Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 10 август 2020 година

Снимка: Любо Андреев

Готова е отсечката от реконструираната улица "Неофит Бозвели" в Монтана. Отсечката от 720 метра е с нов асфалт и подмени комуникации. 540 000 лева са заделени за основен ремонт на четири улици в града. 


Няма смисъл от оставка и служебно правителство- това коментираха пред Радио Видин хора, запитани за политическата ситуация. Видинчани изказаха разнопосочни мнения, но според повечето от тях, сега не е време за оставка и предсрочни парламентарни избори. 


Подводния свят на река Дунав е темата, по която двама млади художници работят в рамките на деветото издание на фестивала "Дунавски вълни". Студентите от Националната художествена академия Светослав Нинов и Анна Користашевская, които са родом от Видин, творят усилено.Екип от Центъра за спешна медицинска помощ в Лом е заразен с COVID-19, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Монтана. Положителни проби за вируса са дали фелдшерка на 51 години и шофьор на линейка на 58 години от крайдунавския град. Двамата са без симптоми и се чувстват добре, съобщи за радио Видин д-р Елена Борисова, директор на РЗИ Монтана.


Два случая на коронавирус са регистрирани за последните дни в област Видин, по данни на РЗИ – Видин. Става въпрос за жена на 71 години и мъж на 73 години от областния град. Жената е с лека симптоматика и е на домашно лечение. Мъжът е транспортиран и хоспитализиран в Ломската болница за лечение. Наети без трудов договор са установени във Врачанско. 258 проверки са извършили експерти от инспекцията по труда във Враца. Инспекциите са свързани с противоепидемичните мерки срещу неразпространението на коронавирус, а проверените обекти са в секторите "Строителство" и "Селско стопанство".


107 вакантни работни места са обявили работодатели във Враца, личи от справка в дирекция "Бюро по труда". Едно на всеки пет свободни позиции е за работник в кухня, като за тази длъжност се търсят 20 души. Изискванията към тях са да имат основно образование.


Около 17 килограма хероин са били открити в автомобил, преминаващ през държавната граница на Дунав мост Видин – Калафат. Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 242, ал. 4, вр. ал. 2 от НК, съобщават от Прокуратурата. 


Въглищата ще се предлагат само пакетирани. В началото на тази година бяха въведени изменения, които регламентират продажбата на въглища за отопление през зимния сезон. Промените коментира Димчо Костадинов, директор на видинския склад на "Топливо"


2342 здравноосигурени лица са сменили общо практикуващия си лекар през месец юни на територията на област Монтана, съобщават от РЗОК. За същият период на 2019 година, 3434 лица са направили тази промяна. Здравноосигурените могат да сменят личния си лекар всяка календарна година в периода от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември.


Бившата туристическа спалня в Лом става туристически информационен център. Договорът за преустройството на сградата бе подписан от кмета на общината Георги Гаврилов и председателя на туристическо дружество "Аспарухов хълм" Борислав Борисов.


Развиват спортните умения на децата от Лом. През целия месец август на спортна площадка "Дунавски юнак" ще се провеждат безплатни занимания и обучения в различни спортове на ученици и деца, които искат да спортуват. Идеята е на Камелия Константинова, преподавател по физическо възпитание, която от години живее и работи във Великобритания.


Проектно предложение за ремонт и преоборудване на Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино може да направи Министерството на културата. Средствата, които ще бъдат отпуснати, са около 720 000 лв., това съобщи Яна Орлинова директор на училището.


Ултрамаратонецът Владимир Ставрев завърши успешно своя пробег и успя да пробяга 721 км., за седем дни и достигна крайната си цел, шабленското село Дурнанкулак. Постижението на ултрамаратонеца към момента е абсолютен прецедент.


Драматичен театър – Монтана ще играе две свои представления на площада във Вършец през месец август. Това са "Надхитряне" на 12 август и "Галена мома Богдана" на 26 август. Началото и на двете представления е в 10,30 часа.

Вижте още
Музей

Снимката на 23 септември 2020 година

Започна кампания за набиране на преброители и контрольори за предстоящото през януари и февруари 2021 г. преброяване   н а населението и жилищния фонд в страната. В област Видин в преброяването ще участват 360 преброители и около 110 контрольори. Желаещите е необходимо да имат поне средно образование, да са комуникативни и да имат достатъчно свободно..

публикувано на 23.09.20 в 18:05

Децата на Моравица влязоха в ремонтирана детска градина

С празнична програма днес официално беше открита новата учебна година в детската градина в Моравица, а енорийският свещеник отец Дилян Иванов отслужи водосвет за здраве. Това лято забавачницата, която е филиал на ДГ "Роза" - гр. Мездра, беше ремонтирана основно за пръв път от построяването на сградата преди близо половин век, съобщиха от..

публикувано на 23.09.20 в 17:00

Безплатно измерват белодробната функция на преболедували COVID-19 във Видин

Измерване на белодробна функция на хора, излекувани от коронавирусна инфекция, ще бъде извършено безплатно във Видин. Инициативата е посветена на Световния ден на белия дроб- 25 септември . Прегледите ще бъдат извършени в кабинета на специалиста по белодробни болести д-р Иво Илиев от 8:00 до 13:00 часа на 25 септември, като няма предварително записване...

публикувано на 23.09.20 в 15:31
Мерки за недопускане на африканска чума по свинете обсъдиха на заседание на Областната епизоотична комисия във Видин.

Африканска чума по свинете в Сърбия, проверяват видински села

Областната епизоотична комисия във Видин заседава извънредно заради регистрирани случаи на Африканска чума по свинете на територията на с. Александровац, Република Сърбия. Екипи на Областната дирекция за безопасност на храните са обходили четирите села Делейна, Ракитница, Косово и Раброво , намиращи се най-близо до сръбското селище. Всички..

публикувано на 23.09.20 в 15:10

Три нови случая на коронавирус във Враца

Три нови случая на болни от Коронавирусна инфекция в област Враца са регистрирани към дата 22.09.2020 г. в Единния информационен портал. Диагностицирани за домашно лечение след положителен резултат от лабораторни изследвания са трима мъже от гр. Козлодуй, съответно на 34, 36 и 50 години. Предприети са всички противоепидемични и..

публикувано на 23.09.20 в 14:05

С юбилейна изложба художникът Тодор Деков отбеляза 80-тата си годишнина

Сценография, театрален шарж, пространствено оформление, скулптура- вече 60 години това са част от творческите страсти на Тодор Деков.  Той е автор на сценографията на 160 театрални спектакъла, има десетки изложби и участия в международни фестивали на шаржове и карикатури в страната и чужбина. Много хора го познават именно с неговите..

публикувано на 23.09.20 в 12:30

Още една положителна ковид-проба в детската градина "Слънце" в Монтана

Още един положителен тест за COVID-19 е получен от изследваните лица от детска градина №6 "Слънце" в Монтана. Това е лице от помощния персонал. Така в огнището на заразата с ковид инфекция стават общо 11 души – 7 учители, двама от помощния персонал и две деца. В градината бе направена пълна дезинфекция. Тя продължава да работи с две групи, а три..

публикувано на 23.09.20 в 12:11