Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 9-ти септември- за времето преди демократичните промени

Датата 9 септември и днес продължава да поражда спорове и разногласия в обществото. Тази година се навършват 76 години от може би най-противоречивата дата в новата ни история. За мнозина тя е свързана с коренна промяна- премахване на капиталистическия строй и изграждането на по-справедливото социално общество - комунистическото. За други 9 септември е черна дата, кървав преврат, довел до ликвидирането на демокрацията и частната собственост, почернил живота на стотици хиляди българи. Събитията от 9 септември 1944 година все още не са получили единодушната оценка на историците. Така или иначе, обаче този ден е част от нашата история. Какво си спомнят за живота по онова време по- възрастните и какво са чували младите жители на Северозападна България? Някои видинчани днес с умиление си спомнят за "доброто старо време". Според тях предимствата на годините преди демокрацията са много. Разговаряхме с жител на 76 години от крайдунавския град, пожелал анонимност, който сподели, че той и семейството му с носталгия си спомнят за годините при комунизма и управлението на другаря Тодор Живков:

"При Тодор Живков беше много по- добре, защото имаше всичко евтино, за да се храниш. Може днес да не работиш, но не може да не ядеш. Тия сега ни направиха и да работим, да не ядем и да не работим, пак да не ядем. Преди и храната беше по- добра. Яли сме месо и хляб, а сега не ядеш никакъв хляб ... Спомням си, че работихме и сме правили строежи, трудовак съм бил в казармата. Преди това започнах в ДМЗ "Георги Димитров" в леярната, като формовчик. На 1-ви май, на 9-ти септември като ни сложат лентата "ударник" и беше празник, но не на комунизма, а на народа." - каза нашият събеседник от Видин.

Пламен Димитров от Видин днес е на 53 години и преди години е работил като стругар, каквото е и неговото образование. Днес той е безработен и с умиление си спомня за онези години.

"Животът беше най- важното спокоен, можеше да учиш без пари, да ползваш без пари ток, вода и всички неща, за които сега си отива половин заплата само за консумативи. Тогава можеше спокойно да спиш в канавката и никой да не те закача, а сега за 2 лева те убиват. Винаги е имало доносници, които са били нагаждачи към партията, защото от тях нищо друго не е ставало ... Аз винаги съм бил работник, стругар съм бил. Половин заплата си я спестявах, но тогава един костюм беше 21 лева. Здравеопазването беше безплатно, отиваш на зъболекар- безплатно, а сега за два зъба ми взеха 100 лева."- разказа Пламен Димитров.

Петьо Василев от Берковица днес е на 60 години и е живял 30 години при социализма и точно толкова след промените през 1989-та. Работил е като ел. монтьор, но освен това е и запален меломан. Той е колекционирал грамофонни плочи и именно затова е имал проблеми с тогавашната власт и с нетърпение е очаквал демокрацията.

"Аз от много малък слушам музика, най- вече българска, но впоследствие започнахме да слушаме и друга музика. Не беше, обаче чак толкова лесно да се сдобиваме с тази музика. Например, ако имам някоя плоча- тя ми беше отнета. Вариантите бяха два- да я предам доброволно или да бъде конфискувана с някакъв акт. Ставаше въпрос за плоча на Пинк Флойд ... Имаше такива ограничения и те бяха доста сериозни. Аз например бях дисквалифициран на един конкурс за дисководещ в града, затова че пуснах една песен на Боб Марли- "Лоша карта". Това беше дори прогресивна песен, защото Боб Марли е човек народен, независимо от това, че не го харесват някои."- каза Петьо Василев, който в крайна сметка е останал разочарован и от демократичните промени след това в новата ни история.

Какво казаха младите по темата? Димитър Недялков от Видин е ученик и тази година ще бъде абитуриент. Той е чувал различни неща за годините преди демократичните промени. Като цяло, обаче знае, че животът тогава е бил по- добър.

"Живяло се е по- спокойно и не е имало престъпност. Имало е, но е била по- малко отколкото е сега. Сега трябва да се вземат по- сериозни мерки за някои неща ... Здравеопазването в болниците е било безплатно, а сега доколкото съм чувал всичко е станало платено. Според мен трябва да има казарма, защото разбираш много неща в казармата. Сега младежите на моята възраст го дават по- лежерно."- каза Димитър Недялков

Нашите слушатели също изказаха противоречиви мнения за днешния 9-ти септември.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26