Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Настъпва ли Преображение за СК "Ванто-Видин"

Видинският кану-каяк е най-успешният местен спорт. Достатъчен е фактът, че 14 местни гребци са участвали в олимпийски игри. Дори и в трудните за спорта настоящи години видинската школа има цели петима национални състезатели в кану-каяка. Това лято обаче, когато е активният спортен сезон за гребците, се случи нещо неприятно за този традиционен за крайдунавския град спорт. Състезателите на Спортен клуб "Ванто", неизменни медалисти от държавните първенства, бяха принудени да участват в завършилия преди дни Държавен отборен шампионат от името на други спортни клубове. Как се стигна до тази неприятна ситуация? 


В годините преди промените видинското гребане се утвърди като водеща в страната школа. В по-ново време традициите на кану-каяка поддържаше спортен клуб "Бдин 77", докато през 2008 година във Видин бе създаден нов клуб, който носи името на заслужилия треньор, деятел и създател на видинското гребане Иван Нейов- Ванто. Успя да се наложи, да привлече състезатели и да просперира, достигайки до водещите позиции в страната. Двама са основните треньори, които постигнаха през последното десетилетие редица успехи- медалистът от световно първенство Стефан Илиев и неговият по-млад колега Цветан Иванов, който сега е и треньор на националните отбори за юноши и девойки старша възраст. В последните години Илиев започна да тренира по-малките състезатели, докато Иванов насочи усилията си към старшата възраст.


Но явно зад купите, медалите и успехите се е случил разрив. Преди време, след поредното държавно състезание на гребния канал в Пловдив, ни потърси Светлана Димитрова- майката на една от утвърдените състезателки на "Ванто-Видин":


"Стефан по някакъв начин се опитва да бойкотира нещата в клуба. Създава проблеми между самите деца- разделя ги на можещи и тепърва прохождащи в този спорт. Но тези, които са от можещите, които максимално дават от себе си и носят най-многото този клуб да бъде изтъкнат, непрекъснато са пренебрегвани. Мисля, че иска да отстрани Цветан Иванов, което ще е пагубно за клуба"



Треньорът Стефан Илиев от своя страна заяви, че не получава подкрепа от ръководството на клуба и че са необходими нови идеи за развитието на отбора. Така преди година част от членовете клуба инициираха извънредно Общо събрание, което гласува промяна в Управителния съвет. Старото ръководство обаче оспори решенията на това събрание и свика в края на миналата година редовно заседание на Общото събрание. На него бе преизбран председателят на Управителния съвет Юрий Йорданов. Решенията от това събрание обаче също се оспорват в съда от вече отчетливата опозиция в клуба. В крайна сметка клубът не успя да получи лиценз за състезателна дейност от Министерството на младежта и спорта.

Държавният отборен шампионат по кану-каяк- едно от двете големи състезания от държавния календар в този спорт през годината, се отличи с рекордна масовост- участваха близо 600 гребци от 20 клуба от цялата страна. Липсваше обаче едно име- СК "Ванто-Видин".


По-малките таланти, водени от треньора Стефан Илиев, участваха от името на СК "Приморец" Приморско.



"Направихме всичко възможно, за да защитим герба на нашия град, защото нашата школа е една от водещите години наред. Настоявах да гребем за Видин, защото лицензът на "Ванто-Видин" не беше подновен в края на февруари, по причини, които няма смисъл да ги говоря. Трябваше да направим всичко възможно трудът на децата да бъде оползотворен в състезание. Обърнахме се към Венцислав Велков, собственик на клуб "Приморец". Той е от Видин, отзова се. Преди това обаче помолихме ръководството на "Бдин 77" да ни приютят при тях, за да си гребем за Видин. Те, по може би обективни финансови причини, решиха, че това не може да се случи. Участвахме, не е толкова трагично това нещо, най-хубавото е, че децата се представиха феноменално. Тази ситуация ще бъде изгладена, защото всичко е в съда. Имаме достатъчно аргументи и представители на Сдружението, които са на наша страна", очаква Стефан Илиев.


