Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На 9-ти септември- за времето преди демократичните промени

Датата 9 септември и днес продължава да поражда спорове и разногласия в обществото. Тази година се навършват 76 години от може би най-противоречивата дата в новата ни история. За мнозина тя е свързана с коренна промяна- премахване на капиталистическия строй и изграждането на по-справедливото социално общество - комунистическото. За други 9 септември е черна дата, кървав преврат, довел до ликвидирането на демокрацията и частната собственост, почернил живота на стотици хиляди българи. Събитията от 9 септември 1944 година все още не са получили единодушната оценка на историците. Така или иначе, обаче този ден е част от нашата история. Какво си спомнят за живота по онова време по- възрастните и какво са чували младите жители на Северозападна България? Някои видинчани днес с умиление си спомнят за "доброто старо време". Според тях предимствата на годините преди демокрацията са много. Разговаряхме с жител на 76 години от крайдунавския град, пожелал анонимност, който сподели, че той и семейството му с носталгия си спомнят за годините при комунизма и управлението на другаря Тодор Живков:

"При Тодор Живков беше много по- добре, защото имаше всичко евтино, за да се храниш. Може днес да не работиш, но не може да не ядеш. Тия сега ни направиха и да работим, да не ядем и да не работим, пак да не ядем. Преди и храната беше по- добра. Яли сме месо и хляб, а сега не ядеш никакъв хляб ... Спомням си, че работихме и сме правили строежи, трудовак съм бил в казармата. Преди това започнах в ДМЗ "Георги Димитров" в леярната, като формовчик. На 1-ви май, на 9-ти септември като ни сложат лентата "ударник" и беше празник, но не на комунизма, а на народа." - каза нашият събеседник от Видин.

Пламен Димитров от Видин днес е на 53 години и преди години е работил като стругар, каквото е и неговото образование. Днес той е безработен и с умиление си спомня за онези години.

"Животът беше най- важното спокоен, можеше да учиш без пари, да ползваш без пари ток, вода и всички неща, за които сега си отива половин заплата само за консумативи. Тогава можеше спокойно да спиш в канавката и никой да не те закача, а сега за 2 лева те убиват. Винаги е имало доносници, които са били нагаждачи към партията, защото от тях нищо друго не е ставало ... Аз винаги съм бил работник, стругар съм бил. Половин заплата си я спестявах, но тогава един костюм беше 21 лева. Здравеопазването беше безплатно, отиваш на зъболекар- безплатно, а сега за два зъба ми взеха 100 лева."- разказа Пламен Димитров.

Петьо Василев от Берковица днес е на 60 години и е живял 30 години при социализма и точно толкова след промените през 1989-та. Работил е като ел. монтьор, но освен това е и запален меломан. Той е колекционирал грамофонни плочи и именно затова е имал проблеми с тогавашната власт и с нетърпение е очаквал демокрацията.

"Аз от много малък слушам музика, най- вече българска, но впоследствие започнахме да слушаме и друга музика. Не беше, обаче чак толкова лесно да се сдобиваме с тази музика. Например, ако имам някоя плоча- тя ми беше отнета. Вариантите бяха два- да я предам доброволно или да бъде конфискувана с някакъв акт. Ставаше въпрос за плоча на Пинк Флойд ... Имаше такива ограничения и те бяха доста сериозни. Аз например бях дисквалифициран на един конкурс за дисководещ в града, затова че пуснах една песен на Боб Марли- "Лоша карта". Това беше дори прогресивна песен, защото Боб Марли е човек народен, независимо от това, че не го харесват някои."- каза Петьо Василев, който в крайна сметка е останал разочарован и от демократичните промени след това в новата ни история.

Какво казаха младите по темата? Димитър Недялков от Видин е ученик и тази година ще бъде абитуриент. Той е чувал различни неща за годините преди демократичните промени. Като цяло, обаче знае, че животът тогава е бил по- добър.

"Живяло се е по- спокойно и не е имало престъпност. Имало е, но е била по- малко отколкото е сега. Сега трябва да се вземат по- сериозни мерки за някои неща ... Здравеопазването в болниците е било безплатно, а сега доколкото съм чувал всичко е станало платено. Според мен трябва да има казарма, защото разбираш много неща в казармата. Сега младежите на моята възраст го дават по- лежерно."- каза Димитър Недялков

Нашите слушатели също изказаха противоречиви мнения за днешния 9-ти септември.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Как приема обществото новите мерки и забрани, заради коронакризата

Сякаш неусетно, почти ежедневно ставаме свидетели на нови забрани и изисквания, свързани с разпространението на пандемията от COVID-19. Реакциите в социалните мрежи не се забавиха и голяма част от обществото открито продължава да показва, че няма доверие на стъпките, които управляващите и Националният оперативен щаб предприемат, за да ни предпазят..

публикувано на 28.10.20 в 12:30

COVID-19 упорито настъпва и в Северозапада

България е засегната от втора вълна на разпространение на COVID-19 и по всичко личи, че положението сега е значително по-сериозно от пролетта. През последните седмици случаите на заразени рязко се увеличиха. За да се стигне до рекордните 2243 нови случая на коронавирус за последното денонощие. По-притеснителното е, че близо 30% от направените вчера..

публикувано на 27.10.20 в 14:10

С Видин в сърцето

В деня на Видин - 26 октомври, Димитровден, търсим мнението на някои от носителите на званието "Почетен гражданин на Видин" за града и бъдещето му.  Професор Андрей Пантев е роден 1939 година в село Раковица. Интелектуалец, учен и публицист, с ярко присъствие в българския духовен живот. "Почетен гражданин на Видин" от 1997 година:..

публикувано на 26.10.20 в 11:50

Кметът на Видин Цветан Ценков с равносметка в навечерието на Димитровден

За свършеното, за проблемите и визията за бъдещето на Видин - броени дни преди духовния празник на Видин - Димитровден, в "Посоките на делника" по радио Видин разговаряме с кмета на община Видин д-р Цветан Ценков.  Равносметката за изминалата една година управление  "Не мога да си дам никаква оценка, това ще го направят нашите съграждани...

публикувано на 23.10.20 в 14:07

Автоинструкторите остават в протестна готовност

Около тезата за промяна в обучението се обединиха участниците в широк дебат, дискутиращ евентуални промени в обучението на бъдещите шофьори . В дискусията, организирана от " 24 часа ", участие взеха представители на Министерството на транспорта, Държавна агенция "Безопасност на движението", Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация",..

публикувано на 22.10.20 в 11:00

Нужна ли е нова стратегия за развитие на страната

Програма за ускорено развитие на България през периода 2021-2030 година бе представена преди дни във Враца. Програмата е създадена от група български учени- макроикономисти, сред които са и проф. д-р Александър Томов , проф. Гарабед Минасян, професор д-р Ганчо Ганчев , и предстои да бъде представена официално на управляващите и да бъде предложена..

публикувано на 21.10.20 в 13:47

Спаси гората днес- утре ще е късно

150 млн . лева са скритите приходи от незаконен дърводобив в България всяка година , сочи анализ на WWF-Световния фонд за природата. Освен финансови загуби за държавата, незаконната сеч води до още по-сериозни последици като засушаване, безводие, ерозия, алармират природозащитници.  Какво се предприема срещу обезлесяването и какви са мерките, които..

публикувано на 20.10.20 в 14:07