на църквата "Свети Теодор Тирон" във Видин. Извършена е цялостна подмяна на керемидите и на някои от носещите греди.

На церемония във Вършец днес бяха връчени наградите на победителите в конкурса на местната община и фондация "Лъчезар Станчев" за сонет. Конкурсът е на името на поета Лъчезар Станчев, който е роден във Вършец. През тази година автори от цялата страна са изпратили 97 сонета за конкурса. Жури е оценило анонимно творбите и е присъдило първа и втора награда и две поощрителни награди. Първа награда е присъдена на Антоанета Богоева за сонета "Капки роса", втора - на Стефани Ангелова за "Самозаблуда", а поощрителните награди са за Маргарита Мартинова с "Песничка за есента" и Диляна Колова за "Пречистващи сълзи". Кметът на Вършец Иван Лазаров награди отличените с парични суми и грамоти от името на общината. Конкурсът се провежда за трета поредна година и набира все по-голяма популярност. Той е част от проявите за празника на курорта, минералната вода и Балкана и 170-ата годишнина от обявяването на Вършец за курорт.

От днес Видин е домакин на нов музикален фестивал - "Класик телеграфа фест". Стартиращото събитие е наследник на просъществувалия цели 10 години "DJ Retro Fest - Vidin".

Конкурс за проектиране на арт инсталация, включваща името на Видин или неговите символи, е обявен в рамките на фестивала на изкуствата "Дунавски вълни" в Крайдунавския град.

Два археологически обекта ще бъдат проучвани това лято в община Лом. Това са античната крепост Алмус в Лом и малък укрепен обект Помодиана в село Станево. 

"На преображение да преобразим Видин" бе мотото на поредната акция за събиране на средства за изграждане на соларна пейка. Само за час бяха събрани над 300 кг хартия.

Ева Янакиева от Певческа група "Пъстренец Junior" e победителка в Националния конкурс за Северняшка и Добруджанска песен "Пендара".

Стенопис, изобразяващ подводния свят на река Дунав, ще бъде създаден във Видин. Автор на проекта е графити художникът Светослав Нинов, който е един от участниците във фестивала на изкуствата "Дунавски вълни".

Православната църква почита Преображение Господне -  един големите празници през годината.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Куче от Монтана с първа награда на киноложка изложба

Куче от Монтана спечели първа награда на провелата се днес в град Вършец киноложка изложба за Българско овчарско куче. Изложбата беше по инициатива на Община Вършец и Българския републикански съюз, информира Аврам Петков , председател на съюза: "Участваха седем клуба с между 70-80 кучета в 3 класа: бебе / 1- 6 месеца/, подрастващи / 7-10 месеца/..

публикувано на 11.08.24 в 17:09

Симулация на шофиране след употреба на алкохол организират в Монтана

Лекция и симулация за безопасно шофиране и отговорно поведение на пътя ще се проведе утре,12-ти август в Монтана. Инициативата е по повод Международния ден на младежта и е организирана от местния Младежки център, информира Мирослава Заркова , младежки работник: "Това е полезно за младежи. От 9 до 10 часа ще има лекция. Обучителите са от..

публикувано на 11.08.24 в 15:30

С настолни игри за деца приключва "Книжно лято" във Враца

Приключва инициативата "Книжно лято" в библиотеката при Народно читалище "Развитие 1869" във Враца. Над 30 деца от 6 до 12-годишна възраст се включиха тази година в инициативата, информира Борислава Иванчева , завеждащ библиотеката към читалището: " Ще закрием програмата книжно лято с любимите креативни и забавни настолни игри на децата...

публикувано на 11.08.24 в 15:21

Събират дарения за храма в Белоградчик

Тече кампания по набиране на средства за "Свети великомъченик Георги Победоносец” в град Белоградчик, информира отец Рафаил, Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия: "В момента сме подели инициатива за зографисването на храма, като всъщност инициативата започна още преди 2-3 години, защото трудно се намират хора, които да..

публикувано на 11.08.24 в 14:31

Безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата правят в Монтана.

От 13 до 15 август в сградата на Младежкия дом в град Монтана ще се проведат безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата. Изследванията  за рак на гърдата могат да си направят жени на възраст от 20 до 70 години, които нямат диагноза рак на гърдата и да не са бременна. Прегледите са за жени от Монтана и областта и се правят със съдействието на..

публикувано на 11.08.24 в 13:35

Пияна шофьорка самокатастрофира край Бяла Слатина

Две жени пострадаха при катастрофа край Бяла Слатина, съобщиха от Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи във Враца. Инцидентът е станал на пътя между Бяла Слатина и Търнак. Заради движение с несъобразена скорост е самокатастрофирал мощен лек автомобил.  При катастрофата са пострадали водачката на колата и спътничката й, които са..

публикувано на 11.08.24 в 12:40

Семеен скандал във врачанското село Тишевица завърши в болница

Мъж бе приет във врачанската болница с опасност за живота след семеен скандал , съобщиха от Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи във Враца. В съботния ден е постъпило съобщение от жителка на Тишевица , според която възникнал спор между баща и син. При разправията младият мъж бутнал родителя си на земята, който при падането е..

публикувано на 11.08.24 в 11:30