Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Дошев, "Обществен контрол": Истината е на един въпрос разстояние

Иво Дошев почти всеки ден е на протестите в София като търси там- сред обикновените протестиращи, т.нар. "стари муцуни" от българския преход- политици, които днес са редом до протестиралите преди време и срещу тях самите. "Въоръжен" с видеокамерата на своя мобилен телефон, Иво им задава "неудобните" въпроси, отговорите на които много от българите също искат чуят. Видеоклиповете му с Мая Манолова, "Отровното трио", Христо Иванов и т.н. са гледани вече стотици хиляди пъти в социалните мрежи. Наскоро създаде и платформата "Обществен контрол".


"Платформата възникна спонтанно в следствие на многото интересни политически лица, които се появиха на протестите срещу правителството на Бойко Борисов и прокуратурата, и въпросите, които спонтанно на мен лично, като гражданин, ми хрумнаха по отношение на тези политически лица. Хората започнаха да припознават това нещо- че действително се упражнява някакъв контрол върху популярните лица и политически лидери от страна на гражданите.

Така възникна и идеята за "Обществен контрол", която беше разширена до peer to peer медия, т.е. граждани създават граждански въпроси, които се предоставят на платформата "Обществен контрол", въпросите биват популяризирани от платформата, а след това други граждани могат да задават именно тези въпроси на такъв тип политически лица, където ги срещнат. Готовите интервюта се връщат обратно към платформата. На практика сега всеки има достъп до камера и микрофон посредством мобилните телефони и реално всеки може да бъде репортер и да зададе смисления въпрос. Идеята е именно това- гражданите да осъществят контрол и най-вече превенция по отношение на намеренията на тези политици."

Засега платформата е актива във фейсбук страницата "Обществен контрол", поставена е кутия за въпроси на "Орлов мост", има youtube канал, скоро ще има и сайт. Идеята е да бъдат зададени онези въпроси на българските политици, от които те умишлено бягат и на които не искат да отговорят.


"Българинът да има силна памет от политическа и социална гледна точка е ключов фактор, за да можем ние да имаме реално гражданско общество. Нищо в този свят не се случва тук и сега, а всичко има своята предистория и причини да се е случило от гледна точка на миналото. Също така има перспективи и планове за развитие от гледна точка на бъдещето. Всеки един от тези обществено интересни лица- политически лидери, изпълнители на средно, ниско, високо ниво в българската политика, има тези три перспективи- минало, настояще и бъдеще, и е изклютително важно да бъде търсена тази политическа отговорност от гражданите. Тогава ще бъде променен стандартът за поведението на тези хора. Причината за арогантността и цинизма, с която се сблъскваме е именно в това, че не им търсим отговорност. Информацията е около нас и само от нас зависи дали ще я използваме за добро или просто ще я подминаваме."

Иво Дошев призова да се формулират и изпращат на платформата повече актуални и "смислени" въпроси. Той е категоричен, че развитото гражданско общество е ключов фактор за просперитет на нацията:

"Невъзможно е да се промени мисленето на политиците, ако не са гражданите. Когато имаме силен граждански контрол и силно гражданско общество, което държи отговорни политиците, тогава ще има отговорни политици. Те в момента не са отговорни, защото ние не ги държим отговорни."

Повече- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00