Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 9-ти септември- за времето преди демократичните промени

Датата 9 септември и днес продължава да поражда спорове и разногласия в обществото. Тази година се навършват 76 години от може би най-противоречивата дата в новата ни история. За мнозина тя е свързана с коренна промяна- премахване на капиталистическия строй и изграждането на по-справедливото социално общество - комунистическото. За други 9 септември е черна дата, кървав преврат, довел до ликвидирането на демокрацията и частната собственост, почернил живота на стотици хиляди българи. Събитията от 9 септември 1944 година все още не са получили единодушната оценка на историците. Така или иначе, обаче този ден е част от нашата история. Какво си спомнят за живота по онова време по- възрастните и какво са чували младите жители на Северозападна България? Някои видинчани днес с умиление си спомнят за "доброто старо време". Според тях предимствата на годините преди демокрацията са много. Разговаряхме с жител на 76 години от крайдунавския град, пожелал анонимност, който сподели, че той и семейството му с носталгия си спомнят за годините при комунизма и управлението на другаря Тодор Живков:

"При Тодор Живков беше много по- добре, защото имаше всичко евтино, за да се храниш. Може днес да не работиш, но не може да не ядеш. Тия сега ни направиха и да работим, да не ядем и да не работим, пак да не ядем. Преди и храната беше по- добра. Яли сме месо и хляб, а сега не ядеш никакъв хляб ... Спомням си, че работихме и сме правили строежи, трудовак съм бил в казармата. Преди това започнах в ДМЗ "Георги Димитров" в леярната, като формовчик. На 1-ви май, на 9-ти септември като ни сложат лентата "ударник" и беше празник, но не на комунизма, а на народа." - каза нашият събеседник от Видин.

Пламен Димитров от Видин днес е на 53 години и преди години е работил като стругар, каквото е и неговото образование. Днес той е безработен и с умиление си спомня за онези години.

"Животът беше най- важното спокоен, можеше да учиш без пари, да ползваш без пари ток, вода и всички неща, за които сега си отива половин заплата само за консумативи. Тогава можеше спокойно да спиш в канавката и никой да не те закача, а сега за 2 лева те убиват. Винаги е имало доносници, които са били нагаждачи към партията, защото от тях нищо друго не е ставало ... Аз винаги съм бил работник, стругар съм бил. Половин заплата си я спестявах, но тогава един костюм беше 21 лева. Здравеопазването беше безплатно, отиваш на зъболекар- безплатно, а сега за два зъба ми взеха 100 лева."- разказа Пламен Димитров.

Петьо Василев от Берковица днес е на 60 години и е живял 30 години при социализма и точно толкова след промените през 1989-та. Работил е като ел. монтьор, но освен това е и запален меломан. Той е колекционирал грамофонни плочи и именно затова е имал проблеми с тогавашната власт и с нетърпение е очаквал демокрацията.

"Аз от много малък слушам музика, най- вече българска, но впоследствие започнахме да слушаме и друга музика. Не беше, обаче чак толкова лесно да се сдобиваме с тази музика. Например, ако имам някоя плоча- тя ми беше отнета. Вариантите бяха два- да я предам доброволно или да бъде конфискувана с някакъв акт. Ставаше въпрос за плоча на Пинк Флойд ... Имаше такива ограничения и те бяха доста сериозни. Аз например бях дисквалифициран на един конкурс за дисководещ в града, затова че пуснах една песен на Боб Марли- "Лоша карта". Това беше дори прогресивна песен, защото Боб Марли е човек народен, независимо от това, че не го харесват някои."- каза Петьо Василев, който в крайна сметка е останал разочарован и от демократичните промени след това в новата ни история.

Какво казаха младите по темата? Димитър Недялков от Видин е ученик и тази година ще бъде абитуриент. Той е чувал различни неща за годините преди демократичните промени. Като цяло, обаче знае, че животът тогава е бил по- добър.

"Живяло се е по- спокойно и не е имало престъпност. Имало е, но е била по- малко отколкото е сега. Сега трябва да се вземат по- сериозни мерки за някои неща ... Здравеопазването в болниците е било безплатно, а сега доколкото съм чувал всичко е станало платено. Според мен трябва да има казарма, защото разбираш много неща в казармата. Сега младежите на моята възраст го дават по- лежерно."- каза Димитър Недялков

Нашите слушатели също изказаха противоречиви мнения за днешния 9-ти септември.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00