Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин посреща Национален мотосъбор 2020

Снимка: Мотоклуб "Северозападни мотори" Видин

Отново сме в разгара на лятото и се надяваме август да ни донесе забавления и горещи страсти. Много са културните прояви и събитията, които може човек да посети, независимо от това в коя точка на страната ни се намира. Така е и във Видин. Една от запазените марки на лятото в крайдунавския град, обаче традиционния мотосъбор, който събира малки и големи почитатели на високите скорости и рок музиката на едно място. Така ще бъде и тази година, независимо от факта, че 2020-та се оказа доста специална и дори трудна в много аспекти за обществения и културен живот на хората. В края на седмицата, от 14 до 16 август, Видин ще посрещне мотористи от цялата страна и чужбина на традиционния Национален мотосъбор 2020. Организатор на събитието е видинският мотоклуб "Северозападни мотори". Какви са настроенията, които почитателите на свободния дух създават у жителите на един провинциален град и подкрепят ли подобни инициативи видинчани? Видинският мотоклуб "Северозападни мотори" отбелязва 13 години от своето създаване. В студиото на радио Видин гостуваха Младен Младенов, президент и Владимир Цветанов, сержант към мотоклуб "Северозападни мотори" Видин. 

"За нас 13 години са малко. Ние се стараем всяка година да направим някакво събитие в нашия град ... Идеята да започнем беше обща, но началото бе адски трудно. След приключването на първия ни събор се гледахме и си казвахме, че това не е истина. Всичко стана на шега- събрахме се група момчета, имащи всичките любов към моторите и решихме, че нещата трябва да станат доста по- сериозни ... Днес като цяло за всички участници в движението- има джигити и автомобилни, има и мотоциклетисти. Това е въпрос на самосъзнание, но тези елеци, които носим, означават голяма отговорност за нас."- споделиха Младен Младенов и Владимир Цветанов от мотоклуб "Северозападни мотори" Видин. 

Сред гостите, които видинските рокери очакват тази година е и Калин Цветков, президент на мотоклуб "Ядрените" от Козлодуй:

"Както всяка година, така и тази, да сме живи и здрави, 100% от нашия клуб ще присъства на мотосъбора във Видин. Ще се представим както трябва- три дни много рок, много изпълнения и скорост, ако имаме отсечки на летището и ще е "топ" работата, както обикновено. Ние от Северозападна България се държим стриктно и сме като едно ядро. Пет клуба сме ежедневно в контакт и решаваме нещо и на всеки един решението се уважава."- поясни Калин Цветков

Един от изпълнителите, които ще забавляват гостите на мотосъбора в съботната вечер е Радко Пърлев, китарист и вокалист на група "РОКА РОЛА":

"Усещането е невероятно, толкова години вече сме по мотосъбори. Ние залагаме само на купона- свирим вечните БГ рок хитове, закачаме класиката, световния хард рок и хората искат купон. Те искат тези песни, да ги пеят заедно с нас. Видин ни е любимо място, любими хора, страхотно е."- каза Радко Пърлев.

Видинчани одобряват провеждането на мотосъбор в града ни и биха посетили събитието, показа анкета на радио Видин:

"Щом има някакви занимания и нека хората да видят какъв прекрасен град е Видин- всичко е чудесно ... Когато сме отговорни и когато спазваме правилата и изискванията няма нищо опасно ... Градът ни наистина има нужда от такива събития- още повече в този период, в който се намираме сега. Нека все така да продължават ! Видинският мотоклуб има нужда да бъде отразен в Национален мащаб."- коментираха видинчани.

Община Видин отново подкрепя видинските рокери, каза Силвана Сюлейман, старши експерт "Култура" и допълни:

"За Община Видин е чест да подкрепи тази инициатива на прекрасните момчета от мотоклуб "Северозападни мотори". Убедена съм, че и тази година мотосъборът ще премине при изключителен успех и интерес, въпреки обстоятелствата, при които се провежда. Убедена съм и че видинчани също ще посетят мотосъбора, защото той е една изключителна възможност, особено в този сезон да чуем хубава музика ... За мен в случая работата и удоволствието напълно се припокриват- това са едни достойни мъже, на които може да се разчита и които смятам, че със своето поведение дават пример на всички останали."

Една от последните благотворителни каузи на мотоклуб "Северозападни мотори" бе събиране на средства с цел закупуването на микробус със специална рампа за предвижване на деца в неравностойно положение от видински домове за социални грижи. Днес каузата е реализирана и превозното средство вече е закупено. В момента се извършват довършителни ремонтни дейности и когато премине и през задължителния технически преглед, ще бъде готов за употреба, обясниха нашите сутрешни гости.
Мотосъбора ще се проведе в бившото поделение до замъка "Баба Вида".
Ето и програмата на Национален мотосъбор Видин 2020:

14.08. ПЕТЪК
12:00 ч. - Посрещане на гости
18:00 ч. - Игри, забавни състезания с много награди и изненади
21:00 ч. - Концерт на рок група "ЕР ГОЛЯМ"

15.08. СЪБОТА
14:00 ч. - Почетна обиколка на град Видин
14:30 ч. - Състезания по драг за мотоциклети по класове (стартови отсечки на 400м.)
17:00 ч. - Забавни игри и състезания с много награди.
21:00 ч. - Концерт на рок група "РОКА РОЛА"
24:00 ч. - Томбола с много изненади, голяма награда и тържествена заря

Мотоклуб "Северозападни мотори" си запазва правото за промяна на часовете в програмата, както и да включва допълнителни атракции в нея.



Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00