"Нашите деца не бяха картотекирани към "Бдин 77" и така собственикът на клуба от Приморско беше достатъчно добър да картотекира тези деца и да им даде възможност да участват. Тези деца цяла година са се готвили, полагали са усилия. Децата участваха и спечелиха доста купи. За съжаление тези купи не са за Видин, но децата са видинчани. В момента, доколкото знам, във "Ванто" се водят дела, текат съдебни процеси, но се надявам нещата да се оправят", разказа Десислава Петрова, майката един от състезателите.



В същото време, по-големите гребци от "Ванто", заедно със своя треньор Цветан Иванов, получиха картотеки от "Бдин 77" и заедно с техните представители се наредиха на престижното 5-о място сред 20-те участвали клуба от цялата страна. Цветан Иванов отказа да коментира конфликтната ситуация, а помоли да акцентираме върху представянето на състезателите:


"Ако трябва да дам личното си мнение, ще трябва да е доста дълго, а не искам да засягам тема, която не е за децата. Представянето на състезателите е много по-радващо, отколкото всичко останало, което не прави спорта по-добър", категоричен е Цветан Иванов.

"Това беше подадена ръка от нашия клуб в името на града. Беше общ отборът, за да спасим техния клуб, защото нямат лиценз, не могат да участват децата на състезание. Щеше целия труд на децата да отиде на вятъра заради простотиите на някои хора, които не знам изяви ли търсят на тези години? Ето докъде стигнахме- да се излагаме", смята старши-треньорът на "Бдин 77", доайенът в този спорт- Искрен Георгиев.



От спечелените в Държавния отборен шампионат точки се определя финансирането на съответния клуб през следващата година от страна на Федерацията по кану-каяк. В края на месец август предстои второто голямо състезание- Държавният индивидуален шампионат. Видинските гребци отново ще участват в същия нетрадиционен формат. Ще бъде ли решен този казус?

 "До тази ситуация се стигна по някакъв странен начин. Една част от бившите членове на клуба и на Общото събрание бяха решили да правят извънредно общо събрание, да изгонят старото ръководство, треньори и т.н. и се стигна до безкрайни съдебни спорове, които ни лишиха тази година от възможността да направим законно Общо събрание, за да отговорим на една промяна в Закона за спортните клубове, а именно- има ново изискване, което казва, че юридически лица не могат да участват, а в нашия Устав това стои. За да премахнем тази точка, трябваше да направим Общо събрание. Не можахме да го направим поради съдебни спорове, безкрайни дела се водят от "опозицията". Чакаме да се произнесе съдът и така пропуснахме сроковете и не успяхме да си подновим лиценза. Така се стигна до там, че нашите състезатели участваха от името на другия видински клуб "Бдин 77", обясни председателят на "Ванто-Видин" Юрий Йорданов.


В брой 68 от 31 юли на Държавен вестник е публикувано обявление на Видинския окръжен съд за свикване на Общо събрание на СНЦ "Спортен клуб Ванто - Видин". Насрочено е за 25 август и на него се очаква да бъдат освободени всички досегашни членове на Управителния съвет, както и председателят и да бъдат избрани нови.


"Свикваме Общото събрание, за да отговорим на законовите изисквания, да променим устава и да си възобновим лиценза и да продължим да си работим, както досега вече 13 години. Освен ако пак опозицията не измисли някакви нови дела и обжалвания, защото постоянно обжалват наши легитимни решения, но в крайна сметка има закон и съд и каквото каже съдът, това ще бъде. Надявам се, че няма да има проблеми. Това е в интерес на състезателите и в интерес на клуба, защото е много титулован в последните години- винаги в челните класирани. Няма да изчезне клубът, но трябва да минат тези законови изисквания."
 

Всъщност тази ситуация не е прецедент за видинския спорт. През подобни раздори преминаха почти всички местни клубове. Резултатите са видни...

Повече по темата- в прикачения звуков файл...




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00