Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се отрази ли политическата обстановка върху работата на общините

Снимка: Радио Видин

Пандемията, причинена от коронавируса се отрази негативно на икономическия и политически живот на страната. Щетите, които бяха нанесени на общините с несъбраните до момента данъци ще се отразят на бюджетите и неизпълнението на капиталовата програмата тази година. След като бизнесът почти спря да се занимава с инвестиции, това лиши публичния сектор от реални приходи- такси за придобиване, спрените по-малки обекти в строителството, отменените наеми, с които общините подпомагаха по свой начин местния бизнес. Като допълнителен стрес за работата на общините в условия на пандемия се появиха и протести с исканията за оставка на кабинета на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Как ще завършим 2020 година и ще останат ли отново общините от Северозапада на опашката в развитието си? Кметът на Община Монтана Златко Живков коментира случващите се събития от последните дни:

"Това не са нови искания, но това в този момент няма да помогне на общините. Ние се намираме в период на актуализация на бюджети и подготовка на бюджет 2021-ва. Честно казано в момента напрежението, по отношение на собствените приходи е изключително голямо- те не достигат, а същевременно ремонтните програми на общините стоят. Това е важният дневен ред, който интересува общините в момента ... Протести има във всички модерни европейски демокрации и ние не правим изключение в тази част. Естествено е, че кризите влияят по принцип негативно, но това нещо трябва да бъде предвидимо и да е в рамките на закона."- обясни Златко Живков, кмет на Община Монтана.

Община Враца работи по много проекти, свързани с разкриване на нови работни места за жителите на региона. Въпреки това, обаче кметът Калин Каменов е притеснен от случващите се политически катаклизми и исканията за оставки от протестиращите:

"Няма как, когато планираш, когато разходваш публични европейски инвестиционни средства, да се отрази положително една криза, свързана с евентуални нови избори. Всичко това ще се отрази негативно върху нашата работа. Аз смятам, че няма община, независимо от това кметът от коя политическа партия е, да е съгласен с това в период, в който имаме нужда от стабилност да се говори за предсрочни избори ... Основните ни проекти са свързани с откриването на нови работни места- двата големи завода, по които в момента се работи. Единият от тях вече започна да функционира, но за да бъде завършен проекта трябва да има и качествена инфраструктура."- подчерта Калин Каменов.

Според кмета на Община Белоградчик Борис Николов ситуацията във всички общини в страната е тежко. Има, обаче и такива, при които положението много тежко и една от тях е именно Община Белоградчик:

"Не толкова от митингите и от разрушаването на държавността, която от десетина години не е на това ниво, което ни се иска да е, а преди всичко от тая пандемия. Най- тежкият за нас проблем е, че за шест месеца три пъти и половина е спаднал туристическия поток- от 75 500 туристи за 2019 година, сега броят им е 20 000 ... Досега всичко е оставено на произвола на съдбата и общините трябва да се спасяват за всичко, да не говорим пък за здравеопазването и така нататък. Картината е безкрайно тежка, но някак свикваме с  това тежко условие и живеем с надеждата, мечтата, че нещо ще се промени."- коментира Борис Николов.

Според кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков, общините работят при доста трудни условия още от началото на 2020 година, заради пандемията от коронавируса.

"Всички общини изостават със събираемостта на данъците, защото такава е ситуацията. Няма кмет в държавата, който да не иска това правителство да си докара мандата докрай, за да може да имат общините възможност да си работят спокойно пък след пет месеца или шест там, когато е срока, да се явим на избори и хората да си кажат мнението ... В крайна сметка, ако това беше по средата на мандата или ако оставаха още две- три години, естествено е да се реши тоя въпрос и това обществено напрежение да спадне. Но три, четири, пет месеца преди редовните избори според мен е доста инсценирано ... Най- важното нещо това е старта всеки момент на магистралата до София, което е част от европейския път и което две, три поколения видинчани искат да се случи, за да могат по най- бързия начин да стигат до София."- каза кметът на Община Видин Цветан Ценков.

Видинчани също коментираха темата- те изказаха разнопосочни мнения, относно политическата обстановка в страната:

"Зависи кой от коя партия е избран. То и хората са така- едни са "за", едни "против", но според мен няма да има някаква промяна. Промяната са единствено младите хора, които досега не са били наши управници ... Сигурно ще има някакво отражение върху работата, но народът е толкова обезверен, че просто незнам."- коментираха видинчани. 

Повече по темата можете за чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26